Turnul Belem – O structura de aparare ce radiaza frumusete si eleganta

Turnul Belem reprezintă o fortăreaţă, construită pe o insulă de pe râul Tagus (Tejo), în zona cu acelaşi nume a oraşului Lisabona. A fost construită în cinstea descoperirii căii maritime spre india de către Vasco de Gama .şi servea drept cetate, depozit de armament, cazemată şi vamă.

Turnul are înălţimea de 35 de metri şi este construit în stil gotic târziu (Manuelin – stil arhitectural bogat ornamentat), caracteristic pentru Portugalia. Acest stil arhitectural unic poartă numele regelui Manuel şi era răspândit in Portugalia secolului al XVI-lea.

In secolul al XIX-lea, monumentul a devenit un obiectiv de interes şi mândrie al portughezilor. Tot atunci, turnul a suferit o restaurare capitală.

Turnul Belem
Turnul Belem

Palatul Belem este un monument extraordinar, construit în zona Belem, la începutul secolului al XVIII-lea. În prezent, acest edificiu se află sub protecţia statului şi este reşedinta oficială a presedintelui republicii.

Turnul a fost construit in secolul al XVI-lea, cu scopul de a proteja orasul de atacurile venite din partea oceanului.

Acesta era un punct fortificat de apărare. In ciuda faptului că Turnul Belem este o structură de apărare, el radiază frumuseţe şi elegantă. Silueta lui este atât de nobilă, iar sculpturile sunt atât de suple, încât turnul seamănă, mai degrabă, cu un palat magnific, decât cu o fortăreaţă.

Turnul Belem. Vedere interioara
Turnul Belem. Vedere interioara

În acele timpuri, printre marinari exista un obicei să se roage la icoana Maicii Domnului înainte de a pleca pe ape. Chipul ei se păstra în Turnul Belem. Conform ideii a arhitectului, acest edificiu trebuia să fie o dovadă vie a realizărilor călătorilor portughezi. Această idee se reflectă în decorul edificiului.

Tunurile din Turnul Belem
Tunurile din Turnul Belem

În turnul pătrat, care păzea intrarea în port, se găsea vama. Tot aici era şi inchisoarea pentru cei ce nu plăteau taxele vamale. Chiar şi în prezent, accesul în această clădire este destul de anevoios: pentru a ajunge acolo trebuie trecut peste râul Tagus, pe nişte poduri înguste, doar când vremea bună permite acest lucru. Localnicii spun că turnul era folosit ca temnită pentru soţiile infidele.

Lângă turn se află Mănăstirea Jeronimos. Ea a fost construită în secolul al XVI-lea, în cinstea descoperirii noilor trasee maritime către India şi întoarcerii triumfale a lui Vasco da Gama.

Lupta de la Turnul Belem. Desen
Lupta de la Turnul Belem. Desen

În anul 1939, mănăstirea a fost declarată tezaur national. În acest turn sunt inmormântati regele Manuel, regele Joao al III-lea şi Vasco de Gama. Pe malul râului Tagus, vizavi de mânăstire, la mijlocul secolului al XX-lea, a fost ridicat un monument grandios, dedicat marilor descoperiri. Pe soclul executat în formă de caravelă se pot vedea personajele din istoria Portugaliei, membri ai expediţiilor maritime. La poalele monumentului se află o hartă de marmură. Pe ea sunt marcate destinaţiile spre care plecau navele portugheze în secolele XV-XVI.

Faimosul Turn din Belem a fost declarat patrimoniu cultural mondial de către UNESCO.