Ce nu stim despre degete

Frumuseţea unei mâini este dată de degete. Si totuşi, prea puţin ne gândim la ele; prea puţine lucruri cunoaştem despre aceste nobile unelte ale noastre. Vom încerca să umplem câteva lacune în această direcţie. Se spune: „Mâna are cinci degete şi nici unul nu e la fel cu celălalt”. Şi pe bună dreptate, pentru că fiecare îşi are propriul său rol, propriul nume, propria-i identitate.

Degetul mare (policele)

Policele (degetul mare de la mână) care este traversat de meridianul plămânului arată activitatea ficatului. Aceste organe – ficatul şi plămânii lucrează în strânsă legătură. O bronşită cronică, rebelă oricărui tratament specific plămânilor se poate datora unei proaste funcţionări a ficatului. Dovada: îngrijind ficatul, dispare bronşita.

Degetul mare
Degetul mare

Presând puternic extremităţile de o parte şi de alta a unghiei degetului mare se pot diminua tulburările respiratorii, chiar cele determinate de astm! Tot pe police există punctul intestin, pe partea laterală si punctul sistem nervos central, la baza lui.

În lungul părţii exterioare a degetului mare de la ambele palme vom masa coloana vertebrală. Din punct de vedere al polarităţii acest deget este neutru.

Degetul arătător (Indexul)

Degetul aratator
Degetul aratator

Indexul (degetul arătător) este parcurs de meridianul Intestin gros, corespunzător functiei de asimilare. Baza primei falange este în legătură cu gura. Astfel, la dureri de dinti sau la intervenţii chirurgicale dentare este indicat să se preseze, cu ajutorul unghiei de la degetul mare, o zonă de la baza unghiei arătătorului, pe bordul său extern. Coborând sub acest deget, vom găsi reflectarea ansamblului sistemului digestiv astfel: Intestin gros pe ultima falangă şi stomac pe partea cărnoasă, situată între degetul mare şi index. De altfel, această zonă supranumită „tabachera” se masează pentru multe alte afecţiuni ale sistemului digestiv, indigestii, inflamaţii, răceli, deficienţă imunitară. Are polaritate negativă (Yin).

Degetul mijlociu

v
Degetul mijlociu

Degetul mijlociu corespunde circulaţiei sangvine şi funcţiei sexuale (probabil aceasta e originea gestului indecent care se face cu acest deget…). Acest deget e străbătut de meridianul Vase-Sex. Tot în această zonă se reflectă sistemul nervos simpatic şi apendicele. Polaritatea acestui deget este Yang (pozitivă).

Degetul inelar

Degetul inelar este supranumit „degetul medical” pentru că ar indica starea sistemului nervos si starea de sănătate în general. E legat de inimă şi de tandemul splină/pancreas, iar ca polaritate este negativ (Yin).

Degetul mic (Auricularul)

Degetul mic
Degetul mic

Auricularul (degetul mic) corespunde sexualităţii. Se spune că lungimea lui ar demasca lungimea membrului viril. Nu am făcut vreun sondaj în acest sens, aşa că s-ar putea ca „zicala” să fi simplă legendă… Degetul mic este parcurs de meridianul Inimii si de cel aI Intestinului Subţire.

Se pot reechilibra bătăile inimii strângând extremitatea degetului mic de la o mână, între degetul mare si cel arătător de la cealaltă mână într-un ritm mai lent sau mai rapid în funcţie de necesitate.

Practicând o apăsare profundă la baza unghiei degetului mic, pe marginea ei internă, cu ajutorul degetului mare de la cealaltă palmă, putem înlătura palpitaţiile.

Auricularul purta, în vechime, denumirea de „croque morts”. Iată de ce. Pentru a se preveni înmormântarea unor persoane care erau doar in moarte clinică, groparii strângeau între dinti ultima falangă a degetului mic al celui ce urma să îngropat. Dacă nu se obţinea nicio reacţie, decedatul primea statutul de mort cu adevărat şi putea fi înhumat.

Unghiile – oglinda sănătăţii

Priviti-vă unghiile câteva zile si veţi observa că pot apărea foarte mici modificări – puncte albe sau roşiatice, dungi striuri verticale sau orizontale, anumite mici „denivelări” ori zone mai proeminente; Iunulele (zona albă de la baza unghiilor) se pot modifica şi ele ca suprafaţă, nuanţă cromatică si formă…

Degetele şi întreaga suprafaţă a palmelor prezintă anumite modificări ce apar sau dispar, anumite „desene”, zone pigmentate etc… Intotdeauna, schimbările de pe unghii, degete ori palme apar în funcţie de modificările stării de sănătate sau pot indica o viitoare tulburare organică.

Striurile orizontale arată o stare de stres. Dacă ele sunt la jumătatea unghiei, stresul datează de peste trei luni si organismul are nevoie de calciu si vitamine din complexul B.

Se pare, spun chinezii, că sănătatea unghiilor reflectă starea ficatului. De asemenea, ei asociază ficatul cu ochiul(!), cu furia, cu citricele si… uleiurile de măsline. Probabli că de aceea pentru afecţiunile hepatice se recomandă cura cu ulei de măsline.

Medicina populară spune că frecatul unghiilor între ele, cu palmele îndoite şi unghiile faţă în faţă, ajută la creşterea părului.

Reechilibrare energetică

Iată cum putem să ne reechilibrăm energetic cu ajutorul degetelor. Poziţia poate fi oricare: aşezat, stând în picioare sau pe scaun ori culcat. Ţinem palmele cu degetele încrucişate şi podul palmelor lipit. „Scoatem” degetele mici şi degetele mari din „încleştare” şi le păstrăm unite doar prin perniţele lor. Cele două vârfuri realizate de auriculare şi policele dispuse în sus şi în jos constituie cele două direcţii de dispersie a stazelor energetice sau, după caz, de colectare a energiilor în plexul solar pe zonă pe care „construcţia” sus-amintită se sprijină.

Dacă trebuie să eliminăm o stare de tensiune nervoasă se pot ridica „în antenă” şi cele două degete arătătoare care vor rămâne lipite tot prin perniţele de la vârfuri. Această mişcare poate fi folosită în poziţia culcat pentru producerea unui somn imediat, când este însoţită si de codificarea „eliberare a energiilor negative, echilibru, calm”.

Pentru reenergizarea matinală se pot scoate dintre degetele încrucişate pe plex, doar arătătoarele şi prin această „antenă” emitem codificarea „energie, forţă, vitalitate”. Este interesant de ştiut că atunci cînd am întins cele trei perechi de degete, am avut din punct de vedere electromagnetic, un echilibru natural al energiilor, deoarece am alăturat degetele mari care sunt neutre, arătătoarele încărcate negativ şi degetele mici, pozitive. Aşadar, ca şi la semnul crucii, am reunit cele trei tipuri de energie: neutră, negativă, pozitivă.