Oamenii moderni nu au „strămoși” neanderthalieni în arborele lor genealogic, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii scoţieni. Ei au ajuns la această concluzie după ce au analizat ADN-ul unui copil din specia Neanderthal, care a trăit acum 29000 de ani în sudul Rusiei.
„Nu există nici o asemănare, cu atât mai pufin vreo înrudire între caracteristicile genetice ale omului de Neanderthal și cele ale omului contemporan, din specia Homo Sapiens Sapiens„, declară William Goodwin, conducătorul echipei de cercetători de la Universitatea din Glasgow.
„Cu toate că au fost contemporani, pentru o perioadă, noi nu putem găsi nicio dovadă a faptului că vreo parte din materialul genetic al omului de Neanderthal ar fi fost preluată de omul modem„, continuă el.
Studiul menţionat, care a fost publicat în revista „Nature”, contrazice dovezile recente provenite de la rămășițele unui copil găsit în Portugalia, care părea să prezinte caracteristici atât ale neanderthalienilor, cât şi ale omului modern.
Ultimul neanderthalian
Rămăşiţele copilului de Neanderthal s-au păstrat extraordinar de bine, potrivit aprecierilor specialiștilor care l-au analizat. Ei cred că este posibil ca acest copil să fie chiar printre ultimii supraviețuitori ai rasei sale, care s-a stins cu aproximativ 30.000 de ani în urmă. Nu se cunosc încă motivele pentru care această specie a dispărut de pe Pământ.
Există diferite teorii care explică extincţia ei: dintre acestea, cele mai cunoscute susţin despre neanderthalieni că au fost masacraţi (de celelalte ramuri ale speciei Homo Sapiens), că nu s-au putut adapta noilor condiţii de mediu sau că pur şi simplu au fost „asimilaţi” de oamenii moderni.
Rezultatele la care au ajuns specialiştii conduşi de Dr. Goodwin sunt în acord cu cele obținute de cercetătorii care au efectuat prima analiză ADN a unui om de Neanderthal, în 1997. Studiul respectiv a analizat primul neanderthalian cunoscut de lumea științifică, al cărui schelet a fost găsit de arheologi la Feldhofer Cave, în Germania, în anul 1856. Savanții care realizaseră acel studiu susţineau că oamenii moderni au înlocuit, în timp, omul de Neanderthal.
Conform declaraţiilor lui William Goodwin, secvența ADN prelevată de la copilul din Rusia este foarte asemănătoare cu cea a specimenului din Feldhofer Cave, fapt care dovedeşte că nu exista o diversitate prea mare în rândul neanderthalienilor.
„Dacă ar fi fost mai diversificaţi la nivel genetic, oamenii de Neanderthal ar fi putut să-i depășească în performanţe pe oamenii moderni”, afirmă Dr. Goodwin.
Analizele ADN au mai arătat că nu există nici o înrudire între diferite grupuri etnice moderne și oamenii de Neanderthal. Se pare, deci, potrivit opiniei ştiinţifice internaționale, că nu mai poate susţinută teza potrivit căreia europenii de astăzi ar fi, măcar parţial, înrudiți cu neanderthalienii.