Totul despre culorile curcubeului

Culorile curcubeului in ordine sunt: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet. Le poti tine minte dupa celebrul acronim: ROGVAIV! La un moment dat in viata noastra, am vazut cu totii un curcubeu. Desi aparitia unui curcubeu este destul de comuna, prea putini oameni stiu detalii despre curcubee. De fapt, cei mai multi oameni nici nu stiu sa spuna in ordine culorile curcubeului. Daca ai incercat sa-ti inchizi ochii si sa numesti culorile curcubeului intr-o ordine corecta, o sa observi ca este mult mai greu decat se pare.

Curcubeu dupa ploaie
Curcubeu dupa ploaie

Care sunt cele 7 culori ale curcubeului (in ordine)?

Lumina alba emisa de catre soare poate fi impartita in cele 7 culori ale curcubeului:

  • Violet
  • Indigo
  • Albastru
  • Verde
  • Galben
  • Oranj
  • Rosu

Asa ca, memorand prima litera a fiecarei culori, este probabil cea mai usoara metoda sa le tii minte.

Desi se spune ca acestea sunt cele 7 culori ale curcubeului, nu exista o intelegere universala, astfel incat cu totii sa fie de acord cu ea. De exemplu celebrul scriitor de Science Fiction Isaac Asimov (1920- 1992) a spus: “Se spune ca Indigo se afla intre albastru si violet, dar nu mi s-a parut vreodata ca Indigo merita sa fie considerata o culoare separata

In ciuda a ce a zis Asimov, se pare ca a devenit general acceptat faptul ca numarul de culori al curcubeului este 7 si ca culoarea indigo este inclusa. Acest lucru probabil, pentru ca oamenii obisnuiti care se uita la un curcubeu, se uita ba la o poza, ori la un video, astfel incat pot identifica cu usurinta cele 7 culori, implicit culoarea indigo.

6 culori ale curcubeului si lungimea de unda aferenta (fara culoarea indigo)
6 culori ale curcubeului si lungimea de unda aferenta (fara culoarea indigo)

Dar este mult mai mult de stiut despre culorile curcubeului, decat simpla lor ordine.

Care este originea celor 7 culori ale curcubeului?

Celebrul teolog, astronom si  matematician al secolului XVII, Sir Isaac Newton, a fost prima persoana care a realizat ca se poate vedea intregul spectru de culori, prin scoaterea luminii albe.

Cel mai natural mod de a crea o prisma, este prin a folosi picaturi apa. De aceea o metoda buna de a vizualiza un spectru de culori este de a vizualiza un curcubeu.

Curcubeu la poalele unei cascade
Curcubeu la poalele unei cascade

Chiar daca te uiti doar un moment la un spectru de culori al curcubeului, se vede clar ca delimitarea clara nu exista. Fiecare culoare se revarsa in cea situata in vecinatate.

Asa ca, culoarea violet se revarsa in culoarea indigo, culoarea indigo se revarsa in culoarea albastra, culoarea albastra se revarsa in culoarea verde, culoarea verde se revarsa in culoarea galben, culoarea galbena se revarsa in culoarea oranj, iar culoarea oranj se revarsa in culoarea rosu.

Dar ce se afla in vecinatatea culorilor din capete? Mai ales ca se vede clar o revarsare a culorilor, iar delimitarea clara nu exista. Se pare ca vecinul din exterior a culorii violet este ultraviolet (UV) si a culorii rosu este infrarosu (IR).

Pentru ca exista aceasta revarsare a culorilor, faptul ca lumea s-a rezumat sa spuna ca curcubeul are 7 culori, pare cumva arbitrar. Nimeni nu contesta aceste 7 culori si ca decizia este unanim finala, ignorand orice culoarea ce ar putea exista intre aceste “revarsari”, sa vedem care este istoricul culorilor curcubeului.

Care este istoria din spatele celor 7 culori ale curcubeului?

Faptul ca ne-am rezumat la 7 culori, nu este o coincidenta. Numarul 7 are o istorie lunga in cultura vestica.

Totul a inceput in Grecia Antica, in secolul VI (i.H), de catre celebrul matematician Pitagora care credea ca numerele au puteri magice, si se pot aplica in viata de zi cu zi.

Pitagora (Tablou)
Pitagora (Tablou)

Pitagora a fost primul care a aplicat numerele asupra la cam orice se intampla in viata reala. De exemplu a descoperit ca cele 7 note muzicale ar putea fi redate sub forma de ecuatii matematice.

A observat ca tot ce se intampla in natura sau in lumea de zi cu zi au legatura cu numarul 7. In mintea lui Pitagora, matematica si misticismul aveau o foarte mare legatura. De tinut cont ca Pitagora era o persoana foarte influenta printre filozofi.

Daca nu credeti ca se mai aplica aceste credinte/legaturi si in secolul 21, doar ganditi-va cate concepte exista, folosindu-se numarul 7. De exemplu, inca se vorbeste de “cele 7 minuni ale lumii”, crestinii cred in cele 7 pacate ale zilei, erau 7 pitici in basmul “Alba ca Zapada” de asemenea exista cele 7 zile ale saptamanii etc.. Peste tot unde te uiti dai de cifra 7.

De ce sunt 7 culori in curcubeu?

Newton a fost un fan Pitagora, dar de asemenea a oricui impartea credintele lui de-a lungul veacurilor, precum: Philolaos (470-385 i.e.n) , si mai ales Copernic (1473-1543). Influenta acestora a fost vazuta in modul de gandirea a lui Newton asupra spectrului de culori. Initial, ganditorul englez, vedea doar 5 culori ca facand parte din curcubeu precum: rosu, galben, verde, albastru si mov. El a adaugat culoarea oranj (intre galben si rosu) si indigo (intre violet si albastru), dupa ce a luat in considerare ideile lui Pitagora ce faceau legatura intre muzica si culori.

Sir Isaac Newton
Sir Isaac Newton

Pentru ca a gandit ca si Pitagora, legatura intre matematica si misticismul Universului: – daca exista 7 note muzicale atunci ar trebui sa existe doar 7 culori. Desigur sunt mult mai multe culori, ce rezulta prin combinarea a doua sau mai multe culori din cele 7.

Asa ca, dupa cum se vede, motivul pentru care sunt 7 culori in curcubeu este foarte complex si foarte vechi. Dar este surprinzator  pentru ca se includ elemente din matematica, numerologie si chiar muzica, in ceva ce noi doar percepem vizual.