Troia și războiul troian au existat?

Ai auzit vreodată de Troia și de războiul troian? A fost unul dintre cele mai importante evenimente din mitologia greaca. Dar s-a intamplat cu adevarat? A fost orașul Troia un loc real?

Grecii Antici obișnuiau să-și spună reciproc povești ca și divertisment, iar una dintre acele povești era despre Războiul Troian. Războiul a început atunci când prințul Paris din Troia a luat-o pe frumoasa Elena de la soțul ei Menelau, regele Spartei din Grecia Antică. Grecii au poposit în afara zidurilor orașului și au purtat bătălii împotriva troienilor timp de zece ani. Este posibil să fi auzit de unii dintre eroii greci care au luptat, cum ar fi Ahile, Ulise și Ajax.

După mulți ani de luptă, Odiseu a venit cu un plan viclean. Grecii au construit un cal gigant din lemn și s-au prefăcut că îl lasă troienilor ca ofrandă de pace. De fapt, calul era plin de soldați greci. După ce troienii au tras calul înăuntru, razboinicii greci au așteptat până când troienii au adormit, apoi au sărit afară și au deschis porțile orașului pentru restul armatei lor. Aceștia au ars orașul din temelii, câștigând războiul.

Tablou din perioada renascentistă reprezentând razboiul troian. În imagine se regasesc: Ahile, Agamemnon, zeita Atena si Nestor
Tablou din perioada renascentistă reprezentând razboiul troian.
În imagine se regasesc: Ahile, Agamemnon, zeita Atena si Nestor

Dar s-a întâmplat ceva din aceste relatări din mitologie cu adevărat? Grecii din antichitate credeau că poeții au exagerat referitor la războiul de a avut loc în secolul XIII sau XII î.Hr. Ei au crezut că adevăratul oraș Troia este situat pe pamantul Turciei de astăzi.

Cu toate acestea, până la mijlocul secolului al XIX-lea, cei mai mulți credeau că războiul troian precum și orașul Troia erau complet fictive. Totuși, acest lucru nu a descurajat un om de afaceri german pe nume Heinrich Schliemann sa sape mai adânc în aceasta legenda.

Heinrich a susținut că la vârsta de opt ani, tatăl său i-a spus povestea războiului din Troia. El a spus că a fost atât de impresionat de poveste, încât a fost hotărât să găsească dovezi că orașul Troia a existat cu adevărat.

În cele din urmă, după multe studii și muncă asiduă, a dezvăluit că a găsit locul original al Troiei, într-un loc numit Hisarlik în Turcia.

Încă o poveste interesantă – dar este adevărat?

Dacă este sa ne luăm după cat de credibil era ca și personaj și cât de întreg era la minte, Heinrich era fără de cusur. Heinrich Schliemann a fost un om foarte inteligent – a călătorit în întreaga lume, a făcut avere cu ajutorul inteligenței sale, și vorbea 15 limbi. Când avea 48 de ani, a decis să studieze arheologia.

Heinrich Schliemann
Heinrich Schliemann

Frank Calvert a fost un alt arheolog din secolul al XIX-lea ce era interesat de Troia. El era convins că Hisarlik din Turcia este locul inițial al Troiei și începuse sa facă săpături. El a găsit câteva obiecte, precum mânere de olărit (ce se regăsesc în acest moment la Muzeul Britanic).

Vas din muzeul din Grecia antica, cu cei doi mari razboinici, Ahile si Ajax, jucand un joc in timp ce purtau armura
Vas din muzeul din Grecia antica, cu cei doi mari razboinici, Ahile si Ajax, jucand un joc in timp ce purtau armura

Din păcate, nu a avut banii pentru a efectua săpături mai mari, mai adânci și mai întinse. Heinrich, însă, a făcut-o.

În 1870, a început săpăturile la Hisarlik, cu ajutorul lui Frank Calvert. În zilele noastre, arheologii sunt instruiți să sape prin diferite niveluri ale solului cu foarte mare atenție. Dar în timpul lui Heinrich, arheologia se dezvolta încă. Așa că a decis că Troia va fi prezentă într-unul din primele straturi, așa că s-a grăbit sa sara direct prin celelalte straturi. El și Frank s-au certat în legătură cu acest aspect și, în cele din urmă, au căzut de acord.

Însă Heinrich nu a recunoscut niciodată că Frank a fost primul care a investigat Troia la Hisarlik, spunând doar că Frank a fost de acord cu părerile sale. Acum, Heinrich este creditat nu numai cu faptul că a descoperit Troia, ci că a fost creatorul arheologiei preistorice grecești și că a fost omul care a popularizat arheologia în general.

Unii arheologi din zilele noastre sunt de părere că Heinrich era prea dornic în săpăturile sale și că stratul pe care îl credea el ca fiind Troia, era de fapt o așezare omenească ce despărțea perioada Troiei de care se vorbea în scrieri, cu câteva sute de ani.

A descoperit totuși câteva obiecte uimitoare, precum si mult aur și alte obiecte prețioase. El a numit această descoperire „comoara lui Priam”, după regele Troiei. Acestea se regasesc în acest moment în Muzeul Național Arheologic din Atena.

Așa-numitele „Bijuterii ale Elenei”, o colecție de bijuterii din aur, care include o diademă impresionantă, poate fi văzută la Muzeul Puskin din Rusia.

Heinrich a fotografiat-o pe  soția sa Sofia purtand diadema, pe care o puteți vedea mai jos.

Sofia Schliemann purtând diadema Elenei
Sofia Schliemann purtând diadema Elenei

În prezent, experții sunt de acord că Hisarlik este locul unde a existat Troia, deși probabil nu vom ști niciodată cu siguranță

Deci până la urmă a existat Războiul Troian? Ei bine, arheologii au găsit dovezi la Hisarlik că orașul a fost distrus de foc în jurul secolului al XIII-lea î.Hr. Atunci grecii antici au crezut că războiul a avut loc, așa că poate s-a întâmplat cu adevărat.