Napoleon nu a murit otrăvit

O echipă de cercetători francezi afirmă că are dovezi de natură să pună capăt unei polemici vechi de 40 de ani, asupra cauzei morţii lui Napoleon. Potrivit istoricilor francezi, Napoleon nu a murit nicidecum otrăvit cu arsenic în insula Sfânta Elena, aşa cum susțin unii cercetători, ci din cauza unui cancer la stomac.

Tablou al imparatului Napoleon dupa deces
Tablou al imparatului Napoleon dupa deces

Revista Science et Vie care s-a ocupat de această polemică a încredinţat cercetătorilor șuvițe din părul împăratului, prelevate uneie când acesta era în viaţă şi altele după moarte. Toate analizele efectuate până în prezent arătaseră o concentratie anormal de mare de arsenic în părul lui Napoleon.

Concentraţia de arsenic este de şapte până la 38 de ori mai mare decât este normal, ceea ce arată cu certitudine o intoxicare„, scria în 2001 dr. Pascal Kintz, de la Institutul Medico-legal din Strasbourg, care făcuse cercetări pe eșantionul de păr.

Dar, potrivit anchetei conduse de Science et Vie, ipoteza otravirii cu arsenic nu este veridică.

Cu ajutorul unor echipamente sofisticate, s-a demonstrat că otrava nu se datora unei intoxicări prin ingestie: arsenicul fiind prezent în doze constante pe toate firele de păr prelevate de-a lungul unei perioade de 15 ani, şi pe toată lungimea acestora.

Deci, arsenicul nu a fost înghiţit de împărat. „Ipoteza cea mai plauzibilă rămâne totuşi utilizarea produselor de conservare„, arată ancheta publicată în revistă, arătând că folosirea arsenicului pentru conservarea părului era curentă în secolul al XIX-lea.

Napoleon a murit pe 5 mai 1821, la varsta de 51 de ani. Potrivit rapoartelor de autopsie şi observaţiilor zilnice ale stării sale clinice, moartea a fost provocată de complicaţiile survenite în urma unui cancer gastric.