Creşterea nivelului dioxidului de carbon ar putea ajuta la extinderea pădurilor, susţin cercetătorii, citaţi de „The Scotsman”. Aceasta ar putea fi explicaţia faptului că pădurea plantată la marginea deşertului Negev din Israel, cu 45 de ani în urmă, se extinde mult mai repede decât s-ar fi aşteptat specialiştii. De asemenea, ipoteza enunţată mai sus ar putea constitui o explicaţie pentru dispariţia din atmosferă a 7 miliarde de tone de dioxid de carbon anual.
Oamenii de ştiinţă sunt de părere că și vegetaţia ar putea consuma acest gaz de seră în efortul ei de a recâștiga suprafeţe aride. Profesorul Dan Yakir, de la institutul Weizmann din Rehovot, Israel, a condus echipa de cercetători care a făcut descoperirea.
O consecință pozitivă neașteptată
Cercetătorii au fost surprinşi să descopere că pădurea Yatir de la marginea deşertului Negev este o „consumatoare” importantă de dioxid de carbon. Pădurea absoarbe la fel de mult dioxid de carbon ca şi pădurile din regiuni mai fertile şi se dezvoltă repede, înghițind din suprafaţa deşertică.
Dezvoltarea atât de rapidă a pădurii plantate cu 45 de ani în urmă a contrazis toate teoriile şi așteptările: „Pădurea nici nu ar fi fost plantată acolo dacă cercetătorilor li s-ar fi cerut părerea„, a declarat Yakir.
Fenomenul ar putea fi o consecinţă pozitivă neaşteptată a emisiilor gazului de seră în atmosferă, emisii rezultate în urma activităţilor industriale. În timp ce contribuie la încălzirea globală şi modifică climatul unor părţi ale lumii, făcându-l mai cald şi mai uscat, dioxidul de carbon ar putea să ajute şi la înverzirea regiunilor aride ale planetei.
Plantele au nevoie de dioxidul de carbon pentru fotosinteză şi absorb gazul prin porii frunzelor. Insă, cu cât se deschid mai mult porii în efortul de a absorbi gazul de care au nevoie, cu atât mai multă apă se pierde prin ei.
Profesorul Yakir este de părere că atunci când în atmosferă există cantităţi mari de dioxid de carbon, plantele nu mai au nevoie să-şi deschidă porii atât de mult, economisind apă şi luându-și mai puţină din sol.
Aceasta înseamnă că pădurile sunt capabile să crească în regiuni care altfel ar fi fost prea uscate pentru ele. Descoperirile, publicate în ziarul „Global Change Biology”, ar putea explica unde dispare o mare parte din cantitatea de dioxid de carbon din atmosferă.
În fiecare an, activităţile industriale emit 22 de miliarde de tone de dioxid de carbon, dar la măsurătoarea anuală a cantităţii de gaz din atmosferă, după ce se scade cantitatea absorbită de oceane şi vegetaţie, lipsesc cam 7 miliarde de tone.
Profesorul Yakir este de părere că gazul ar putea fi folosit de vegetaţia care se extinde în diferite regiuni aride ale lumii. Deşertul Negev reprezintă aproape jumătate din teritoriul Israelului şi se estimează că a devenit arid cu peste 10.000 de ani în urmă.
Regiunea are multe podişuri, văi uscate, dune de nisip şi oaze şi este bogată în minerale. Cea mai mare parte a regiunii este locuită de triburi nomade de beduini.