Rezultatele unui studiu întocmit de specialiştii nord-americani în problemele mediului înconjurător relevă faptul că cel mai mare sistem de apă proaspătă din lume, cunoscut sub denumirea de „Marile Lacuri”, se curăţă singur de substanţe poluante. Regiunea situată la graniţa dintre Canada şi Statele Unite, conţine în jurul a 20% din suprafaţa de apă proaspătă a planetei şi este supusă de foarte mulţi ani unui puternic proces de poluare.
Oamenii de ştiinţă afirmă că pentru a curăţa „Marile Lacuri” de substanţele chimice dăunătoare nu este nevoie de nici un procedeu deosebit. Agenţii poluanţi se evaporă în cantităţi mari de pe suprafaţa lacurilor. Deşi ecologii susţin că acesta este un lucru bun, totuşi există temeri că s-ar putea crea probleme în alte zone.
Un studiu realizat în colaborare de către Agenţia guvernamentală de Protecţie a Mediului din Canada şi cercetătorii americani a pus în evidenţă că importante cantităţi de substanţe chimice sunt degajate din interiorul Marilor Lacuri și se evaporă în atmosferă într-un proces care poartă denumirea de „eliberare de gaze”.
În esenţă, „Marile Lacuri sunt asemănătoare unor plămâni uriasi care au inhalat substanţe poluante în ultimii 70 de ani, iar procesul care are loc acum este comparat cu emanarea de gaze” după cum a declarat doctorul Keith Puckett, unul dintre membrii echipei mixte de specialişti.
Persoanele care locuiesc în această zonă au fost sfătuite să reducă drastic consumul de peste din cauza infestării lui cu substanţe otrăvitoare, ce pot provoca îmbolnăvirea de cancer.
Prin „autovindecarea” apei Marilor Lacuri, acest pericol se va diminua în mod simţitor.
De aceea, specialiştii recomandă acordarea unei atenţii sporite existenţei substanţelor ucigase, deoarece, deşi evaporate din apele respective, ele pot afecta serios alte regiuni.
O astfel de zonă cu probleme este şi Antarctica, unde s-au găsit mari concentraţii de bifenili policlorurați, un compus chimic foarte periculos pentru sănătate, în laptele provenit de la animale precum ursul polar sau foca. Specialiştii au pregătit o serie de teste prin care vor să afle dacă si apele din zona arctică a globului au capacitatea de a se curăța singure de substanţe otrăvitoare.