Puterea rugaciunii

Cei Vechi aveau dreptate: un trup sănătos nu poate exista fără o minte sănătoasă şi nici, după cum spuneau preotii daci, fără suflet sănătos. Odată cu trecerea într-o nouă eră astrologică, omenirea redescoperă adevărurile uitate de unii de sau, mai degrabă, ignorate, pentru că nu aveau şi o „explicaţie ştiințifică„. Printre altele, se redescoperă si puterea gândului bun, a rugăciunii, de a vindeca un trup bolnav.

maini ce se roaga

Rugăciunile în atentia medicilor

Mai 1995. Într-una dintre cele mai prestigioase reviste medicale din Statele Unite, şi anume „Journal of the American Medical Association„, apare un articol intitulat „Ar trebui medicii să prescrie rugăciuni pacienţilor?”

Patru ani mai târziu deci în 1999 – mulţi medici s-au văzut siliţi să admită că rugăciunile ajută în procesul de vindecare a unor boli. Foarte mulţi dintre aceşti medici sunt (sau erau) atei convinşi… Bineînţeles, tratamentele clasice (sau chiar alternative, de exemplu acupunctura) nu pot fi înlocuite de litanii îngăimate sub icoana cine ştie cărui sfânt. Nu este nevoie să revenim la obscurantism, dimpotrivă!

Dar rugăciunea înseamnă concentrare, forţă mentală. Iar efectele acestei forţe asupra organismului uman sunt măsurabile. În plan fizic, rugăciunea produce un aşa-numit „reflex de detentă”, concretizat prin încetinirea ritmului cardiac si a ritmului respiraţiei, o scădere a presiunii arteriale, o diminuare a nevoii (deci a consumului) de oxigen şi a producerii de bioxid de carbon. În plan mental, rugăciunea aduce o stare de uşurare, de relaxare, de pace şi alungă angoasa.

Rugăciunile unora pot vindeca si pe altii

Aşa se explică de ce bolnavii care se roagă se vindecă mai repede decât ceilalţi. Pare cumva surprinzător? Ei bine, există si efecte cu mult mai surprinzătoare.

De exemplu, rugăciunile în grup au efect nu numai asupra celor care se roagă, ci şi asupra altora, pentru care respectivul grup se roagă. Cel puţin aşa reiese din experimentul cardiologului american Randolph Byrd, care a antrenat 393 de pacienţi (suferinzi de diverse afecţiuni coronariene) ai spitalului general din San Francisco. El şi-a împărţit bolnavii în trei grupe: A, B şi C. Apoi a solicitat diverselor „grupuri de rugăciuni„, răspândite pe întreg teritoriul american, să se roage pentru bolnavii din grupa A. La sfârsitul experimentului, dr. Byrd a constatat că starea acestora s-a ameliorat.

Mai multă energie psihică

Astfel de grupuri de rugăciune au apărut şi în alte ţări, de exemplu în Franţa, unde cel mai cunoscut este grupul condus de Maguy Lebrun, autor al best-sellerului „Medici ai cerului – medici ai pământului„, apărut anul 1987 la editura Robert Laffont. Compus iniţial din patru persoane, acest grup este format acum din 400, care se reunesc o dată pe lună. În cursul reuniunilor unui astfel de grup, fiecare participant este invitat să-şi trimită către cei bolnavi, toată dragostea şi compasiunea sa, împreună, bineînţeles, cu rugăciunile sale. În acest fel, o mare cantitate de energie psihică este direcţionată către aceia care au foarte, foarte mare nevoie de ajutor.

Vom afla vreodată cum „funcţionează” o rugăciune?

Rugăciunea permite omului accesul în planurile superioare ale existenţei, şă intre în rezonanţă cu Divinitatea. În ultimă instanţă, prea puţin contează religia celui care se roagă, si chiar felul în care este formulată rugăciunea: se poate alege un text potrivit din Biblie, din Coran sau din orice alte texte sacre, care poate fi recitat întocmai sau adaptat situaţiei, sau fiecare se poate ruga cu cuvintele lui. Nu forma contează, ci fondul. Adică rugăciunea. Cei Vechi aveau dreptate când spuneau că gândurile se materializează, devenind fapte. Încă nu se ştie cum „funcţionează” acest lucru. Dar poate fi constatat, pentru că efectele sunt vizibile.

Într-un mod asemănător funcţionează şi actul de magie. Şi aici, ca şi în cazul rugăciunii, este vorba de modificarea realităţii în sensul dorit de cel care operează actul magic. Iar ceremoniile religioase din biserici, temple, moschei etc. sunt, de fapt, acte de magie ceremonială. Există deci un numitor comun, şi anume controlul Spiritului asupra Materiei.

Poate că într-un viitor oarecare, vrăjile şi minunile vor putea fi explicate. Până atunci, trebuie să credem în puterea spiritului nostru, iar minunea unei rugăciuni ar trebui să ne dea de gândit. Şi să ne dea speranţă.