Muntele Rushmore – Istoria si Motivul Constructiei Monumentului

Memorialul Naţional Mount Rushmore este situat în apropierea oraşului Keystone în Dakota de Sud, SUA. Intreaga zonă a monumentului memorial acoperă 5,17 km pătraţi şi se găseşte la altitudinea de 1745 metri deasupra nivelului marii.

Muntele respectiv este cunoscut prin sculpturile monumentale de circa 18,6 metri înălţime, care-i reprezintă pe patru dintre primii preşedinţi ai ţării: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt şi Abraham Lincoln.

Până la colonizarea Americii, acest munte se numea, în limba triburilor care locuiau aici, „Şase Bunici”, dar a fost redenumit, în anul 1930, în cinstea omului de afaceri american Charles Rushmore, organizatorul expediţiei care a vizitat această localiatte în anul 1885. Tot el a oferit suma de 5000 de dolari – cea mai mare donatie din acel timp – pentru construcţia acestor sculpturi.

Memorialul Naţional Mount Rushmore. De la stânga la dreapta: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln
Memorialul Naţional Mount Rushmore. De la stânga la dreapta: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt, Abraham Lincoln

Iniţiatorul creării acestui monument a fost Doane Robinson. Iniţial, el a vrut să imortalizeze portretele unor oameni celebri, cum ar fi: generalul George Armstrong Custer, Buffalo Bill Cody, Lewis şi Clark. Robinson începe să caute sponsori pentru acest proiect grandios. După un timp el se întâlneşte cu senatorul Dakotei de Sud, Peter Norbeck. El s-a interesat de proiectul lui Robinson, acordându-i tot ajutorul de care acesta avea nevoie. Cel mai important amănunt în acel moment era găsirea unui sculptor talentat, care putea gestiona grandiosul proiect.

Lucrările i-au fost incredinţate lui Gutzon Borglum, discipolul sculptorului francez Auguste Rodin. Borglum avea deja o experienţă similară la activ: el condusese lucrările de construcţie ale monumentului dedicat Eroilor Confederaţiei, din Munţii Stâncoşi, statul Georgia. El a fost cel care a schimbat proiectul lui Robinson. argumentând că personalităţile propuse nu sunt acele pe care el ar vrea să le sculpteze. Gutzon a insistat ca monumentul să aibă o importanţă naţională.

A apărut o idee valoroasă de a sculpta patru personalităţi proeminente: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt şi Abraham Lincoln. Fiecare dintre aceste personalităţi a contribuit semnificativ la dezvoltarea SUA. Dintre toţi uriaşii, patriarhul Borglum avea slăbiciune pentru Lincoln, cu nasul lung de 5 metri şi o aluniţă cu diametrul de 40 de centimetri.

Borglum intenţiona să graveze pe stâncă şi textul Declaraţiei de Independenţă a Statelor Unite, dar, la vârsta de 74 de ani, el a decedat, nereuşind să-şi finalizeze acest proiect ambiţios. Muntele Rushmore a fost ales, deoarece avea un perete extrem de neted, dar şi pentru că soarele, pe parcursul zilei, lumina exact acest versant.

Construirea monumentului Mount Rushmore. Anul 1932.
Construirea monumentului Mount Rushmore. Anul 1932.

Mai întâi, de pe stâncă a fost înlăturat stratul de piatră (circa jumatate de tonă de pietre), pentru a ajunge la granit, care a fost sculptat cu ciocane speciale, hidraulice. La crearea compoziţiei sculpturale, lucrau concomitent peste 400 de muncitori. În ciuda dificultăţii realizării sculpturilor, nu au existat cazuri de decese, deşi s-au inregistrat câteva răniri. În anul 1930 s-au încheiat lucrările la statuia lui George Washington, apoi in anul 1936 s-a finalizat imaginea lui Jefferson, în 1937 – a lui Lincoln, şi în sfârşit, în anul 1939 – a lui Roosevelt. Complexul monumental a fost finalizat în întregime în anul 1941. Fiecare basorelief are o înălţime de peste 18 metri, ansamblul fiind vizibil de la o distanţă de 100 kilometri. In 1927, când au demarat lucrările, Borglum avea 60 de ani. Lucrările incepute de el au fost incheiate de fiul său.

Modelul Mount Rushmore. Anul 1936.
Modelul pentru Muntele Rushmore. Anul 1936.

În prezent, Memorialul este monitorizat pentru prevenirea apariţiei fisurilor şi ale altor deteriorări. Cu toate acestea, curăţarea lui de licheni se realizează extrem de rar. Procedura respectivă a fost efectuată doar o singură dată, în anul 2005. Un cunoscut producător german de maşini de curăţare a fost de acord acum cativa ani să spele gratis acest monument gigantic cu apă fierbinte (95 de grade Celsius), dar acest lucru nu s-a intamplat pana in acest moment (24 Februarie 2019).