Ce nu stim despre trasnet?

1. Trăsnetul preferă anumiţi copaci, şi anume – stejarul, mesteacănul şi, destul de rar, dafinul. Această preferinţă este proporţională cu adancimea si ramificaţia rădăcinii. Un singur trăsnet este format din una pană la 42 de descărcări principale.

2. Pe pielea omului, trăsnetul lasă urme sub formă de stea. Cateodată, trăsnetul „tatuează” pe piele obiectele care se află în buzunare.

3. Cand trăsnetul atinge simultan mai multe obiecte, el le desparte aruncandu-le pe fiecare în diferite direcţii. În unele cazuri, un om se poate trezi dezbrăcat complet, hainele fiindu-i rupte în bucăţi şi aruncate care-ncotro.

trasnete

4. Superstiţia conform căreia în locul lovit de trăsnet se ascund comori, nu e lipsită de temei. Cand în pămant se găsesc obiecte de metal, conductibilitatea electrică este sporită.

5. Lacul Maracaibo din Venezuela este locul cu cele mai multe trasnete din lume. Intre 140-160 de seri cu trasnete in fiecare an.

6. Nu este nevoie de o furtuna ca trasnetele sa se formeze. Anume gaze din atmosfera, precum cele aruncate de vulcani de exemplu, la „atingerea” cu alte elemente pe baza de metal aruncate din fundul vulcanului pot de exemplu crea un trasnet.

7. Trasnetele au loc si pe alte planete. Pe planete ca Jupiter si Venus, au fost observate trasnete. Pe Jupiter de exemplu trasnetele sunt de 100 de ori mai puternice, dar de 10 ori mai putine ca pe Pamant.

8. Intr-o singura zi, pe planeta noastra trasnetul se „petrece” de 3 milioane de ori, cam de 40 de ori pe secunda.

9. In lume trasnetul duce la decesul a peste 5000 de persoane, dar cei care scapa cu viata sunt mult mai multi, trasnetul „lovind” peste 240 de mii de oameni anual in medie. (medie facuta pe ultimii 30 de ani)