Rh-Negativ – O Grupa de Sange Exotică sau Mutație Aleatorie?

Ceea ce este neobișnuit la sângele Rh-negativ este că geneza pentru acesta este surprinzător de comună, în ciuda faptului că poate fi potențial periculoasă. Când o femeie care este Rh-negativă este gravidă cu un copil care este Rh-pozitiv, sistemul imun al mamei crează anticorpi protectori pentru sângele Rh-pozitiv și sângele ei devine esențial toxic pentru copil.

grupa de sange rh negativ

Pentru unii oameni, acest lucru arată ca organismul mamei respinge copilul, ceea ce i-a dus să sugereze că motivul respingerii poate fi o incompatibilitate bazată pe faptul că mama și copilul sunt de specii diferite. Alții sugerează că linii cu gene pentru sânge Rh-negativ sunt pur și simplu speciale într-un fel și nu trebuiau amestecate cu linii care sunt predominant Rh-pozitive.

Linii de sânge Rh-negativ

O populație care conține o frecvență anormal de mare a genei pentru tipul de sânge Rh-negativ sunt bascii din nord-estul Spaniei. Bascii au cea mai mare incidență a genei din orice populație din lume. Bascii vorbesc și o limbă ne-indo-europeană și au marcatori genetici dinaintea inventării agriculturii. Acest lucru a condus la speculații că sângele Rh-negativ este legat de strămoșii Cro-Magnon care se întorc la perioada paleolitică superioară din Europa.

Printre teoriile mai exotice se află ideea că geneza Rh-negativ reprezintă o ramură separată a umanității care s-a căsătorit cu ramura care a ieșit din Africa. Un blogger a mers până acolo încât să spună că cei cu sânge Rh-negativ sunt descendenții rasei hiperboreene, pe care ei cred că este rasa umană originală. Adepții acestei idei cred că această rasă era cu păr blond și ochi albaștri și includea majoritatea profesorilor spirituali majori din istorie, inclusiv Iisus.

Unele persoane care nu sunt satisfăcute de ideea că cei cu sânge RH negativ sunt o altă formă de umanitate au sugerat că trăsătura provine din extratereștri, fie prin împerechere cu oamenii sau prin crearea oamenilor prin inginerie genetică.

Rolul geneticii în grupa de sange RH negativ

Această trăsătură neobișnuită poate, totuși, să fie explicată în termeni de genetică umană relativ obișnuită și selecție naturală. O posibilitate este că genele pentru sângele RH negativ au un fel de avantaj selectiv care a înțeles consecințele negative ale sângelui RH negativ.

Un exemplu bine cunoscut al acestui fenomen ar fi cazul anemiei cu celule sickle și malariei. O mare parte din populația din vestul Africii, unde malaria este frecventă, constă din purtători ai genei pentru anemie cu celule sickle, deși ei înșiși nu au boala. Motivul este că purtarea genei pentru anemie cu celule sickle oferă imunitate împotriva malariei. Deși anemia cu celule sickle este periculoasă, chiar mortală, purtarea genei oferă un avantaj selectiv și, prin urmare, este mult mai frecventă decât s-ar aștepta.

Cercetătorii care studiază efectele sângelui Rh negativ au constatat că indivizii care au genele pentru sângele Rh negativ sunt mai rezistenți la anumite paraziți precum toxoplasma, care pot pune în pericol copilul nenăscut. De asemenea, s-a constatat că sunt mai mulți purtători ai genei în zonele în care toxoplasma este mai frecventă.

Toxoplasma Gondi

Acest lucru sugerează că purtătorii genei pentru sângele Rh negativ ar putea fi mai frecvenți decât se aștepta deoarece există o avantajare selectivă pozitivă, rezistența mai mare la paraziți, care este mai mare decât consecințele negative, cum ar fi o sarcină în care sângele mamei pune în pericol copilul nenăscut.

Ca rezultat, este posibil ca unele populații sa conțină un nivel mai ridicat al genei nu din cauza unei linii unice, ci din cauza faptului ca sunt adaptate unei regiuni cu o prevalență ridicată a unor paraziți precum toxoplasma. Acest lucru ar explica de ce geneza se întâmplă cu frecvență înalte în populatii care nu sunt conectate între ele, cu excepția faptului că sunt Homo Sapiens, precum Bascii și anumite populații evreiești.

Bascii au o mostenire care, împreună cu alte grupuri europene, se întoarce la Paleoliticul Superior European. Totuși, evreii descind în final din populații din Orientul Mijlociu relativ recente. Acest lucru ar avea sens dacă motivul pentru prevalența genei era din cauza faptului că ambele populații ancestrale basce și evreiești au avut origine într-un mediu cu factori de selecție similari, în loc să fie din aceeași linie.

Desi ar putea exista totusi o linie ancestrala comuna unind populatiile cu prevalenta ridicata de Rh-Negativ, faptul ca populatiile unde genele apar cu o frecvență ridicată nu pare sa fie legate între ele face aceasta ipoteza mai putin probabila si necesita mai multe dovezi.

Vine sangele Rh-Negativ de la extraterestrii?

Explicatia extraterestra este si mai problematica, deoarece genele Rh-Negative sunt clar o variație a unui alt gen uman complet diferit. Decat daca a fost special inginerit de extraterestri din un gen uman pre-existent, este putin probabil sa provina din altceva decat Homo Sapiens.

extraterestri spatiu

Alta problema cu sangele Rh-Negativ ca rezultat al hibridizarii cu extraterestrii este ca acestia au o biologie complet diferita si un genom diferit de oameni. Genomul lor ar putea sa nu se bazeze chiar pe ADN, ci pe RNA sau o forma exotica de stocare genetica care nu a evoluat pe Pamant. Acest lucru ar face hibrizii viabili foarte putin probabili, daca nu imposibili. Dupa cum ar fi spus astronomul Carl Sagan, ar fi mai usor sa facem un hibrid uman decat un hibrid uman-extraterestru.

Nesiguranța și improbabilitatea celorlalte opțiuni fac ca explicația ca sangele Rh-Negativ este doar o mutatie care a devenit comuna in unele populatii din cauza unui avantaj selectiv sa fie cea mai probabilă opțiune. Dacă acest tip de sange ar fi din cauza unei alte specii umane, sau chiar extraterestri, ar trebui sa se faca multe presupuneri în plus, dificil de verificat.

In concluzie, dovezile actuale indică spre puțin mai mult decat o mutație obișnuită ca cauza fenotipului de sange Rh Negativ.