Dracula – O figura bizara a secolului al XV-lea

Vlad Tepes , supranumit Dracula, figura care a inspirat romanul lui Bram Stoker, este o personalitate istorica despre care se cunoaste destul de putin. Considerat un personaj malefic al secolului al XV-lea, Dracula este privit ca Printul Intunericului. Turcii il numeau „Kaziglu Bey” (Printul Tepes).

Realitatea este cu totul alta. Vlad Tepes s-a nascut in noiembrie sau decembrie 1431, in fortareata Sighisoara. Tatal sau, guvernator a Transilvaniei, numit de imparatul Sigismund, era membru al Ordinului Dragonului, ordin similar Cavalerilor Teutoni sau Cavalerilor Ioaniti. Se stie despre Ordinul Dragonului, ca era o societate religioasa semi militarizata, creata in 1387 de Imparatul Sfant al Romei si de cea de-a doua sa sotie, Barbara Cilli. Scopul secret al fratiei era in principal apararea intereselor catolocismului.

Cartea Dracula - de Bram Stoker
Cartea Dracula (1897) – de Bram Stoker

Valahia fusese fondata ca principat de catre Radu Negru, la 1290. Pana in 1330, cand a devenit independenta, a fost dominata de unguri. Primul voievod care a condus principatul a fost printul Basarab cel Mare (1310-1352), un stramos de-al lui Dracula. Bunicul lui Dracula, Mircea cel Batran, care a domnit intre 1386-1418, a purtat multe lupte cu turcii din care a iesit victorios, dar a fost si infrant, astfel ca a trebuit sa le plateasca tribut otomanilor. Pe atunci tronul Valahiei nu trecea neaparat de la tata la fiu. Printul, voievodul, era ales de o adunare a boierilor, din care cauza se petreceau o multime de intrigi, asasinate si tradari. Se pare ca familia Basarabilor a fost despartita in doua fractiuni. Descendentii lui Mircea pe o parte si descendentii lui Dan, de cealalta. Descendentii lui Dan au primit numele de Danesti.

Radu Negru Voda - Intemeietorul Valahiei
Radu Negru Voda – Intemeietorul Valahiei

Mircea a avut un fiu nelegitim, Vlad, nascut in  jurul anului 1390, care a primit educatie in Ungaria si Germania. Pe atunci Vlad era sub comanda lui Sigismund al Ungariei, care a devenit imparatul Sfant al Romei, la 1410. Dupa adminiterea lui Vlad in Ordinul Dragonului, boierii au inceput sa-l numeasca „Dracul”, adaptarea romaneasca a cuvantului Dragon. Fiul lui Vlad a fost numit „Draculea”, adica fiul Dracului. De atunci, dusmanii lui Dracula, in special germanii saxoni, l-au numit „fiul Dracului”. In castelul in care s-a nascut Dracula, la Sighisoara, astazi este o carciuma „in stil medieval”.

Locul in care s-a nascut Vlad Tepes (Dracula)
Locul in care s-a nascut Vlad Tepes (Dracula) – astazi un restaurant „medieval”

Micul Dracula

Dracula a mai avut un frate, mai mic, care s-a numit Radu cel Frumos, şi un frate mai mare, Mircea. Mama lor ar fi fost o prinţesă din Moldova, după unele surse, sau o nobilă de la Curtea Ungariei, după alţii. Se spune că ea s-a ocupat de educaţia micului Dracula, în primii ani. Mai tarziu, meşteşugul armelor l-a învăţat de la un bătran boier, călit în luptele cu turcii. Dar şi Vlad Dracul, un ambiţios, nu era mulţumit să rămană guvernator toată viaţa, astfel că şi-a făcut un plan prin care să cucerească Valahia, condusă atunci de un descendent al Dăneştilor, Alexandru I.

In anul 1436 sau 1437, Vlad Dracul l-a ucis pe Alexandru I şi a luat tronul, devenind Prinţul Vlad al II lea. Acum Vlad se găsea într-o postură inedită. Trebuia să plătească tribut turcilor şi să continue să fie un vasal al ungurilor. In 1442, turcii au invadat Transilvania. Vlad a încercat să rămană neutru, dar ungurii s-au supărat si l-au gonit pe el şi pe familia sa din Valahia. Un general ungur, Janos Hunyadi (Iancu de Hunedoara), care se presupune că era fiul nelegitim al împăratului Sigismund, a adus pe tronul Valahiei un descendent al Dănestilor, Basarab al II lea, voievodul Valahiei.

Vlad Tepes (Dracula) reprezentat intr-un tablou in timp ce "tinea" un proces
Vlad Tepes (Dracula) reprezentat intr-un tablou in timp ce „tinea” un proces

Anul următor Vlad îsi recucereste tronul cu ajutorul turcilor. In 1444 îsi trimite cei doi fii mai mici în Turcia, pentru a-şi dovedi loialitatea. Pe atunci Dracula (Vlad Tepes) avea 13 ani. El avea să-şi petreacă următorii patru ani la Adrianopole, ca ostatic. Tot în 1444, Ungaria începe un război cu turcii, cerandu-i lui Vlad, în calitate de Cavaler al Ordinului Dragonului, să se alăture cauzei. Vlad nu vrea să-i manieze pe turci, care îi tineau copilul ostatic, dar nici nu poate să se supună jurămantului făcut la intrarea în Ordinul Dragonului. Astfel că işi trimite la luptă fiul cel mare, Mircea. Armata crestinilor a suferit o înfrangere în Bătălia de la Varna, iar Vlad şi Mircea îl fac răspunzător pe Hunyadi (Iancu de Hunedoara).

Iancu de Hunedoara
Iancu de Hunedoara

In 1447, Vlad şi Mircea sunt ucisi. Mircea a fost ucis de boieri la Targovişte. Există mai multe variante ale poveştii privind împrejurările în care a murit acesta. Se spune că ar fi fost torturat ingrozitor, sau îngropat de viu. Tatăl său a avut parte de acelaşi sfarşit. Potrivit izvoarelor vremii, asasinatele au fost puse la cale de însuşi Hunyadi. Acum situaţia stătea în felul următor. Vlad şi Mircea erau morţi, iar Dracula si Radu se aflau în mainile turcilor. Considerand că are mană liberă, Hunyadi a înscăunat pe tron pe un membru al familiei Dăneştilor, Vladislav al II-lea. Turcilor nu le-a plăcut pe tronul Valahiei o marionetă ungurească, astfel că în 1448 l-au eliberat pe Dracula şi i-au dat o armată sub comandă. Vlad Tepeş Dracula avea pe atunci 17 ani. Cat despre fratele cel mic, Radu, se pare că el a rămas de bunăvoie la turci, loial sultanului.

Regatul lui Dracula

Cu ajutorul armatei turceşti, Dracula a cucerit tronul Valahiei, dar a rămas la putere numai două luni, căci Hunyadi l-a „impins” într-un exil în Moldova. Din nou, Vladislav al II-lea devine prinţul Valahiei. Trei ani mai tarziu, Bogdan al Moldovei a fost asasinat, iar Dracula fuge din tară. Culmea slugărniciei, Vladislav al II-lea devine un susţinător al turcilor, iar Hunyadi regretă adanc că l-a sprijinit. Toată lumea schimbă „terenul”. Dracula devine vasalul lui Hunyadi, iar Hunyadi il susţine pe Dracula în tentativa de recucerire a tronului. In 1456, Hunyadi invadează Serbia, în timp ce Dracula ia în stăpanire Valahia. In iureşul evenimentelor, Hunyadi este ucis, iar Dracula il omoară pe Vladislav şi îşi ia tronul înapoi. Vlad stabileşte capitala la Targovişte.

Dracula (Vlad Tepes)
Vlad Tepes (Dracula)

Ospătul calicilor

După ce a devenit voievod, Dracula a invitat toţi calicii, ologii si bătranii neputincioşi sau bolnavi la un banchet. Cand oaspetii s-au săturat, Dracula i-a întrebat: „Vreţi să nu mai aveţi nici o grijă, să nu vă mai lipsească nimic în lumea aceasta?” Calicii au răspuns într-un cor entuziast „DA!”. Atunci Dracula a poruncit să se dea foc castelului. Nimeni nu a scăpat cu viaţă din asemenea parjol, iar calicii nu au mai avut nici o problemă, aşa cum le pro-misese voievodul.

Potrivit unor legende locale, Dracula savura mai bine bucatele unei mese copioase dacă vedea pe cineva chinuindu-se. Dracula a instaurat un cod moral foarte aspru în Valahia. Hoţii erau traşi în ţeapă, uneori chiar si mincinosii. Pentru. a dovedi cat de bine sunt respectate legile în ţara sa, domnitorul a ordonat să fie pusă o cupă de aur langă o fantană din oras. Toată lumea avea voie să bea cu ea, dar nimeni nu avea voie să o ia. Odată, un negustor străin care trecea prin Targovişte s-a plans că i-a fost furată punga cu galbeni. Dracula a pus să se bată tobele în oraş şi să se anunţe că oraşul urmează să fie distrus dacă nu este returnată punga negustorului. In noaptea aceea, Dracula a recuperat punga, dar, în secret, a mai pus un galben în ea. Dimineaţa următoare a înapoiat punga negustorului care, fericit, a declarat că a găsit în ea un galben mai mult. Dracula i-a spus că hoţul avea să sfarşească tras în ţeapă, şi, dacă negustorul nu ar fi mărturisit că a găsit mai mulţi bani decat avusese, ar fi avut aceeaşi soartă.

Detronarea voievodului Dracula

In 1462, Dracula i-a atacat pe turci pentru a-i goni dincolo de Dunăre. Ostile sultanului Mehmet al II-lea, de trei ori mai numeroase decat ale domnitorului valah, au fost înfrante, Dracula a fost nevoit să se retragă în capitala sa, la Targovişte. El a dispus ca toate satele din calea turcilor să fie arse si toate fantanile otrăvite, pentru ca duşmanii să fie înfometaţi si însetaţi. Cand sultanul a ajuns la Targovişe a văzut o imagine de nedescris, care a rămas în isorie ca „Pădurea celor traşi în teapă”. Era vorba de 20.000 de soldaţi turci, toti traşi în teapă. Comandantii din subordinea sultanului au fost cuprinşi de fiori. Dracula caştigase din nou.

Dracula ospatand in timp ce dusmanii ii erau trasi in teapa
Dracula ospatand in timp ce dusmanii ii erau trasi in teapa

Deşi turcii s-au retras, Radu, fratele cel mic al lui Vlad, nu. Cu sprijinul unor boieri trădători, el a cucerit tronul fratelui său. Soţia lui Vlad Ţepeş, disperată, s-a aruncat de pe meterezele castelului. Turcii au cucerit cetatea, iar Dracula a reuşit să fugă printr-un tunel secret. Nişte ţărani l-au ajutat apoi să fugă din ţară, astfel că Dracula a ajuns la curtea lui Matei Corvin, regele Ungariei. Corvin l-a intemniţat pe domnitorul valah, dar după patru ani a primit voie să se plimbe prin cetate.

Se pare că Dracula s-a recăsătorit cu o prinţesă de la Curtea Ungariei. Ca să se amuze, din cand în cand, trăgea păsări în ţeapă. Potrivit unor izvoare, Radu a murit în 1474, iar turcii au pus în locul lui un alt membru al familiei Dănesti, Basarab cel Bătran. Dar Dracula a invadat Valahia cu ajutorul Moldovei si Transilvaniei, şi a devenit din nou domnitorul Valahiei. Cateva luni mai tarziu, turcii au atacat din nou. Dracula a fost ucis. Unele cronici spun că el a fost ucis de boieri, altele că ar fi murit accidental.

Sultanul a ordonat să fie expus capul lui Dracula într-o piaţă din Constantinopole, pentru a dovedi turcilor că este mort. Trupul temutului domnitor a fost îngropat la manăstirea Snagov, pe care el o construise. In 1931, s-au făcut lucrări de excavaţie, dar trupul lui Dracula, nu a fost găsit.