Cum a aparut Luna?

Pornind de la ideea ca satelitul nostru natural este într-adevăr natural si nu un OZN, așa cum precizeaza anumiți cercetători (click pentru articol aici), există mai multe ipoteze de cum a apărut Luna, cel mai bun prieten al Pământului încă de acum 4,5 miliarde de ani.

Luna

Luna s-a format în urma impactului cu un asteroid gigant

Ipoteza ce pare cea mai aproape de realitate în ceea ce privește controversata geneză a Lunii, a fost enunţată de cercetătorii americani de la Southwest Research institute din statul Colorado, Potrivit unor studii efectuate, aceștia au ajuns la concluzia ca  satelitul natural al Terrei a luat naştere în urma unei coliziuni devastatoare dintre un corp ceresc de mari dimensiuni şi planeta noastră.

Există anumite indicii referitoare la impact, care arată că dimensiunile corpului care a lovit Terra au fost aproximativ similare cu cele ale planetei Marte. Astfel putem vorbi de un asteroid gigant sau chiar de o planetă aşa-numită vagaboandă în limbaj astronomic. În urma impactului, planeta noastră nu s-a dezintegrat, dar în urma şocului extrem de puternic s-au desprins în spaţiul cosmic enorme cantităţi de materie, care au început să graviteze pe o orbită circumterestră. (ce înconjoară Pământul).

Ciocnirea Pământului cu un corp ceresc de mari dimensiuni
Ciocnirea Pământului cu un corp ceresc de mari dimensiuni

Evenimentul s-ar fi petrecut, conform unor estimări destul de precise, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. După încă un miliard de ani, inelul din jurul Terrei s-ar fi concentrat într-o singură masă, în urma ciocnirilor repetate dintre fragmente, luând naştere Luna aşa cum o ştim şi astăzi.

Cercetările au demarat din dorința de a explica o anomalie a Lunii în ce priveşte o uşoară înclinaţie a orbitei sale, care nu mai este întâlnită la sateliţii altor planete din sistemul nostru solar. Simularea pe computer a avut ca efect această tulburătoare descoperire despre geneza Lunii.

De remarcat că noua teorie explică exact atât înclinația cât şi orbita sau dimensiunile satelitului nostru natural. De asemenea, mostrele aduse de pe Lună de misiunile spaţiale Apollo confirmă în parte ipoteza, prin asemănarea compoziţiei metalografice a solului lunar cu structura internă a Pământului. Noua teorie aduce din nou în actualitate pericolul repetării unui asemenea eveniment catastrofal, în apropierea Terrei existând o serie de asteroizi cu o orbită neregulată ce constituie o teribilă ameninţare la adresa vieţii. 

Alte 4 teorii ale genezei Lunii

1. Luna și Terra au luat naştere din aceeași nebuloasă gazoasă din care s-a format sistemul solar, în urmă cu aproximativ 6 miliarde de ani.

2. În urmă cu 5 miliarde de ani, viteza de rotaţie a Terrei în jurul axei sale era atât de mare, încât o bucată s-a desprins din planetă incandescentă, devenind astfel un satelit natural.

3. Un corp ceresc aflat pe o orbită excentrică în jurul Soarelui a trecut prin câmpul gravitaţional al Terrei, fiind captat definitiv de forţa de atracţie.

4. Un corp ceresc de dimensiunile planetei Marte a lovit Terra acum 4,5 miliarde de ani, în urma impactului fiind lansate în spaţiu fragmente de materie, care ulterior s-au reunit într-o singură masă, Luna.