Aglomerările urbane nu au apărut în natură o dată cu animalul uman, pentru bunul motiv că insectele au apărut cu mult înaintea omului, iar termitele au trăit dintotdeauna (adică de milioane de ani) în colonii numărând peste un milion de indivizi. Asta în timp ce, în urmă cu doar sute de ani, marie capitale europene aveau o populaţie de câteva zeci de mii de oameni (plus animale domestice, câini vagabonzi şi şobolani, dar aceste rozătoare au știut dintotdeauna să scape de recensăminte).
Dacă în cazul furnicilor şi albinelor „populaţia” este preponderent feminină (masculii au o viaţă cam scurtă: după ce fecundează regina, sunt ucişi), la termite situaţia e cu totul alta: atât femelele, cât şi masculii (ale căror organe de reproducere au involuat) se duc „la lucru”.
Membrii „clasei muncitoare au o lungime de câțiva milimetri, în timp ce „forțele de ordine şi de apărare” sunt formate din indivizi care pot ajunge chiar la 20 de mm lungime. Să tot fii soldat… Regina este însă un adevărat colos: are 15 cm lungime!
Hrana preferată a termitelor este lemnul. Din acest motiv, în unele zone din America de Sud nicio locuință omenească din lemn nu e mai veche de 50 de ani. lar într-un sat din Africa, termitele au ronţăit într-o singură noapte toate părțile din lemn ale unor camioane lăsate nesupravegheate de nişte exploratori nătăfleți.
Dacă locuinţele oamenilor sunt refăcute periodic din vina termitelor, „oraşele” acestora pot atinge o vechime de câteva sute de ani, fiind unite printr-o reţea de galerii subterane săpate la o adâncime de patru metri sau mai mult.
Însumată, lungimea acestor sisteme de galerii atinge câteva sute de kilometri. Deasupra pământului, termitele construiesc dintr-un „beton” obţinut din pământ şi salivă nişte adevăraţi „zgârie-nori”, înalți de 15 metri, cu un diametru de 28 de metri şi cântărind peste 1000 de tone.
Dacă se raportează înălțimea unei termite la mărimea unui „soldat” (2 cm) se constată că aceasta este de 750 de ori mai înaltă. În cazul omului, un raport de 750: 1 între „bloculeţ” şi locatar ar apare doar cazul unor blocuri de peste 1,3 km înălţime.
De unde rezultă că termitele dispun de o tehnologie mai avansată decât oamenii, nemaivorbind de faptul că termitele își orientează „clădirile” în aşa fel încât să primească în tot timpul zilei aceeaşi cantitate de căldură.