Minaretele mișcătoare din India

Minaretele sunt atributele moscheilor musulmane și totuşi găsim minarete și în India. Le găsim și în India pentru că în mozaicul etnic și religios indian există elementul musulman care şi-a dezvoltat, în decursul istoriei, un stil artistic distinct. Orașul Ahmedabad, întemeiat în anul 1411 de Sultan Ahmed Shah, oferă câteva mostre deosebit de interesante de arhitectură indo-musulmană.

minarete

Depășind cadrul strict tradiţional al arhitecturii islamice, edificiile din Ahmedabad – îndeosebi lăcașele de cult, moscheile – au împrumutat din bogăţia de forme decorative, de stâlpi sculptaţi, paravane, balcoane și nişe specifice construcțiilor hinduse, fără a uita, însă ornamentele geometrice, florale și vegetale.

Minarete mișcatoare din Gomtipur (India)
Minarete mișcatoare din Gomtipur (India)

Dar ceea ce este cu adevărat nou și neobişnuit este acel secret de construcţie a bazei minaretelor moscheilor, datorită căruia acestea se balansează.

Acestea nu sunt chiar mici de inaltime mai  ales dacă ne gandim la faptul că au această “calitate” unică în lume pentru o clădire atat de veche de a se balansa. Acestea au în jur de 20-22 de metri înălțime.

Mai mult, se observă un fenomen de “rezonanță” de îndată ce unul din minarete se mișcă, el antrenează balansul tuturor celorlalte.

Dar, departe de-a fi doar o curiozitate, această particularitate a construcțiilor musulmane din Ahmedabad este… o precauţie anticutremur.

Cel mai interesant este faptul ca nu se cunoaște extract constructorul acestor minarete și nici nu se poate înțelege cum acest anumit constructor avea aceste cunoștințe de arhitecturale și de inginerie astfel incat sa ridice astfel de clădiri cu mai bine de 600 de ani în urmă.