Salina Turda: De la mina de sare medievala la parc tematic subteran

Salina Turda se gaseste in Durgau-Valea Sarata langa Turda. Extragerea de sare din Salina Turda a inceput in perioada medievala si a continuat pana la inceputul secoului 20. A fost inchisa ceva timp si a fost redeschisa la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, dar utilitatea acesteia fiind alta, nu cea de a se extrage sare.

Salina Turda
Salina Turda

In anii 90, cand salina a avut cea mai mare transformare. Salina Turda a devenit un sit istoric, dar nu a fost transformata intr-un muzeu al extragerii de sare, ci intr-un parc subteran tematic ce nu este bine-cunoscut doar in Romania, ci la nivel European.

Istoria exploatarii sarii in zona

Extragerea de sare sistematica in zona Romaniei a inceput de pe vremea ocupatiei romane, de pe vremea cand Dacia inca exista. Din punct de vedere arheologic nu prea exista multe date despre aceasta activitate. Acest lucru din cauza ca pilonii de rezistenta sau galeriile ce ar fi ramas, au fost distruse de exploatarile ce au urmat.

Extragerea de sare a continuat in perioada medievala. Intr-un document din anul 1075 scris de catre cancelaria arpadiana din Ungaria, ce face referire la Transilvania se regasesc detalii despre “salina de langa fortareata Turda”. Intr-un alt document din Ungaria datat la 1 Mai 1271, minele de sare din Turda sunt explicit mentionate. Referiri catre salina din Turda se regasesc in continuare in documente din Evul Mediu. Extragerea de sare din salina Turda i-au imbogatit pe detinatorii minelor de-a lungul timpului.

Interiorul salinei

Extragerea de sare din salina a continuat si in epoca moderna, iar zona Salina Turda este si poate fi vizitata de turisti mai ales datorita exploatarilor ce au avut loc in secolul 19.

De exemplu, una din sectiunile salinei Turda, este numita Galeria Franz Josef. Constructia acestei galerii  pe orizontala a inceput in anul 1853, iar motivul constructiei a fost sa se reduca costurile de aducere a sarii la suprafata. Cand a fost terminata in 1870, galeria a ajuns sa aiba 780 de metri, inca 137 de metri au fost adaugati galeriei pana in 1899.

Tunel din Salina din Turda
Tunel din Salina din Turda

O alta parte a salinei ce dateaza din timpul secolului al XIX-lea este mina Rudolf. Aceasta este ultima mina din Salina Turda de unde a fost extrasa sare. Are 42 de metri adancime, 50 de metri latime si lunga de 80 de metri. Aceasta mina era conectata cu zona de transport vertical al sarii, unde se afla un lift ce a fost manual initial, devenind automatic intre timp.

Liftul din Salina Turda
Liftul din Salina Turda

In mina, stalactitele ce s-au format de-a lungul anilor vor fi observate peste tot. Se spune ca stalactitele cresc cu 2 cm pe an, iar in momentul in care ajung la 3 metri, acestea se rup sub propria greutate. In salina Turda exista o mina, numita Terezia in care s-a format un lac salin. Aceasta mina are 120 de metri lungime, iar lacul are o adancime de 8 metri.  In mijlocului lacului se afla o insulita formata de-alungul timpului din resturile aruncate in lac in timp ce mina era in functiune.

Ponton pe lacul din mina  Terezia
Ponton pe lacul din mina Terezia

Salina Turda a fost inchisa in anul 1932 si a fost abandonata pana cand a inceput al doilea razboi mondial. In timpul razboiului, minele din Turda au fost folosite ca adapost pentru aeronave. Desi extragerea de sare nu a mai continuat dupa al doilea razboi mondial. Salina Turda a continuat sa fie folosita. De exemplu, galeria Franz Josef a devenit un depozit pentru branza. 

In anul 1992 Salina din Turda a devenit un muzeu al sarii si ca parc tematic pentru public. In parc vom gasi un amfiteatru, o roata (ca cele pe care le vedem in parcurile de distractii), barci cu care putem merge pe lac. precum si hidrobiciclete. De asemenea puteti merge si la spa, un centru de infrumusetare fiind gasit in mina. In acest moment mina atrage in jur de 65000 de vizitatori anual.