Misterul colosului vorbitor

Faimosul Colos din Memnon, din Teba, a atras în ultimul timp mii de persoane aflate în pelerinaj. După cum se ştie, acest colos emite anumite sunete muzicale la primele ore ale dimineţii, când razele Soarelui se răsfrâng asupra lui. Se spune că „vocea” lui Memnon este un „act divin”.

Colosii din  Memnon
Colosii din Memnon

În întreaga lume, de la Egipt până la Amazon şi de aici până în munţii Pirinei, au mai fost înregistrate şi alte cazuri de „statui vorbitoare”, de regulă, cauzele fiind de ordin natural, cum ar fi temperatura sau umiditatea, in cazul acestora”explicatia” fiind ca in momentul in care se face dimineața si razele soarelui ajung pe statui, apa strânsă peste noapte se evapora din porii pietrei sculptate datorita cresterii temperaturii si de aici aceste sunete. Cu toate acestea, Colosul din Memnon a rămas… o enigmă, cauzele „sunetelor emise” nefiind elucidate nici până în ziua de azi.

Colosul este de fapt format din două statui ale faraonului Amenophis al III-lea, de aproximativ 20 de metri lungime, care au fost construite în secolul al XIV-lea î.H., pe tărmul Nilului. În anul 27 i.H. statuia din partea de nord s-a fisurat, din cauza unui cutremur, clar a fost restaurată ulterior.

De atunci, timp de două secole, în momentul în care razele Soarelui se proiectau asupra statuii, se auzea un sunet comparat de istorici cu sunetul scos de corzile lirei. A fost exclusă încă din start ipoteza că sunetul ar fi produs de o cauză naturală, având în vedere că cealaltă statuie nu emitea niciun sunet.

Totuşi, ar putea exista o explicaţie vizavi de aceste sunete misterioase. Este posibil ca un sistem mecanic să fi fost amplasat în interiorul colosului, de către inginerul Heron din Alexandria.