Colonelul Lawrence, regele neincoronat al Arabiei

Printre figurile intrate în legendă ale secolului al XIX-lea figurează, aureolat de un nimb de mister, colonelul britanic Thomas Edward Lawrence, cunoscut sub denumirea de „rege neîncoronat al Arabiei” si considerat drept campion al unităţii arabe. Dincolo de latura romanescă a cazului său, acest misterios ofiţer rămâne în realitate un abil agent al „Intelligence Service” dublat de un aventurier cinic.

Lawrence al Arabiei
Lawrence al Arabiei

Născut în 1888 la Tremadoc (Ţara Galilor) şi mort în 1935, într-un banal accident de motocicletă, colonelul Lawrence rămâne o personalitate care a fascinat multi scriitori si pasionați de istorie.

Fiu nelegitim al unui lord care s-a ferit să-i dea numele, dar l-a trimis să-şi facă studiile la Oxford, el se stabileşte în Orientul Mijlociu din 1910, pentru a studia la faţa locului arhitectura cruciatilor. Survenind războiul mondial, într-o regiune dominată încă de turci, aliaţi ai Germaniei, tânărul locotenent Lawrence devine agent secret, însărcinat de Biroul arab „Intelligence Service” să câştige de partea aliaţilor triburile beduine, a căror limbă o cunoastea la perfecţie, pentru a-i mobiliza împotriva turcilor.

El îşi câştigă o mare popularitate printre arabi care îl vor numi Al Orens (de la Lawrence) sau Abou-Guineh (omul cu monede de aur). Lawrence – după spusele unui fost ofiţer francez, Marcel Matte, care luptase alături de el – nu era un comandant, dar faptele sale de arme şi importanţa mijloacelor sale financiare îi confereau un mare prestigiu, fiindcă el sugera dar şi plătea.

Ajutat de armata de cavalerie St. George, care a fost o armă decisivă pentru el, Lawrence (al Arabiei) personaj temerar şi fantezist, uşor nevrozat, şi-a jucat viaţa şi soarta războiului ca la ruletă, dar câştigând de fiecare dată.

Animat de sentimente frăţeşti pentru arabi, având ca prieteni devotaţi câteva căpetenii (ca emirul Faysal si şeicul Aoudah Aboul Tayeh), el regrupează triburile arabe pentru a-i învinge pe turci, pe atunci aliaţii Germaniei si ocupanţii Arabiei.

În spatele lui acţionau serviciile secrete pentru a-i facilita misiunea de a scoate statele arabe de sub dominaţia imperiului otoman a le trece sub scutul „protector” al Franţei şi Angliei.

T.E. Lawrence la o petrecere la palatul Versailles alaturi de emirul Faysal
T.E. Lawrence la o petrecere la palatul Versailles alaturi de emirul Faysal

După aproape 90 de ani de la moartea acestui misterios personaj, mobilurile personale în toată această vastă miscare de eliberare a arabilor rămân încă nelămurite.