Catastrofele naturale îi fac pe oameni mai inteligenţi

O importantă descoperire arheologică privind evoluţia speciei umane i-a determinat pe oamenii de ştiintă să lanseze o teorie stranie şi în acelaşi timp veridică în ceea ce priveşte capacitatea oamenilor de a se adapta situaţiilor de criză. Această adaptare se concretizează printr-o serie de măsuri menite a depăşi cu bine obstacolele aparent insurmontabile.

oamenii din epoca de piatra

Practic asa cum se știe deja, dezvoltarea oamenilor de-alungul timpului din regiunea nordică a Pământului față de cei de la ecuator se datoreaza climei neprietenoase. Cei din nordul Europei trebuiau sa găseasca moduri inteligente de a se feri de frig, astfel dezvoltându-se ramuri ale civilizatiei, precum construirea caselor si a oraselor, pe când cei de la ecuator, nu aveau asemenea griji, singura lor problema fiind faptul ca trebuiau sa întindă mâna să ia banana din copac.

Se pare că aşa au procedat în Asia şi oamenii de acum 800000 de ani după o catastrofă nemaiîntâlnită in zonă. După ce explozia unui meteorit gigant a pârjolit regiunea, singura solutie a supravietuitorilor a ramas inventarea uneltelor si armelor de piatra, mai eficiente de cat cele din lemn, un salt substantial pentru evolutia speciei.

Cele mai vechi unelte descoperite în Asia

O echipă de arheologi au descoperit în sudul Chinei, în imediata apropiere a graniţei cu Vietnamul, cele mai vechi unelte din piatră cioplită, de pe continentul asiatic. Vechimea lor a fost apreciată la aproximativ 800000 de ani. Forma acestor topoare, cuţite sau vârfuri de lance din piatră este cea clasică, cunoscută, din peşterile din Europa sau din Africa.

Până în prezent, ipoteza acceptată de majoritatea antropologilor se bazează pe faptul că precursorii omului modern au apărut prima oară în Africa, în urmă cu aproximativ 2,5 milioane de ani. Ulterior ei au populat toate continentele, în timpul unui milion de ani. Noua descoperire nu contrazice teoria enunţată, ci aduce argumente solide în favoarea faptului că oamenii din Asia erau la fel de evoluaţi ca şi europenii.

Se pare că în perioacla Pleistocen, de acum 500000 de ani, descendenţii lui Homo Erectus care populau Asia erau la fel de avansaţi din punct de vedere al uneltelor şi al modului de viaţă ca şi „fraţii” lor europeni, deşi erau situaţi la mii de kilometri distanţă. Uneltele descoperite constituie un argument în acest sens, fiind singura descoperire din Asia până în prezent.

Homo Erectus (Femeie - Model de cap)
Homo Erectus (Femeie – Model de cap)

Explozia unui meteorit gigant duce la inventarea uneltelor din piatră

Zona în care au fost descoperite uneltele este o pădure tropicală, unde se pare că clima a rămas neschimbată de peste 2 milioane de ani. Se pune întrebarea utilităţii unor unelte din piatră când lemnul de toate esenţele este la îndemână şi este mult mai uşor de prelucrat. Răspunsul l-au dat tot arheologii, care au descoperit în apropierea uneltelor de piatră formaţiuni mineralogice specifice unor temperaturi imense la suprafaţa solului. După ce a fost evidenţiată şi existenţa unor numeroase fragmente ale unui meteorit gigant, care a explodat în zonă acum 800000 de ani, a fost clar pentru oamenii de ştiinţă că o catastrofă de mari proporţii a afectat sudul Asiei.

Cercetările au dovedit că solul şi pădurile tropicale au fost pârjolite pe arii extinse de puternica explozie. Putinii oameni care au supravieţuit acestui cataclism nu mai aveau la dispoziţie preţiosul lemn pentru a-şi făuri unelte. Ei au fost nevoiţi să se adapteze situaţiei, aparent fără ieşire, au reuşit, pentru prima oară în Asia, să prelucreze piatra pentru arme și unelte. A fost un pas decisiv pentru evoluţia locală a speciei şi, potrivit cercetătorilor, s-ar putea ca scenarii asemănătoare să se fi petrecut şi în Europa sau Africa.

Ca o concluzie globală, cercetătorii americani de la institutul Smithsonian din Washington D.C. afirmă că oamenii s-au adaptat perfect situaţiei catastrofale de acum 800000 de ani, învăţând să fabrice unelte de piatră, un salt substanţial pentru evoluţia ulterioară a speciei umane.