Ce sunt Perseidele si ce trebuie sa stii despre acestea?

An de an, in fiecare August, pe o perioada de cateva zile, cerul noptii este piperat cu resturi de cometa pe care noi le numim Perseide sau “Ploaia de meteoriti”. In acest an, cam ca in fiecare an de altfel,  varful Perseidelor se va putea observa pe parcursul noptilor 11, 12, si 13 August. In acest timp veti putea observa in jur de 50-75 de meteoriti pe ora. Perseidele sunt parti ale cometei periodice Swift-Tuttle ce ofera cea mai spectaculoasa ploaie de meteoriti a anului.

Perseide
Perseide

Ce ar trebui sa stii despre Perseide?

Cel mai mare obiect

Cometa Swift-Tuttle ale carei resturi creeaza Perseidele, este cel mai mare obiect cunoscut ce face vizite repetitive pe langa Pamant. Nucleul acesteia este in jur de 26 de kilometri lungime, cam de aceeasi dimensiune cu obiectul ce se pare ca a adus sfarsitul dinozaurilor.

Poate sa loveasca Pamantul?

La inceputul anilor 90, astronomul Brian Marsden a calculat ca Swift-Tuttle ar putea sa loveasca Pamantul la o viitoare vizita. Dupa mai multe calcule s-a eliminat orice posibilitate a unei coliziuni. Totusi Marsden a aflat ca cometa si Pamantul ar putea sa se apropie cel mai mult in anul 3044, cand va trece la “doar” 1,7 milioane kilometri distanta de Pamant.

Dimensiunea Perseidelor este de fapt foarte mica

Perseidele (cum de fapt se numesc atat timp cat sunt in spatiu) sunt foarte rapide. Perseidele intra in atmosfera Pamantului (dupa care se numesc meteoriti) cu o viteza naucitoare de 60 de kilometri pe secunda. Majoritatea sunt de dimensiunile unor  graunti de nisip; si foarte putine sunt mai “mari” de dimensiunea unor boabe de fasole. Aproape niciuna nu ajunge sa loveasca Pamantul, dar daca ajunge, aceasta se va numi meteorit.

Aerul incalzit si stelele cazatoare

Cand o particula de Perseida intra in atmosfera Pamantului, aceasta compreseaza aerul din fata ei ce o face sa se incalzeasca. Temperatura la care ajunge particula poate depasi 1600 de grade celsius.. Caldura imensa vaporizeaza majoritatea meteoritilor, creand ce noi numim: “stele cazatoare”. Majoritatea devin vizibile pe la inaltimea in atmosfera de 97 de kilometri. Unii meteoriti mai mari fac o lumina mai puternica precum un bulgare de foc, cateodata auzindu-se pe Pamant un fel de explozie la intrarea acestora in atmosfera.

Ploaie de meteoriti
Ploaie de meteoriti

Multe comete

Majoritatea cometelor provin din Norul lui Oort (un nor ce este prezent la marginea galaxiilor, ce contine ramasite din momentul crearii planetelor). Marea majoritate a acestor comete nu vor intra niciodata in sistemul solar. Dar cateva, precum Swift-Tuttle, au intrat, schimbandu-si traiectoria din cauza gravitatiei unor stele de mult apuse.

Distanta dintre Perseide si orbita acestora

Perseidele, dupa cum am precizat mai sus, circula prin spatiu inainte sa ajunga in atmosfera Pamantului. Desi noua ne apar pe cer foarte apropiate, distanta medie dintre acestea este de 70-120 km. Perseidele orbiteaza Soarele pe aceeasi traiectorie cu cometa din care fac parte. Cometa Swift-Tuttle orbiteaza Soarele o data la 130 de ani.

Ploaie de meteoriti spre dimineata

In timp ce Pamantul se roteste, fata acestuia ce este orientata spre directia de orbitare in jurul Soarelui, acapareaza cumva mai multe resturi. Din acest motiv, Perseidele si alte ploi de meteoriti, precum si alte stele cazatoare ce apar aleatoriu, sunt de obicei vazute mai bine spre orele diminetii.

Cand a vizitat ultima oara Pamantul cometa?

Cometa Swift-Tuttle a fost vazuta ultima oara in anul 1992. Trecerea acesteia  prin sistemul nostru solar a putut fi observata foarte clar si cu telescoapele folosite de amatori. Inainte de ultima intalnire de acum 3 decenii, aceasta a mai fost observata in anul descoperirii ei de catre astronomii americani Lewis Swift si Horace Tuttle, in anul 1862.

Perseide observate cu un telescop simplu
Perseide observate cu un telescop simplu

Un prieteni vechi si un prieten viitor

Orbita cometei Swift-Tuttle a fost observata si acum mai bine de 2000 de ani, si se pare ca este aceeasi cometa de care s-a scris de catre astronomii antichitatii in 188 d.Hr si 69 i.Hr.

Cometa se va intoarce in anul 2126 si astronomii cred ca data viitoare va putea fi vazuta cu ochiul liber, precum cometa Hale Boop in anul 1997. Presupunand ca cineva va mai fi prin preajma incat sa fie martor la acest eveniment.