Predicţiile din Fatima

Primăvara anului 1917. Primul Război Mondial era în plină desfăsurare, în Rusia rămăseseră în urmă evenimentele din februarie şi se cocea Revoluţia din Octombrie. Lumea intreagă aştepta să vadă ce va urma. Iar în această perioadă, în Portugalia, se intâmpla una dintre cele mai mari minuni: apariţia Maicii Domnului, fenomen devenit unul dintre cele mai cunoscute în istorie.

13 mai 1917, o zi caldă şi senină, în Valea  Cova da Iria, aflată chiar în inima Portugaliei, în apropiere de micile sate Moita Redonda şi Lomba de Egua, dar şi de orăşelul Fatima, s-a întâmplat ceva uimitor. Trei copilaşi-păstori — Lucia de Jesus Santos, Francisco Marto şi sora sa Jacinta Marto — mânau la păscut o turmă de oi şi, deodată, în aureola luminii solare şi într-o strălucire de fulgere, a apărut în faţa lor Fecioara Maria.

martorii-miracolului-din-fatima
Martorii miracolului din Fatima: Lucia, Francisco si Jacinta

Ea le-a poruncit copiilor să vină în acel loc, în fiecare zi de 13 a lunii. Din mai până în octombrie, de şase ori în acel an, şi-a făcut apariţia Fecioara Maria, în apropierea oraşului Fatima; de altfel, există mărturii în august, această minune s-a întâmplat nu pe data de 13, ci pe data de 15 sau 19. Este curios faptul că, de fiecare dată când s-au produs aceste apariţii ale Maicii Domnului, Sfânta era văzută doar de aceşti trei copii, altcineva nu o putea vedea. Anume pe aceşti copii i-a chemat Preasfânta Fecioară ca să se pocăiască, în numele întregii omeniri, pentru păcatele pe care oamenii le săvârşesc zilnic, dar şi ca să se roage. Ea le-a cerut Luciei, lui Francisco şi Jacintei să poarte nişte lanţuri grele şi să renunţe să bea apă în zilele cele mai călduroase.

În timpul apariţiei sale din august, Preasfânta Fecioară le-a promis copiilor să dea un semn vizibil, pe care ar putea să-l vadă mii de oameni, ca să nu se indoiască nimeni de prezicerile sale. Şi, într-adevăr, în octombrie, când Maica Domnului şi-a facut apariţia pentru ultima dată, cca 70 de mii de oameni, adunaţi în Valea Cova da Iria, au urmărit un nemaipomenit dans al Soarelui pe cer, care părea că se mişcă în cercuri, emiţând raze multicolore. Apoi, pentru câteva clipe, s-a făcut întuneric. Foarte multi dintre cei prezenţi au crezut că acesta era inceputul sfârşitului lumii. Totodată, astronomii nu au înregistrat, în acea perioadă, niciun fel de fenomene anormale.

E de menţionat faptul că acesta nu a fost singurul episod când Maica Domnului s-a arătat oamenilor. S-au păstrat o mulţime de mărturii despre fenomene asemănătoare, care au avut loc la mijlocul secolului XIX—începutul secolului XX. Şi, de regulă, Sfânta Fecioară era văzută de copii care locuiau în sate mici şi izolate, populate de oameni săraci şi fără carte, din care motiv acestora le era extrem de dificil să transmită celorlalţi oameni poruncile Maicii Domnului.

Posibil că aceasta s-a întâmplat din cauza că acei oameni simpli, cu sufletele neprihănite şi cugetele netulburate de raţionamentele filosofice confuze, nu au putut transmite învăţămintele Preasfintei Fecioare în forma în care le-au primit de la Ea, ci le-au relatat în felul în care le-au înţeles ei. O astfel de explicaţie poate fi adevărată parţial, motivul principal fiind circumstanţele în care şi au trăit viaţa pământească. Maica Domnului şi Iisus: se ştie că pruncul Iisus s-a născut în grajd, a crescut ca fiu al unui simplu tâmplar şi primele sale predici au fost adresate oamenilor săraci şi fără carte. Apariţiile Maicii Domnului, în apropiere de localitatea Fatima, reprezintă nu doar nişte învăţăminte pentru întreaga lume, ci şi un mesaj al sincerităţii dumnezeieşti.

Sfânta Fecioară le-a comunicat copiilor trei predicţii importante referitoare la viitorul omenirii, pentru care oamenii, îndeosebi credincioşii, manifestă, şi azi, un interes deosebit. În toată. Portugalia a început să fie venerată Maica Domnului, iar în oraşul Fatima a fost construită o mare catedrală, care a devenit centru al pelerinajului creştinătăţii din toată. lumea. În prima şi a doua predicţie, Preasfânta Fecioară le-a descoperit copiilor misterul Iadului, unde se duc sufletele păcătoşilor.

Pentru a le salva, Sfânta Fecioară porunceşte ca întreaga lume să i se încredinţeze inimii Sale imaculate. Un loc deosebit, în aceste sfinte predici, i-a fost atribuit Rusiei. Anume la poporul rus se referă Maica Domnului, când cheamă oamenii să se adreseze Sfintei Sale Inimi şi promite că, dacă îi vor fi auzite rugăminţile, Primul Război Mondial se va termina în curând şi se va face pace. Tot atunci, Sfânta Fecioară a prezis şi începutul celui de Al Doilea Război Mondial, moartea a milioane de oameni, răspândirea ateismului, exterminarea unor popoare.

A treia revelaţie a Maicii Domnului, din momentele apariţiei Sale la Fatima, este înconjurată de un mister deosebit. Lucia de Jesus Santos nu a vrut să o destăinuie până în anul 1960, temându-se că predicţia va fi interpretată greşit. Iar oficialii de la Vatican au adus-o la cunoştinţă lumii întregi doar în ajunul Paştelui din anul 2000. În această prezicere se fac, în special, referiri la o tentativă de omor al Papei de la Roma. Şi într-adevăr, în ziua de 13 mai 1981, când s-au împlinit 64 de ani din ziua fenomenalei apariţii la Fatima, a fost o tentativă nereuşită de asasinare a lui Ioan Paul al II-lea.

Dintre cei trei martori ai apariţiilor Maicii Domnului la Fatima, doar Lucia a trăit până la divulgarea în public a celei de a treia predicţii a Preasfintei. Verişorii săi Francisco şi Jacinta au plecat la Domnul după doi ani de la apariţiile Sfintei Născătoare de Dumnezeu. S-au păstrat şi mărturii despre promisiunile Fecioarei Maria, în timpul uneia dintre apariţiile Sale, că, în curând, îi va lua la Sine pe Francisco şi Jacinta, iar pe Lucia o va lăsa pe Pământ, să le fie de ajutor oamenilor. Din anul 1928, Lucia devine maică la mănăstirea oraşului portughez Coimbra. Sora Lucia, referindu-se la cea de a treia predicţie, povestea că, atunci când auzea vocea Preasfintei, i s-a arătat un înger cu o sabie inflăcărată.

Limbile flăcărilor se stingeau atunci când se atingeau de aureola de care era înconjurată Maica Domnului. Apoi, copilei i s-au arătat preoţi îmbrăcaţi în alb şi sute de credincioşi, care, la început, urmau, unul după altul, prin ruinele unui oraş semiruinat, semănat cu trupuri de oameni, iar apoi s-au urcat pe un munte abrupt. În fruntea procesiunii, se afla un episcop îmbrăcat în alb.

Pe vârful muntelui se inălţa o cruce mare de lemn. Toţi oamenii care ajungeau pe vârful muntelui erau omorâţi de soldaţii care se aflau lângă cruce. Este evident că această mărturie nu trebuie inţeleasă mot-a-mot, pentru că ea este profund simbolică. Ingerul cu sabia inflăcărată, din stânga Fecioarei Maria, poate fi o sugestie pentru Apocalipsă, iar aureola pe care o radia Sfânta Fecioară şi care respingea flăcările este puterea care poate preveni moartea omenirii, dacă ea se va căi.

Drumul spre vârful muntelui inseamnă ascensiunea spre Golgota, oraşul aflat în ruină simbolizează lumea întreagă, toată istoria omenirii, plină de dezastre imense şi de suferinţe insuportabile. Crucea de pe munte este speranţa, scopul spre care se îndreaptă omul pe parcursul întregii sale vieţi, iar moartea lângă cruce simbolizează faptul că omul, prin păcatele sale, îşi lichidează această speranţă. Episcopul în alb (care-l poate simboliza pe Papa) şi alţi preoţi îmbrăcaţi în odăjdii albe ar putea simboliza drumul complicat spre biserică, mai ales în secolul al XX-lea, când s-a tins spre instrăinarea credinţei în Dumnezeu. Maica Domnului prevede aceste lucruri şi le dă în vileag, pentru a chema oamenii spre pocăinţă şi a transmite adevărul cel puţin generaţiilor care urmează. Istoria predicţiilor din Fatima este plină de enigme şi contradicţii.

Există opinii conform cărora toate acestea sunt inventate de Lucia si nu au nimic comun cu realitatea. Alţii presupun că în relatările ei au fost trecute cu vederea detalii importante, care schimbă esenţa acestei istorii. În unele surse se face referire şi la nişte bărci negre care zburau pe deasupra ruinelor oraşului. Şi dacă-i aşa, s-ar putea ca Apocalipsa, pe care o simboliza îngerul, să vină din profunzimile cosmosului…