Conform legendelor, atenianul Dedal este primul meşteşugar grec. Se spune că el a inventat securea, cleştele, ciocanul, burghiul, pânzele navelor precum şi alte lucruri deosebite. De asemenea Dedal este considerat primul arhitect şi sculptor iscusit.
Minos, regele Cretei, l-a chemat şi i-a poruncit să clădească un palat din care nimeni să nu poată ieşi vreodată; în acest loc urma să fie întemniţat Minotaurul, fiul suveranului şi a nimfei Pasifae. În scurt timp Dedal a ridicat un labirint. Minotaurul era însă un monstru înfiorător care se hrănea numai cu carne de om (in fiecare an şapte fecioare şi şapte tineri erau sacrificaţi Minotaurului). Printre cei care erau destinaţi jertfelor s-a aflat şi eroul Tezeu.
Drept pedeapsă pentru faptul că Dedal l-a ajutat pe acesta şi pe iubita sa Ariadna (fata lui Minos) să părăsească ciudata construcţie, Minos l-a închis în labirint atât pe meşteşugar cât şi pe fiul său Icar.
Măsura nu l-a îngrijorat însă pe iscusitul atenian. El a confecţionat din ceară şi pene două perechi de aripi pe care le-a pus pe umerii săi şi ai lui Icar. Din nefericire Icar nu a urmat sfaturile lui Dedal, s-a ridicat la o înălţime prea mare astfel încât razele soarelui au topit ceara aripilor. Tânărul s-a prăbuşit în apele care vor fi cunoscute sub denumirea de Marea Icariană.
In ceea ce-l priveşte pe Dedal, după ce a scăpat din labirintul din Creta, a ridicat la Cuma (în Italia) un templu în onoarea zeului Apolo, iar apoi s-a refugiat la curtea lui Cocalos, regele Siciliei. Meşteşugarul nu a scăpat nici în aceste locuri de mânia lui Minos care în scurt timp a sosit impreună cu armata în faţa palatului lui Cocalos. In timpul ospăţului, pe care paşnicul monarh al Siciliei l-a organizat în cinstea oaspetelui de seamă, Minos i-a solicitat să-l predea pe Dedal.
Deoarece Cocalos nu a recunoscut că renumitul arhitect se adăpostise în ţinuturile sale, regele Cretei a recurs la o înşelătorie: i-a pus o întrebare care necesita cunoştinţe tehnice. Dorind să-i facă o bună impresie invitatului său, Cocalos l-a întrebat pe Dedal cum poate fi rezolvată problema şi atenianul i-a dat răspunsul pe loc. De cum a aflat soluţia, Minos şi-a dat seama că Dedal se află în Sicilia şi a ordonat ca meşteşugarul să-i fie predat; în caz contrar toate aşezările urmau să fie incendiate.
Pentru a amâna deznodămîntul, Cocalos l-a invitat pe regele Minos să se scalde în bazinul din interiorul palatului. Între timp, Dedal aflând despre pericolul care îl ameninţa, a oprit apa care curgea spre sala de baie şi a încălzit în conducte smoală în loc de apă. Când Minos a intrat în cadă smoala incinsă l-a asfixiat.
Datorită iscusinţei atenianului locuitorii din acea vreme au scăpat de asuprirea temutului suveran al Cretei. Legenda lui Dedal simbolizează dorinţa de autodepăşire a omului, prăbuşirea lui Icar fiind explicată prin lipsa experienţei, fiind cunoscut că din cele mai vechi timpuri idealul fiinţei umane este de a se înălţa cât mai sus în toate domeniile vieţii.