Tigrul Siberian – Adevăratul Rege al Animalelor

Tigrul siberian, este o subspecie de tigru, și este cea mai mare felină din lume. Are o lungime medie de aproximativ 3,4 m. Cu o coadă care măsoară pana la 1 m și 20 cm. Tigrii siberieni masculi adulți pot cântări până la 340 kg, în timp ce femelele sunt semnificativ mai mici, cântărind până la 200 kg.

Tigrul Siberian
Tigrul Siberian

Tigrii siberieni se disting prin blana lor dungată. Similar cu amprentele unice ale oamenilor, niciun tigru nu are același tip de model cu dungi. Tigrii siberieni diferă de ceilalți tigri, deoarece au dungi mai puține, mai palide, și au și coame. Coamele tigrilor siberieni sunt mult mai puțin stufoase decât cele ale leilor. Coama, pe lângă blana lor groasă, îi ajută să-i mențină cald.

Cunoscut și sub numele de tigru Amur, tigru siberian se regaseste într-o mică regiune din regiunea sud-estică a Rusiei. De asemenea, tigru siberian este găsit într-un număr mic în China și Coreea de Nord.

Aici este zona cu cei mai multi tigri siberieni
Aici este zona cu cei mai multi tigri siberieni (sud-estul Rusiei)

Tigrii siberieni sunt animale solitare, marcându-și propriul miros pe copaci pentru a ține alți tigri departe. Parcurg multe mile și vânează des. Își urmăresc prada, care include elani, mistreți, urși și căprioare, până când sunt suficient de aproape ca să se năpustească asupra acesteia. Când au succes, își duc prada într-o zonă retrasă înainte de a devora carnea. Tigrii vânează și animale mai mici, cum ar fi iepuri, ursui și pești.

Deoarece tigrii nu au întotdeauna succes în vânătoarea lor, trebuie să vâneze des. Pot mânca până la 27 kg dacă le este foarte foame, dar în general mănâncă aproximativ 9 kg de carne la o singura masă.

Perioada de gestație la tigrii siberieni este de 3-3,5 luni. Femelele de tigri nasc o dată la doi ani în orice moment al anului.

Femela de tigru siberian fată doi până la șase pui. Femela va avea grijă de pui singuri, uneori, lăsând puii singuri în timp ce vânează. De multe ori nu poate prinde suficientă mâncare pentru pui, iar unii vor muri.

Femela tigru alaturi de pui
Femela tigru alaturi de pui

La 3 luni, puii de tigru siberian ies din vizuină; merg chiar la vânătoare cu mama lor. La vârsta de 18 luni, ei pot să vâneze singuri, dar nu vor părăsi vizuina mamei lor. Când vor atinge 2-3 ani, vor părăsi vizuina și vor începe viața pe cont propriu.

Cine este regele?

O greșeală pe care o fac mulți este ca au impresia ca leul, “regele”, este mai mare și mai puternic ca un tigru,  dar de fapt este mult mai mic decat un mascul de tigru siberian. De asemenea tigrul este și mult mai puternic. S-au făcut teste ale puterii muscaturii, a vitezei, a sariturilor și a puterii de tracțiune între cele doua feline, tigrul siberian ieșind câstigator de departe. De asemenea se știe ca un un singur tigru poate doborî un bivol de unul singur. Un leu n-ar putea face asta, neavând puterea necesara. Acesta din urma doborând bivoli cu ajutorul familiei de lei și alte leoaice.

Protejarea tigrilor siberieni

Tigrii siberieni sunt considerați pe cale de dispariție de IUCN (Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii). O cauză a scăderii populației tigrilor siberieni sunt defrisările. În plus, tigrii siberieni sunt braconați sau vânati ilegal, pentru blana lor și pentru părțile corpului care sunt utilizate pentru medicamentele tradiționale. Deci putem spune ca principala cauza pentru faptul ca tigrii siberieni sunt pe cale de dispariție este omul.

S-au depus eforturi pentru a reduce braconajul tigrilor și pentru a proteja habitatele tigrilor. Multe țări, inclusiv Statele Unite, au creat legi care interzic importul și vânzarea de tigrii, precum și orice alta parte de tigru: blana, dinti, oase etc… Există, de asemenea, programe de reproducere pentru a ajuta la susținerea populației de tigri.