Alfabetul de la Ugarit – Primul alfabet al lumii

Ugarit – un mic sat situat la 10 km nord de portul sirian Latakia – este locul în care s-a născut primul alfabet din lume. Este locul unde se găsesc ruinele unor civilizații suprapuse în cinci straturi. Cel de-al cincilea nivel de civilizaţie – cel mai vechi – conține mărturii ale unor civilizații înfloritoare în urmă cu 6-7000 de ani. Acesta este şi cel mai adânc strat. Celelalte straturi se referă la civilizaţiile ulterioare, mai precis la anii 6500-4900; 3500-2100; 2100-1600; 1600-1200 î. Hr.

Ruinele de la Ugarit
Ruinele de la Ugarit

Ceea ce se poate vedea astăzi, este cel din urmă strat de ruine reprezentând civilizaţia Ugarit, creată de Canaaneeni (fenicieni) şi corespunde perioadei în care a fost creat primul alfabet din lume.

Descoperirea ruinelor se datorează unui țăran sirian

În primăvara anului 1928, în timp ce îşi ara pământul, un ţăran sirian a observat că plugul se înfipsese într-o rocă. Observând cu mai mare atenție roca cu pricina, acesta îşi dă seama că, de fapt, acolo se afla un cimitir vechi. Din acel moment, în dealul numit Ras Shamra, s-a înființat un şantier arheologic, cu o suprafaţă de 36 de hectare.

În urma excavărilor efectuate au ieșit la iveală ruinele unei așezări imense, construită în jurul unui palat, precum şi o mare cantitate de vase de lut, pietre, coloane, ziduri, tuneluri, beciuri etc. Lucrările arheologice au fost conduse de Claude Shiver.

Întregul ansamblu avea şapte porţi și cinci piețe

Palatul de odinioară şi aşezarea ce-l înconjoară aveau sisteme de canalizare şi puturi pentru apa. Întreg ansamblu era prevăzut cu încăperile slujitorilor şi ale nobilimii de la curte, cu băi şi temple religioase; în marea sală de recepţii se găseşte un tron din piatră care a rămas aproape intact după 3000 de ani.

Ansamblul mai avea şapte porţi, cinci pieţe, ziduri de apărare, construcţii în coloane, depozite pentru alimente ş.a. într-un cuvânt avea tot ceea ce era necesar pentru ca o astfel de așezare să poată exista în condiţii de autonomie totală.

Alfabetul de la Ugarit este compus din 30 de litere şi prezintă o mare asemănare cu alfabetul arab

Tablele din lut ars pe care erau încrustate literele alfabetului au fost descoperite abia în anul 1948. Alfabetul Ugarit este compus din 30 de litere şi prezintă o mare asemănare cu alfabetul arab.

Există teorii care susţin că alfabetul arab reprezintă forma evoluată a alfabetului Ugarit.

Alfabetul de la Ugarit - primul alfabet  din lume
Alfabetul de la Ugarit – primul alfabet din lume

Cercetările întreprinse asupra civilizaţiei Ugarit – inclusiv asupra alfabetului – au permis lansarea ipotezei conform căreia literele au fost create de un singur om, care, în acelaşi timp, era şi artist, militar, meșteșugar constructor.

De numele acestui om, rămas necunoscut în istorie, se leagă, probabil, întocmirea planurilor pentru construirea palatului şi a aşezării, înălţarea templului dedicat zeului Baal – zeul suprem al canaaneenilor şi al arămeicilor – și înălțarea templului dedicat zeului feminității, Dagan.

Datorită alfabetului de la Ugarit au putut circula în acea vreme, în imperiu o sumedenie de scrieri cu caracter religios, administrativ, juridic, moral, literar diplomatic… ceea ce arată pe de o parte viaţa bogată pe plan cultural și social de la curtea împăratului Niqmadou al II-lea – sub care s-a creat alfabetul – iar pe de altă parte, legăturile puternice pe care regatul le avea cu alte societăţi din jur.