Pe terasa Nemrut Dag, din Anatolia, Turcia, statuile divine străjuiesc singurătatea mormântului lui Antioh. Drumul până aici nu se poate face decât înfruntând rafale de zăpadă, poticnindu-te printre stânci şi lasandu-te biciuit de vântul cu ace de gheață. Este motivul pentru care foarte putini oameni se incumetă să urce până aici. Cei care încearcă, totuşi, în momentul în care ajung deasupra norilor, la mai mult de două mii de metri altitudine, au o viziune care-ţi taie răsuflarea: ca prin farmec, cerul se limpezeşte, căpătând o nuantă de albastru unic.
În Olimpul înzăpezit şi solitar, statuile te privesc şi te primesc. Ei sunt toți acolo, cu capetele acoperite ale zăpezii veşnice: Zeus, Apollo, Heracles, Tyche.
Un basorelief cu o hartă a cerului
Colosalul mormânt-sanctuar este ridicat pe piscul unui munte inaccesibil, înconjurat de trei terase. Pe terasa din partea de est, cinci statui sunt flancate de un vultur şi un leu.
Capetele lor, prăvălite în urma deselor cutremure, își aţintesc privirile stranii către cer. Pe terasa vestică, tronează un basorelief enigmatic: alături de un leu surprins în timpul mersului, se pot număra 22 de aştri: trei cu câte 16 raze şi alţi 19 cu câte opt raze.
O inscripţie în limba greacă permite identificarea planetelor: Jupiter, Marte şi Mercur. Este vorba de o hartă a cerului, foarte exactă, la o dată mai puţin clară: 7 iulie 62 sau 61, ziua în care, se pare, a început construcţia templului-mausoleu.
La câțiva ani după moartea lui Antioh, de aici au plecat regii magi, urmărind o stea, care-i va conduce până la Bethleem…
600 de tone de piatră acoperă un secret
Nemrut Dag este un loc vechi de 2000 de ani, dar care nu este cunoscut decât de 140 de ani.. În 1881, un inginer german a făcut cunoscută lumii existenţa acestui loc. Apoi, în anii ’50, Theresa Gaell, de la „American School of Oriental Research”, întreprinde aici cercetări, în căutarea unei camere funerare, folosind o metodă „modernă”: dinamita, ceea ce demonstrează că barbarii nu vin întotdeauna din est.
Ca urmare, mausoleul, de 75 de metri înălţime, a fost redus la doar 25 de metri, dar el a rezistat curiozităţii arheologului american: cele 600 de tone de piatră dărâmate pentru a proteja odihna lui Antioh şi-au păstrat secretul. Pentru cât timp? Profesorul Spencer Sahin, de la Universitatea din Anatolia, a prezentat rezultatele prospecțiunilor geografice efectuate cu ocazia ultimei campanii de săpături, din 1989.
Până vom fi în posesia altor descoperiri, prezenţa statuilor de la Nemrut Dag păstrează o tăcere grea.