Simbolul paianjenului in istorie

Păianjenul este un simbol străvechi și puternic întâlnit pe tot globul care a provocat întotdeauna o gamă largă de emoții la oameni: frică, dezgust, panică și, uneori, curiozitate și apreciere. Acest spectru larg de impresii a influențat legendele, arta, literatura, muzica, arhitectura și tehnologia de-a lungul istoriei.

Cu siguranță un simbol enigmatic, păianjenul are sensuri și scopuri diferite în funcție de culturi diferite. Arahnidele și pânzele lor întruchipează multe trăsături și interpretări, inclusiv creație și distrugere, viclenie, înșelăciune, intrigă, feminism, înțelepciune, avere, răbdare și moarte.

Țesătoarea Arachne

În legenda greacă antică, primul păianjen din lume s-a născut din mândria unei femei.

Muritoarea Arachne a fost înzestrată în arta de a țese pânză fină și tapiserii. Munca lui Arachne a fost atât de frumoasă, iar talentul ei atât de mare, încât vestea  s-a răspândit departe și în larg. În cele din urmă, mândria și aroganța au determinat-o pe Arachne să se laude că munca ei a fost chiar mai bună decât a lui Atena, ea însăși stăpână la țesut și olărit. Într-un concurs pentru a stabili cine a fost cel mai bun artist – Arachne sau zeița – Arachne a făcut o tapiserie care îi înfățișa pe zei într-o lumină proastă, care detaliază deșertăciunea și prostia lor. Zeița Atena a fost furioasă și, într-un moment de furie a distrus opera lui Arachne.

Arachne, îngrozită și rușinată, s-a spânzurat. Atena, conștientizând că Arachne și-a învățat lecția de a nu-i provoca pe zei, a transformat funia în pânză  și pe Arachne într-un păianjen, pentru a putea țese în continuare creații frumoase. Aceasta este originea cuvântului arachnid, un termen pe care îl folosim pentru păianjeni până în zilele noastre.

Atena transformand-o pe Arachne intr-un paianjen
Atena transformand-o pe Arachne intr-un paianjen

Păianjenii și pânzelele lor au fost prezentate în tradiții din întreaga lume și au însemnat multe lucruri pentru multe culturi.

Infatisarea lui Arachne dupa transformare
Infătisarea lui Arachne dupa transformare

Paianjenul: Creator și Distrugător

În multe culturi păianjenii sunt reprezentați ca fiind creatorii universului și lumii noastre. De asemenea, au primit și roluri de agenți ai distrugerii. De exemplu, în India antică, este scris că un păianjen mare a țesut pânza care este universul nostru. Păianjenul stă în centrul pânzei, controlând totul prin sfori. În legendă se spune că într-o zi va devora pânza / universul și va țese alta.

În poveștile din Africa de Sud păianjenul este un zeu trișor, personificând zeitatea creatoare Anansi. Asociat cu înțelepciunea, păianjenul e capabil de răutăți pentru a obține avantaje în relațiile cu ceilalți. Reluarea acestor „povești despre paianjeni” transmite lecții morale de-a lungul generațiilor.

Zeitatea Anansi (pictura din Africa de Sud)
Zeitatea Anansi (pictură din Africa de Sud)

Sculptatul in piatra și picturile în scoarță din Australia dezvăluie că culturile indigene au creat simboluri păianjen. Păianjenii în pânzele lor sunt legati de o piatră sacră în ceremoniile oamenilor Rembarrnga din centrul Țării Arnhem. Mai multe clanuri regionale folosesc tot timpul în ritualuri totemuri de păianjen.

Culturile indigene din America de Nord au înfățișat adesea păianjenii ca și creatori, ajutoare și păstrători de înțelepciune. În mitul creației Hopi, Femeia Păianjen este zeița Pământului. Ea, împreună cu alți zei, au format primul bărbat și prima femeie din lut. Locuința oamenilor din Lakota include un păianjen, iar triburile Navajo fac legătura între Bunica Păianjen (importanta figură în mitologia amerindiană) și țesutul de pânze cu crearea lumii.

"Bunica Paianjen" - sculptura Navajo
„Bunica Paianjen” – sculptură Navajo

Paianjenii aduc si noroc

Păianjenii, spre deosebire de aparițiile lor fizice uneori temătoare sau înfiorătoare, nu sunt întotdeauna înfățișate ca niște creaturi periculoase sau embleme distructive. În multe tradiții, păianjenul este un bun augur și un ajutor.

Cultura populară antică chineză sărbătorește păianjenii. Se crede că vor aduce fericirea dimineața și bogăția seara. Păianjenii sunt creaturi norocoase și numite „insecte fericite”. Imaginea păianjenului este prezentată pe scară largă în artă și literatura chineză, iar bijuteriile ce conțin un păianjen (pictura sau gravura) sunt purtate pentru a aduce noroc.

Patti Wigington a scris: „În mai multe culturi, păianjenii sunt creditați că au salvat viața marilor lideri. În Tora, există o poveste a lui David, care avea să devină mai târziu rege al Israelului, fiind urmărit de soldați trimiși de regele Saul. David s-a ascuns într-o peșteră și un păianjen a construit o pânză imensă peste intrare. Când soldații au văzut peștera, nu s-au deranjat să o cerceteze – până la urmă, nimeni nu s-ar putea ascunde în ea dacă pânza de păianjen nu era deranjată. O poveste paralelă apare în viața profetului Mohammed, care s-a ascuns într-o peșteră când a fugit de dușmani. Un copac uriaș a încolțit în fața peșterii și un păianjen a construit o pânză între peșteră și copac, cu rezultate similare.

În Germania și Ucraina, este tradițională includerea păianjenilor și pânzelor în decorațiunile bradului de Crăciun.

Ornament de brad în forma de pânză de paianjen - Ucraina
Ornament de brad în forma de pânză de paianjen – Ucraina

Templele, arta și geoglifele

In anul 2008, într-o vale peruviană, cercetătorii au descoperit un templu cu imagini de păianjen sculptate. Templul a fost unic în dedicarea sa către un zeu păianjen, “de  civilizația puțin cunoscută a lui Cupinisque, care a condus zona timp de aproximativ cinci secole, în perioada aproximativ 1500 î.Hr. până în 100 î.Hr.”, după cum raportează Softpedia.

Cercetătorii speculează că păianjenul și pânza reprezentau plase de vânătoare și, prin urmare, prosperitate și progres. De asemenea, se sugerează că imaginea de păianjen era un puternic simbol politic. Arheologul Universității Yale, Richard Burger, a declarat pentru Softpedia: „alte asociații simbolice pentru zeul păianjen au inclus război, vânătoare, putere sau textile. Există o imagine a zeităților păianjen care țin plase pline cu capete umane decapitate, așa că a existat o analogie cu războinicii de succes și revendicările puterii.

Liniile misterioase Nazca din deșertul sudului Peru conțin imagini cu paianjeni. Seria de geoglife care conțin linii drepte și creaturi uriașe au fost create între 400 și 650 d.Hr. Cea mai mare imagine se întinde pe peste 200 de metri. Una dintre făpturile geoglife este un păianjen gigant, simetric, cu opt picioare. Unii sugerează că păianjenul ar fi putut fi un simbol al fertilității în cultura Nazca, iar astronomul senior de la Planetariul și Muzeul de Astronomie Adler consideră că păianjenul este o reprezentare a constelației Orion. Arheologii, matematicienii și istoricii dezbat în continuare scopul imaginilor din Nazca.

Liniile din Nazca dând forma unui paianjen
Liniile din Nazca dând forma unui paianjen

Pericolele întunecate

Păianjenii nu-și pot ascunde aspectul înspăimântător și multe persoane avertizează asupra trăsăturilor periculoase asociate păianjenilor, cum ar fi minciunile și înșelăciunile, pânzele capcană, veninurile letale, atacurile tăcute și teroarea înfiorătoare.

În Japonia, Prințesa Păianjen este o figură mitologică numită Jorōgumo care este capabilă să se transforme într-o femeie seducătoare care intră în călătorii samurai. Prințesa păianjen are multe nume, precum „mireasa legată pe viață” sau „păianjenul prostituat”. Jorōgumo se transformă într-o femeie frumoasă, care cucerește războinicii cu scopul de a se căsători cu ei. Uneori, prințesa păianjen apare ca fiind insărcinată, dovedindu-se în cele din urmă a fi un sac de ou.

Referirile la amenințătorii păianjeni mortali sunt nenumărate în cultura modernă, iar naturile lor înfricoșătoare sunt ilustrate încă o dată în filmele, arta, literatura și cultura noastră populară.

Pictură reprezentând paianjenul stăpân peste lume
Pictură reprezentând paianjenul stăpân peste lume

Păianjenul este o imagine puternică care reflectă o dualitate care ne îngrozește și ne fascinează, cimentându-și poziția în lumea noastră ca un simbol de neuitat.