Zona 51 – Secrete bine pastrate sau povesti inventate?

Zona 51 e situată la colţul Poligonului de Testări Nevada unde au fost experimentate timp de mai multe decenii proiectele strict secrete de securitate naţională, inclusiv avioanele de spionaj U-2 şi S. R-71, aeronava Stealth şi tehnologia care făcea parte din Iniţiativa de Apărare Strategică, cunoscută sub denumirea populară de „războiul stelelor”.

In anii din urmă mulţi observatori au relatat că au văzut lumini ce evoluau în văzduh, deasupra sau in vecinatatea Zonei 51, aşa cum aeronavele convenţionale nu ar fi izbutit: se deplasau cu mare viteză, se opreau brusc şi planau o bucată de vreme. La început, aproape toate apariţiile s-au petrecut în timpul nopţii, însă de câteva ori martorii oculari au văzut obiectele sclipind la lumina lunii şi au izbutit să le desluşească; ei au afirmat că obiectele aveau forma unor triunghiuri uriaşe.

In mai 1990, martori oculari au relatat că au zărit în timpul zilei, în aer, o aeronavă care avea acelaşi aspect ciudat. Conform unui articol publicat la 1 octombrie, 1990, în Aviation Week and Space Technology, triunghiurile „au fost depistate recent la capătul de nord al regiunii Antelope Valley, în apropiere de Edwards A. F. B.1 si Mojave, în California, precum şi in Nevada de centru.” John D. Morrocco, editor al revistei şi autor al articolului, constata că conformitate cu toate indicaţiile existente – „s-a realizat, probabil, un important salt înainte de aviaţie„, în condiţii de secret absolut, care depăşeşte chiar şi tehnologia avionului Stealth.

nava extraterestra in desert

Intervievat de postul National Public Radio, Morrocco a fost intrebat ce crede despre apariţiile similare (dublate de filme şi înregistrări radar) ale unor triunghiuri uriaşe pe cerul Belgiei şi al altor state europene. El a susţinut că apariţiile din Nevada şi California erau decât (sic) acelea” şi că celelalte au fost „simple apariţii de O.Z.N.-uri„.

Totuşi, pentru unele persoane cel puţin, ambele serii de evenimente erau legate între ele. Ceea ce le unea, era convingerea că tehnologia care făurise remarcabila aeronavă nouă nu era de origine pământeană. Progresul fusese realizat în taina studierii rămăşiţelor aeronavelor extraterestre care se zdrobiseră de pământ şi erau păstrate în Zona 51 a Poligonului de Testări din Nevada.

Asemenea zvonuri sunt atât de captivante, încât nici o revistă sau un ziar care a întreprins investigaţii la faţa locului nu a omis să le menţioneze. De exemplu, într-un articol din Las Vegas Review Journal fuseseră redate zvonurile conform cărora „rămăşiţele unei aeronave din spaţiul extraterestru sunt păstrate” acolo. James C. Goodall, scriitor specializat în probleme aviatice, care a verificat zvonurile, scria: „Conform unor zvonuri, unele din aceste sisteme implică tehnologia câmpului de forţă, sisteme antigravitaţionale şi planuri de farfurii zburătoare. In continuare, zvonurile lasă să se inţeleagă că este posibil ca schiţele planurilor să nu fie de origine umană, pământeană; însă cine le-ar fi putut proiecta sau cine ar fi putut ajuta la schiţarea lor, despre aceasta se vorbeşte mai puţin„.

Alţi scriitori şi cercetători au intervievat persoane care vorbeau despre proiecte bazate pe tehnologie extraterestră, dar nici una dintre acestea nu a putut aduce o dovadă în sprijinul afirmaţiilor făcute. Unul dintre cei care a determinat concentrarea întregii atenţii asupra sa, a fost Robert Scott Lazar, care în noiembrie 1989 a apărut la emisiunea de ştiri a televiziunii din Las Vegas. Lazar a susţinut că încă de pe vremea când lucra la Zona 51 şi-a dat seama de sistemele perfecţionate, care erau în curs de elaborare şi care cuprindeau mijloace de propulsie bazate pe o tehnologie aproape de neimaginat, un motor pe care l-a descris drept „un reactor antigravitaţional„.

De asemenea el a pretins că a văzut rămăşiţele O.Z.N.-urilor zdrobite de la care se obţinuseră secretele tehnologice. Lazar afirma că nici măcar Congresul nu cunoştea nimic despre acest proiect şi considera puţin probabil ca el să fie adus vreodată, la cunoştinţa poporului american. Aceste dezvăluiri au stârnit freamăt o bucată de vreme, dar informaţiile obţinute în timpul investigaţiilor care au urmat au pus la mare îndoială credibilitatea lui Lazar. Pretenţiile sale cu privire la nivelul educaţiei sale şi la funcţia pe care o deţinuse nu au putut fi verificate; totodată s-a aflat că este un om cu caracter labil. In 1990 el a fost arestat fiind implicat într-o afacere cu un bordel din Nevada.

extraterestru in costum

Totuşi zvonurile au persistat. Ele au dat naştere unui folclor ştiinţifico-fantastic despre contactele guvernamentale cu extratereştrii, inclusiv încheierea unui acord în virtutea căruia extratereştrii ar fi furnizat guvernului american tehnologia lor avansată în schimbul permisiunii de a răpi cetăţeni. Unii furnizori de asemenea basme au adăugat detalii şi mai fanteziste la aceste scenarii şi aşa incredibile, susţinând, de exemplu, că un guvern secret – condus de Central Intelligence Agency (C. I. A.) şi de „bancherii internaţionali”, în alianţă cu extratereştrii malefici controlează lumea, şi că deja au fost create colonii de sclavi pe Lună şi pe Marte.