În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, fasciştii luau tot ce era mai de preţ — bani, aur, obiecte de artă — din teritoriile ocupate şi le transportau în Germania. Dintre acestea, după război, o bună parte au fost recuperate, dar nu toate aceste comori au fost găsite. Se pare că au fost depozitate in locuri secrete şi uitate. Există documente care relatează astfel de locuri au existat şi există, cu adevărat…
Se apropia sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Naziştii încercau să păstreze bunurile pe care le luaseră de pe teritoriile unde au luptat. Conform unor date, în mâinile lor se afla aur în valoare de 7,5 miliarde de dolari şi mii de opere de artă. Unele obiecte scumpe au fost ascunse atât de bine, încât o mică parte a putut fi recuperată. Unde a dispărut cealaltă parte? — este întrebarea care îi frământă pe mulţi.
În timpul bombardamentului asupra Berlinului, colaboratorii Băncii Reichului se salvau în buncăre. Acest bombardament a fost unul dintre cele mai violente, au murit mii de oamenii. Deasupra Băncii Reichului au fost aruncate o mulţime de bombe, edificiul a fost distrus până la temelie, însă colaboratorii băncii au rămas vii şi nevătămaţi. Cu toate că fusese distrus centrul financiar german, au început să aibă loc nişte evenimente care îi fac pe cercetători să vorbească şi azi despre enigma bogatiilor celui de Al Treilea Reich. În Banca Reichului s-a păstrat cea mai mare parte a rezervelor de aur ale Germaniei. Era clar că, odată cu inaintarea trupelor sovietice, germanii vor începe să-şi evacueze tezaurul si că vor fi cazuri în care funcţionarii lacomi vor încerca să pună deoparte şi pentru ei ceva din comorile de mai multe milioane, ascunzându-le în locuri numai de ei ştiute.
Conducătorul băncii, doctorul Funk, a ordonat ca aurul şi obiectele scumpe să fie încărcate în vagoane şi duse într-o mină de sare. În acest loc nu exista niciun pericol pentru aur. Însă, când în oraş au apărut americanii, o franţuzoaică le-a povestit unde ascund aurul fasciştii. Americanii au descoperit, într-un tunel, aflat la o adâncime mai mare de 600 de metri, monede de aur din Franţa, S.U.A., Elveţia; tot acolo se păstrau circa 8000 de lingouri de aur, briliante, veselă scumpă, perle, pietre preţioase… Şi nu numai atât. În tunelele învecinate au fost văzute opere de artă, inclusiv tablouri din muzeele Germaniei şi cărţi preţioase din Biblioteca „Goethe” din Weimar.
Pare că unele dintre obiectele de valoare s-au „lipit” de mâinile americanilor, pentru că, în anul 1990, unele cărţi vechi au fost scoase pentru vânzare de către urmaşii unui veteran de război, dintr-un mic oraş din statul Texas… insă aceasta este doar o parte din comorile răpite. Şi Gestapoul işi ascunsese aurul, bijuteriile, obiectele de artă si chiar bani de hârtie în mine, pe funduri de lacuri, în munţii Bavariei de Sud şi în nordul Austriei. În zilele noastre, în lacul bavarez Chiemsee, a fost găsit întâmplător un vas din aur, care cântăreşte 10,5 kg. Preţiosul obiect este realizat din câteva plăci aparte din aur curat. Cercetătorii au dovedit că această comoară aparţine celui de Al Treilea Reich. Un scafandru spaniol a descoperit, pe Insulele Baleare, un submarin naufragiat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. După cercetarea acestuia, a devenit clar că el transporta aur din Germania în Spania şi în America Latină.
Informaţii interesante au ajuns la un profesor francez care studia niste documente de arhivă. El a descoperit că acestea păstrează nişte secrete la care nu se aştepta — informaţii din laboratoarele chimice ale naziştilor. Se ştie că germanii s-au ocupat de elaborarea unor arme mai sofisticate decât bomba atomică. De exemplu, în anul 1944, s-a întâmplat ceva de neînchipuit. Într-o noapte, a murit tot ce era viu într-un sătuc din Bavaria de Sud. Oamenii, animalele, vegetaţia — totul a murit. Curând, a fost lichidată şi baza militară din apropierea acelei localităţi. Iar în anul 1946, în Alpii Austriei, au murit trei căutători de comori, dintre care unul a fost găsit foarte mutilat. După 4 ani, în acelaşi loc, au fost găsiţi doi vânători care fuseseră bătuţi crunt şi nu puteau merge. Cercetătorii presupun că şi în aceste locuri ar putea fi ascunse comori.
O istorie la fel de ciudată s-a întâmplat pe Insulele Canare. Localnicii au relatat că au venit nişte oameni necunoscuţi au zis că vor căuta „comorile fasciştilor”. Oamenii i-au considerat nebuni şi nimeni nu i-a crezut. După aceea, căutătorii de comori au dispărut şi nu i-a mai văzut nimeni. Neliniştiţi, unii dintre localnici au început să-i caute. După câteva zile, călătorii au fost găsiţi morţi şi doar unul dintre ei abia de mai respira. El a fost dus la spital, dar nu a putut fi salvat. Ultimele lui cuvinte au fost: „aurul care arde”.
In Grecia, un grup de scafandri caută comorile Wehrmacht-ului nazist, care au fost estimate la trei miliarde de mărci; acestea fuseseră rechiziţionate de la una din cele mai bogate comunităţi evreieşti din Salonic. Obiectele de valoare, incărcate în 50 de containere, au fost transferate în taină de la bordul unui submarin în calele unei goelete nu prea mari de pescuit, care a fost scufundată pe fundul Golfului Messina, cu speranţa. că, după război, vor recupera bunurile de acolo. Nu departe de Salzburg, se află lacul Toplice. El nu este prea mare, însă adâncimea lui în unele locuri ajunge la peste 100 de metri. Conform afirmaţiilor cercetătorilor, pe fundul lui se află tone de aur, transportat de germani, la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial, în ţările Europei.
Alţii presupun că pe fundul lacului, în casete ermetic închise, s-ar afla informaţii despre conturile bancare naziste. Despre aceasta mărturiseşte un caz care s-a întâmplat în anul 1945. Un pescar a observat, plutind pe apă, o hârtie. El a pescuit-o şi a văzut că pe ea sunt reprezentate nişte simboluri. Presupunând că are în mâini o bancnotă, pescarul a uscat hârtia, a netezit-o şi a dus-o la bancă. A rămas uimit când a văzut câţi bani i s-au dat pentru ea. După aceasta, a mai găsit şi alte bancnote. Curând, în ziare a apărut informaţia că în lac sunt ascunse bogatiile germanilor. E posibil ca în acest lac să fi fost ascunse toate rezervele Băncii Reich-ului? Lacul este cercetat şi în prezent de savanţi, însă taina banilor apăruţi pe apa lacului Toplice nu a fost dezlegată…