Colosseumul – Un simbol al Romei

Intr-un oras plin de ruine antice si de arhitecturi marete, nici o alta structura nu este mai iconica pentru orasul Roma ca Colosseumul. Colosseumul era un simbol al Romei inca din epoca medievala. Importanta Colosseumului a fost impregnata in analele istoriei si prin scrierile celebrului calugar scriitor Beda Venerabilul, care scria in secolului al VII-lea: “Atat timp cat Colosseumul sta in picioare, Roma va vietui; cand Colosseumul va cadea, Roma va cadea; si cand Roma va cadea, lumea se va sfarsi

Colosseumul
Colosseumul

Se pare ca Colosseumul inca este in picioare si intr-o stare decenta putem sa spunem, la mult timp dupa ce Imperiul Roman nu a mai existat. A supravietuit catorva cutremure, buruienilor ce au crescut printre pietrele constructiei, praduitorilor si poluarii zilelor noastre, devenind una din cele mai mari atractii turistice ale Italiei. Milioane de oameni viziteaza Colosseumul din Roma, ca sa admire arhitectura, sa invete despre istoria si povestile sangeroase ale jocurilor ce se tineau in interiorul acestuia.

Istoria Colosseumului – De ce a fost construit si la ce era folosit?

Constructia Colosseumului a inceput in jurul anilor 70-72 (e.n) cand imparatul Vespasian s-a gandit sa faca un cadou locuitorilor Romei.

Locuitorii devenisera frustrati si furiosi de decadenta fostului imparat Nero, asa ca prin construirea Colosseumului a fost cumva o tentativa a imparatului Vespasian sa promoveze bunastarea locuitorilor Romei. Locatia palatului fostului imparat Nero va deveni un amfiteatru unde locuitorii romani vor avea parte de divertisment.

Constructia Colosseumului a durat aproximativ 10 ani si a fost deschis publicului in anul 80 (e.n) de catre fiul imparatului Vespasian, Titus. Inaungurarea Colosseumului a durat 100 de zile, in care Colosseumul se stabilea ca principala locatie din lume unde puteai sa vezi lupte cu gladiatori si animale salbatice ucise. In timpul jocurilor de inaugurare, peste 5000 de animale au fost macelarite si peste 2000 de gladiatori si-au piedut viata.

Gladiatori in lupta cu animalele (Tablou de Jean Leon Gerome)
Gladiatori in lupta cu animalele (Tablou de Jean Leon Gerome – 1902)

Colosseumul a fost activ ca si folosinta in jur de 420 de ani, timp in care a fost gazda a lupte cu gladiatori, piese de teatru, executii publice a prizonierilor si vanatoare de animale exotice precum: rinoceri, ursi, crocodili, elefanti, lei, tigri, gorile sau girafe. Toate acestea au fost victime a vanarilor ce aveau loc in Colosseum.

In secolul al VI-lea, gusturile publicului s-au schimbat, iar in acelasi timp imperiul Roman se afla in dificultate, asa ca spectacolele tinute in Colosseum au luat sfarsit. Eventual, Colosseumul a fost abandonat, iar o parte din piatra cu care a fost construit a fost folosita la constuirea altor cladiri din Roma.

La intrarea in secolului XX, aproape doua treimi din Colosseumul original fusesera distruse din cauza dezastrelor naturale sau a neglijentei umane. Restaurarea Colosseumului a inceput in anii 90, reinviind fosta glorie a cladirii.

Arhitectura Colosseumului

Colosseumul este o structura impresionanta, fiind construita pe 190 cu 150 metri. Nu este doar cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman, dar este cel mai mare amfiteatru construit vreodata.

Tablou Colosseum (Panini - sec XVIII)
Tablou Colosseum (Panini – sec XVIII)

Grecii au avut o mare influenta asupra arhitecturii romane, dar fata de alte teatre grecesti, ce erau construite in faliile dealurilor, Colosseumul se sustinea singur. Design-ul sau eliptic, se aseamana cu doua teatre romane puse spate in spate.

Zidul exterior a fost construit cu pietre de travertin ținute împreună cu cleme enorme de fier, mai degrabă decât cu mortar. Fatada este alcatuite din trei etaje de arcade suprapuse. Se crede ca existau statui sub arcade, dar de-alungul veacurilor acestea au cazut, iar arcadele au ramas libere.

Arcadele Colosseumului
Arcadele Colosseumului

Initial Colosseumul dispunea de niste panze enorme retractabile deasupra tribunelor, ce fereau publicul de soare si de ploaie. Se pare totusi ca aceste panze retractabile erau prezente doar in doua zone ale Colosseumului, acolo unde erau prezente persoanele de vita nobila ale imperiului Roman.

Interiorul Colosseumului

Colosseumul avea locuri pentru 50000 de oameni, care era asezati dupa rangul social. Desigur imparatul avea cel mai bun loc din amfiteatru, avand un podium special in partea de nord a Colosseumului. Nivelul de cel mai jos era rezervat pentru senatori, iar deasupra acestora stateau nobilii si cavalerii. Nivelul de sus era pentru cetatenii de rand, iar cetatenii cei mai saraci stateau deasupra acestora. Femeilor si sclavilor le erau rezervate locurile cele mai indepartate din partea de sus a amfiteatrului.

Interiorul Colosseumului in ziele noastre
Interiorul Colosseumului in ziele noastre

In interiorul arenei, se pot vedea camerele subterane si pasajele ce erau acoperite cu placi din lemn. Aceste pasaje erau folosite la transportul animalelor si a gladiatorilor in arena. Nisipul nu mai exista in acest moment, dar pe vremuri, pe podeaua colosseumului era nisip pentru ca gladiatorii sa nu alunece, iar sangele varsat sa fie usor acoperit si absorbit.

De tinut minte despre Colosseum

  • Colosseumul a fost numit initial “Amfiteatrul Flavian”, deoarece, imparatul Vespasian, cel cu ideea construirii acestuia, facea parte din dinastia Flaviana (Flaviilor) ce a condus imperiul Roman intre 69-96 (e.n).
  • Cei mai multi dintre gladiatorii ce au luptat in Colosseum erau sclavi, prizonieri de razboi sau criminali.
  • In anul 2007, Colosseumul a fost adaugat intre cele 7 minuni ale lumii moderne.
  • In jur de 6.2 milioane oameni viziteaza Colosseumul in fiecare an. In 2019 Colosseumul a fost cea mai vizitata arhitectura din lume, cu peste 7.6 milioane de vizite.