Cruciadele au fost o serie de opt expediții militare creștine luptate împotriva musulmanilor pentru Pământul Sfânt între anii 1096 și 1270 e.n. . „A lua crucea” însemna să devii cruciat. Pentru a se identifica, cruciații au cusut simboluri ale crucii lui Hristos pe îmbrăcăminte și au pictat cruci pe scuturi.
Trei grupuri religioase majore au revendicat Ierusalimul, ca fiind orașul lor sfânt. Aceștia erau creștinii, evreii și musulmanii.
Pe baza a ce revendica fiecare religie Ierusalimul?
Creștinii mergeau pe ideea ca aici a fost locul unde Iisus a fost crucificat, a înviat din morți și s-a înălțat la ceruri. Evreii susțineau ca acesta este pamantul ce Dumnezeu i l-a dat din străvechi timpuri lui Avraam. Pentru musulmani, faptul ca Avraam a primit acest pământ de la Dumnezeu era printre punctele forte pe care se bazau. Pentru cei care nu știu, Avraam este recunoscut și de religia musulmană ca fiind profet și mesager al lui Dumnezeu în Islam. De asemenea “țineau” de acest pământ pentru aici era tărâmul unde Mohamed s-a ridicat la ceruri să-l întâlnească pe Allah.
În momentul în care a început prima campanie de cruciade, musulmanii deja aveau controlul pamantului “sfant” încă din anul 600 (e.n). Evreii și creștinii aveau voie sa intre pe aceste tărâmuri și să viziteze Ierusalimul, dar numai sub forma de pelerinaj. Evreii și Creștinii puteau locui în Palestina atâta timp cât plăteau niște taxe extra.
Ce a cauzat cruciadele?
În jurul anului 1095 e.n., un nou grup de musulmani (turci Seljuk) a preluat controlul Țărilor Sfinte, inclusiv Ierusalimul, și l-a închis tuturor pelerinilor evrei și creștini. Împăratul Imperiului Bizantin i-a cerut Papei Urban al II-lea ajutor pentru recâștigarea acestor meleaguri pentru creștini. Așa ca Papa Urban al II-lea a fost de acord să ajute și a cerut prima cruciadă.
Papa spera că cruciadele vor aduce o putere mult mai mare Bisericii Romano-Catolice asupra bisericii Imperiului Bizantin și că nobilii fiind implicați la randul lor cu oameni în aceste cruciade, nu mai au timp de războaie pe propriile meleaguri, iar războiul crestinilor se va duce doar împotriva musulmanilor
De ce oamenii de rand au luptat in Cruciade?
Când papa Urban al II-lea a chemat oamenii la prima cruciadă, aproximativ 30.000 de oameni au părăsit Europa de Vest pentru a lupta în Țara Sfântă.
Care era motivatia oamenilor?
Dar care era motivația lor sa se duca sa riste sa-si piardă viata practic într-un război fără sens, locul lor de baștină nefiind afectat sau atacat în niciun fel?
În primul rand convingerile religioase (ei credeau ca aceasta este datoria lor ca și creștini). De asemenea, tot pe baza de credință și religie, Papa a promis iertarea păcatelor pentru oricine a luptat în cruciade. De asemenea iobagii au fost eliberați de rolul lor în sistemul feudal. Biserica a promis de asemenea pentru toți cei care ar fi luptat in cruciade ca impozitele ar fi plătite de Biserică și orice datorie ar fi anulată.
Pe langa convingerile religioase era și gândul de imbogatire personală. În acea perioada s-a făcut un fel de propagandă a Țării Sfinte ca fiind un tărâm plin de bogății ce ar reveni creștinilor și celor care făceau parte din cruciade. Practic un fel de jaf dacă ne gândim în termeni mai simpli. Și nu în ultimul rand aventura. Da, aventura, deși pare ciudat pentru niște oameni din secolul XXI, dar în acele vremuri, mulți simțeau ca sunt într-o aventura riscandu-si viața pe câmpul de luptă.
Care au fost efectele cruciadelor?
- Unul dintre efecte a fost comerțul stimulat. Practic comerțul a fost stimulat prin aducerea a noi produse din zonă, multe orașe devenind importante centre comerciale, precum cele în care se făcea negoț, precum Veneția.
- Feudalismul a fost slăbit, mulți nobili si-au vandut pamanturile pentru a lupta, iar mulți iobagi si-au castigat libertatea.
- Regii Europei au devenit mai puternici
- Utilizarea sporită a banilor
- Cultura și știința a progresat, multe idei propagandu-se mai ușor între civilizații.