Sfântul Graal

Legendele despre misteriosul Graal continuă să incite imaginaţia savanţilor şi a amatorilor de mistere. O relicvă enigmatică şi incertă, care poartă în sine o putere nemaiîntâlnită — despre ce poate fi vorba? La această întrebare nu au răspuns nici autorii romanelor despre regele Artur. Poate nici ei nu au ştiut; sau poate au ştiut, dar nu le-au spus-o şi cititorilor…

Sfântul Graal este un artefact creştin, cu puteri miraculoase, despre care se vorbeşte, în legendele medievale din Europa de Vest, că fusese găsit şi, apoi, pierdut din nou. Legendele şi credinţele despre Graal sunt legate de ciclurile epice ale cavalerilor templieri, precum şi de câteva tradiţii şi texte ale catehismului catolic; ele sunt străine atât credinţelor şi obiceiurilor româneşti cât şi tradiţiilor Bisericii Ortodoxe, în general.

Sfantul Graal. Biserica Catedralei din Valencia. Spania
Sfantul Graal. Biserica Catedralei din Valencia. Spania

În ce priveşte definirea Sfântului Graal, există trei versiuni de bază. Conform uneia dintre ele, acesta este un fel de piatră, conform alteia — o relicvă preţioasă. Dar conform celei mai răspândite opinii, acesta era un potir din care impărtăşea Iisus Hristos pe cei aflaţi la Cina cea de Taină şi în care adepţii lui au adunat câteva picături de sânge al Salvatorului răstignit pe cruce. Se povesteşte că potirul şi lancea cu care a fost rănit Hristos au fost păstrate şi aduse în Britania de Iosif din Arimatea.

Omul care bea din potirul Graal primeşte iertarea păcatelor şi viaţă veşnică. În romanele medievale despre Percival, eroul principal caută şi găseşte castelul fermecat din Munsalvasche (sau Carbonic), unde se află Graalul, păzit de templieri. Cert este că această creaţie se bazează pe legendele care au ajuns până în zilele noastre şi care afirmă că templierii erau păstrătorii Graalului.

Graalul este amintit, pentru prima dată, în romanul francez despre regele Arthur — în cartea lui Chretien de Troyes „Percival sau Legenda despre Graal”. De această relicvă sunt legate numele a doi cavaleri ai Mesei Rotunde — Percival şi Galahad. Percival a văzut, el însuşi, Graalul, atunci când l-a vizitat pe Regele Pescar, care îi era rudă. Acest rege s-a tămăduit în momentul în care, aflându-se în faţa cavalerului, a băut apă sfinţită din minunatul potir. Galahad se consideră cavaler sfânt, singurul om care a reuşit să găsească Graalul. Fiind educat, încă din copilărie, de călugări în castitate şi viaţă cu dreptate, Galahad a meritat să se atingă de obiectul sfânt. După aceasta, el a fost ridicat în ceruri ca sfânt.

Sir Gatahad se inchina in fata Sfantului Graal. Fresca de Edwin Austin Abbey. (1890-1901)
Sir Gatahad se inchina in fata Sfantului Graal. Fresca de Edwin Austin Abbey. (1890-1901)

La începutul anilor 30 ai secolului al XX-lea, grupul care se ocupa cu cercetarea Graalului era condus de Otto Rahn, întemeietorul teoriei nordice. În anul 1930, el a vizitat ruinele cetăţii Montsegur din sudul Franţei, după care a publicat cartea „Cruciada împotriva Graalului”. În cartea sa, el numeşte Graalul „cupa Nibelungilor”. În anul 1937, după a doua călătorie în Languedoc, Rahn a dispărut. În iunie 1943, în Montsegur, a plecat o expediţie care a efectuat cercetări în subsolurile cetăţii Montsegur. Participanţii la expediţie nu au găsit nimic, în schimb, şi-au insuşit bine sistemul complex de coridoare subterane şi peşteri, exprimându-şi speranţa că Graalul ar putea fi ascuns acolo. Însă în Europa medievală erau multe astfel de labirinturi şi cele din Montsegur nu se deosebeau prin nimic de altele.

Monumentul Pastorului
„Monumentul Pastorului”, din Staffordshire. Marea Britanie (Sec. XVIII-lea)

Recent, s-a aflat că savanţii britanici se ocupă de dezlegarea enigmei „monumentului păstorului” din Staffordshire. Pe acest monument este instalat un basorelief, care constituie in sine tabloul lui Nicolas Poussin „Păstorii Arcadiei”, redat în oglindă. Sub basorelief, pe piatră, sunt încrustate literele care, deja de mai multe secole, bulversează savanţii: D.O.U.O.S.V.A.V.V.M. Ei presupun că descifrarea acestei inscripţii ar putea indica locul în care se păstrează Sfântul Graal. Conform opiniei lui Oliver Lawn, greşeala cercetătorilor constă în faptul că ei au încercat să descifreze doar inscriptia, dar informaţia este incifrată în toată compoziţia, inclusiv basorelieful, care are legătură cu monumentul cavalerilor Ordinului Templierilor şi cu pergamentul cu text codificat, de la Catedrala din Reims. În acel text, savanţii au reuşit să identifice cuvintele: „Poussin… deţine cheia”.

Savantul italian Alfredo Barbagallo a declarat că a găsit Sfântul Graal. Studiind ani în şir numeroase icoane, aflate în biserica San Lorenzo Fuori le Mura, el a decis că anume pe ele este reprezentat Graalul. Conform afirmaţiilor sale, e mai mult ca probabil că potirul s-a aflat permanent în Roma, în mormântul diaconului Lorenzo. Si chiar dacă nu va reuşi să găsească Graalul în catacombe, s-ar putea ca arheologii să găsească acolo comori bisericeşti ale proto-creştinilor. Pentru a verifica dacă versiunea lui Barbagallo este reală, trebuie să se efectueze săpături arheologice, dar, deocamdată, acestea nu sunt permise…

Graalul in centrul Mesei Rotunde. In jurul careia stau cavalerii. Miniatura din Evul Mediu
Graalul in centrul Mesei Rotunde. In jurul careia stau cavalerii. Miniatura din Evul Mediu

A fost făcută o listă cu cele mai probabile zece locaţii ale Graalului. Una dintre acestea este aşezarea Accokeek, din statul Maryland, S.U.A. O legendă a localnicilor spune că, prin anii 1606-1607, pe meleagurile lor ar fi acostat corabia celebrului căpitan John Smith, care naviga în susul râului Potomac. La bordul ei se afla şi un preot iezuit care deţinea o parte a moştenirii material-spirituale aduse de Cavalerii Templieri din Ierusalim în Europa. Preotul deţinea şi Graalul, dorind să-l ascundă în Lumea Nouă, unde nu se ştia încă de puterile miraculoase ale lui. Există entuziaşti care astăzi colindă împrejurimile Accokeekului, înarmaţi cu detectoare de metale. O altă locaţie posibilă a Sfântului Graal este Capela Rosslyn, din Rosslin, Scoţia, construită în 1456 de către William Sinclair, cavaler de viţă nobilă, despre care se crede că a fost un descendent al Templierilor. În legendă se spune că Sfântul Graal este îngropat fie la baza celui mai mare stâlp din capelă, fie în cripta familiei Sinclair. Cripta este sigilată, iar urmaşii lui William Sinclair, care deţin capela, refuză accesul oricui incearcă să cerceteze misterioasa criptă.

Probabil că Sfântul Graal există undeva. El este tăinuit cu meticulozitate de ochii oamenilor si aşteaptă. un alt nobil cavaler Percival, care va putea invinge toate obstacolele din calea sa şi va salva omenirea de forţele Răului, va găsi Graalul din nou şi va deveni veşnic păstrătorul lui, spre binele tuturor…