Muntele Athos – O lume fără nicio prezență feminină

În această primavară, preşedintele rus Vladimir Putin şi-a anunţat intenția de a se retrage pentru un timp pe Muntele Athos, unde, de mai bine de 1.000 de ani, nu a mai pus piciorul nicio femeie. Prin această decizie el urmează tradiţia altor conducători renumiți: prinţul Charles, Rasputin, Edward Lear şi numeroși împăraţi bizantini.

Muntele Athos
Colina de pe Muntele Athos

Schimbările din societatea umană însă nu au rămas fără ecou în această lume aparte. Au existat numeroase cereri din partea deputaţilor europeni de a ridica interdicţia impusă femeilor, însă se pare că locuitorii peninsulei nu intenționează să schimbe regulile pe care le-au respectat timp de un mileniu.

Peninsula dedicată fecioarei Maria

Interdicţia impusă femeilor de a intra în această „ţară”, ce are aproape un statut independent cu un control de graniţă extrem de strict, datează de mai bine de o mie de ani.

Marii conducători ai bisericii ortodoxe bizantine au hotărât, în urma unor viziuni mistice în care le-a apărut fecioara Maria, ca ordinul monastic din peninsula de 1000 de metri pătraţi să fie dedicat Fecioarei. Și, pentru ca imaginea acesteia să nu fie concurată, au interzis prezenţa oricărei persoane sau vietăţii de sex feminin.

Chiar și reprezentările unei fiinţe feminine au fost total interzise. Astfel, femeile ce se ocupau cu curăţenia şi gătitul şi soţiile pescarilor au fost gonite de pe peninsulă.

De asemenea, toate animalele de sex feminin: vaci, scroafe, căţele şi chiar găinile, au fost scoase de pe acest teritoriu sfânt. Singura excepţie au făcut-o păsările sălbatice, pentru că nu s-a găsit nici o modalitate de a le separa sau izgoni definitiv.

Bărbaţii fără femei sunt ca fraţii

Această regulă este respectată cu stricteţe din anul 1060. Singura şansă pentru ca o femeie să poată să arunce o privire asupra vestitelor lăcaşuri de cult este cu ajutorul unei bărci, însă acestea nu au voie să se apropie decât la 500 de metri.

În cele 20 de mănăstiri trăiesc peste 2.000 de călugări şi, datorită fondurilor primite de la Uniunea Europeană, acestea a fost modernizate. Însă aceste investiţii au dus la o serie de dezbateri cu privire la discriminarea sexuală aplicată pe muntele Athos.

Numeroşi deputaţi europeni i-au ameninţat chiar pe călugări să îi vor aduce în faţa curţii dacă nu abandonează această regulă impusă cu o mie de ani în urmă. Însă se pare că locuitorii acestei regiuni sunt decişi să menţină interdicţia, pentru că, pentru ei, lipsa femeilor este deja o obişnuinţă şi, în plus, îi ajută să-şi concentreze toată devoţiunea fecioarei Maria.

Oamenii spun că este greşit să interzicem prezenţa femeilor. UE ne spune mereu că trebuie să schimbăm această regulă. Însă acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Atunci când bărbaţii nu văd femei, ei văd în interiorul sufletelor lor. Și tocmai din acest motiv suntem aici: pentru a ne orienta către interior și a ne ruga pentru lume. Bărbaţii fără femei sunt ca frații. Nu există nici o motiv de competiție„, a declarat Hector, un călugăr macedonean.