Castelul Peles: Istoria, Constructia si confiscarea acestuia

Castelul Peles a fost construit in secolul al XIX-lea si a fost folosit ca si resedinta de vara pentru familia regala. Dupa ce regatul nu a mai existat, dupa abdicarea regelui Mihai, castelul Peles a fost confiscat de statul comunist. Mai tarziu dupa 1990 a fost returnat fostului rege Mihai, desi statul a negociat titlul de proprietate cu fostul monarh. Castelul a redevenit proprietatea statului, iar acum, dupa cum se stie este una dinte cele mai populare locatii din Romania.

Castelul Peles
Castelul Peles

Constructia castelului Peles

Povestea castelului Peles incepe in 1866. Dupa cum spun unele surse, era luna August a anului in care printul Carol de Hohenzollern (ce mai tarziu a devenit regele Carol I) a vizitat zona, si a stat peste noapte la manastirea Sinaia. Printul s-a indragostit de peisajul din zona si s-a decis sa construiasca un castel in aceasta zona.

Printul Carol I
Printul Carol I

In anul 1872, printul acumparat o bucata de pamant in zona, si constructia castelului a inceput. Design-ul initial al castelului a fost facut de arhitectul german Johannes Schultz, ce a lucrat la constructia castelului intre anii 1872-1883. Alte constructii si finisari au fost facute de-alungul timpului asupra castelului, asa ca au fost angajati si alti arhitecti.

Designul castelului Peles a fost inspirat din arhitectura Neo-renascentista a Germaniei, avand combinari arhitecturale precum: Renasterea italiana, gotica si stilul roroco francez. Castelul Peles a fost terminat si deschis in anul 1883, dar pe parcursul urmatorilor 20 de ani au tot existat finisari.

Castelul Peles a fost primul castel electrificat din Europa

Desi in momentul in care rostesti cuvantul “castel”, te gandesti la o constructie tipica epocii medievale, Castelul Peles a fost considerat unul dintre cele mai moderne castele din lume in momentul constructiei  acestuia, fiind primul castel din Europa ce a fost complet electrificat. Castelul Peles avea propriul sau generator de energie electrica, asa ca era independent de electricitate, fata de orasul Sinaia. De exemplu intrarea pe holul principal al castelului are un tavan de sticla detasabil cu ajutorul unui motorul electric. De asemenea Castelul Peles avea incalzire proprie si un lift intern ce-l facea cu atat mai mult placut de locuit pentru familia regala.

Confortul modern era completat de opulenta traditionala. Marmura de Carrara era folosita de exemplu pentru finisarea diverselor ornamente din castel dela vase de ceramica, la fantana interna si salii maure.

Sala armelor din castel, ar trebui mentionata. Creata intre 1903 si 1906, aceasta contine peste 4000 de obiecte din Europa si orientul mijlociu. Aceste obiecte de armament dateaza din  secolele 14-17, cele mai valoroase fiind  armurile germanice din secolele 16 si 17.

Poza din sala armelor (Castelul Peles)
Poza din sala armelor (Castelul Peles)

Confiscarea castelului

Cand regele Mihai I a fost fortat sa abdice in 1947, Castelul Peles a fost confiscat de catre stat. Dupa revolutia din 1989, castelul a fost returnat fostului rege, dar titlul de proprietate a ramas statului.

Regele Mihai I
Regele Mihai I

Castelul a fost redeschis ca si muzeu in 1991, desi functiona ca si muzeu din anul 1953, desi a fost inchis publicului intre anul 1975 si 1990 la ordinul lui Nicolae Ceausescu. Astazi, in zilele noastre,  castelul este al doilea muzeu ca numar de vizite din Romania dupa castelul Bran.