Contele de Saint Germain – Unul dintre cele mai enigmatice personaje din istorie

Contele de Saint-Germain este, fără îndoială, unul dintre cele mai enigmatice personaje din istorie. Considerat de mulți ca fiind nemuritor sau că s-ar fi reincarnat continuu, el este descris în toate relatările ca un om extrem de inteligent, un alchimist și un rozicrucian – un membru al unei societăți secrete care credea că lumea este construită pe adevăruri misterioase din trecut, care sunt ascunse de omul obișnuit. Cu toate acestea, modelul vieții sale este unul care este înconjurat de mister și o mare parte din trecutul său este, cel puțin, discutabil.

Contele de Saint Germain (1710-1784)
Contele de Saint Germain (1710-1784)

Născut în 1710 (după spusele sale), există două zone de arbore genealogic pentru contele de Saint Germain. Primul, vehiculat chiar de către de el în timp ce stătea întins pe patul de moarte, este că el era al treilea fiu al prințului Ferenc Rokoczy al II-lea al Ungariei cu o femeie necunoscută. În plus față de această teorie, se crede că a fost crescut și îndrumat de celebra familie bogată de bancheri De’ Medici din Italia, astfel explicându-se intelectul său impresionant ca adult.

A doua bănuială a nașterii sale este că s-a născut dintr-un evreu portughez fără nume. Cu toate acestea, nicio versiune a originilor sale nu poate fi cunoscută cu siguranță, deoarece nu există înregistrări despre naștere sau înmormântare ale contelui, iar numele real al contelui este necunoscut. „Saint Germain” a fost un pseudonim pe care el însuși și l-a pus.

Coperta de carte din secolul XIX
Coperta de carte din secolul XIX

Contele de Saint Germain (Comte de Saint Germain) apare în numeroase locuri de-a lungul vieții sale, făcându-și prieteni și dușmani în toată Europa. Era cunoscut pentru intelectul și afilierile sale cu regalitatea și se considera că se îmbrăca bine, având câte un inel pe fiecare deget și o perucă de calitate, foarte la moda printre nobili în acele vremuri.

O astfel stil de îmbrăcăminte denota o creștere din familie aristocrată, iar faptul că era fiul unui prinț, a avut un efect extraordinar pentru afilierile sale politice. Contele de Saint Germain era considerat un om fermecător, abil la pictură și muzică, capabil să vorbească fluent zece limbi – majoritatea celor proeminente din Europa.

Saint Germain era considerat o curiozitate în timpul vieții sale de către cei care îl cunoșteau și observau, din mai multe motive. Cel mai evident pentru că este consemnat că nu a fost văzut niciodată să mănânce sau să bea în public, și totuși contele avea o sănătate absolut perfectă. El i-a spus celebrului Giacomo Girolamo Casanova din Italia că mănâncă doar un tip secret de mâncare (considerată de unii un elixir de nemurire) care l-ar fi menținut în viață de peste trei sute de ani, astfel încât mâncarea obișnuită nu era necesară.

El era, de asemenea o curiozitate din punct de vedere al averii deținute. Nu se știa clar ce deține contele și de unde anume are banii și cum de își poate permite extravagantele. Nu este consemnat nicăieri că si-ar fi dorit să intre în afaceri sau măcar sa își dorească acest lucru. Dar totuși își făcea prieteni aristocrați de rang înalt în mod constant. 

Printre ceilalți cei mai apropiați susținători ai contelui de Saint Germain s-au numărat câteva dintre figurile preferate ale istoriei:

Se presupune ca Ecaterina cea Mare a fost ajutată de Saint-Germain să devină împărăteasa Rusiei în 1762.

Ludovic al XV-lea al Franței a avut încredere în Saint Germain atât de mare încât în timpul domniei sale încât a fost singurul, cu excepția regelui însuși, permis în interiorul camerelor preferate de Madame de Pompadour, amanta regelui. Mai mult, Ludovic al XV-lea se întâlnise inițial cu Saint-Germain, deoarece regele îi ceruse ajutorul în treburile diplomatice.

Ludovic al XV-lea al Frantei (1710-1774)
Ludovic al XV-lea al Frantei (1710-1774)

Saint Germain a continuat apoi să încerce să aducă pacea între Franța și Marea Britanie în timpul Războiului de Șapte ani, nereușind să facă acest lucru doar pentru că a fost considerat o figură suspectă de Charles Louis Auguste Fouquet, ducele de Belle-Isle.

Mai sus menționatul Casanova era, de asemenea, un cunoscut al lui Saint Germain și se considera un alchimist și rozicrucian. De asemenea, s-a considerat cel mai deștept până la întâlnirea cu Saint-Germain, a cărui mărturisire despre vârsta sa de trei sute de ani a sugerat că a depășit cu mult abilitatea lui Casanova în alchimie.

 Giacomo Casanova (1725-1798)
Giacomo Casanova (1725-1798)

Deși originile contelui de Saint Germain nu sunt foarte bine documentate, legăturile pe care și le-a făcut de-a lungul vieții cu nobilimea și cu oamenii importanți ai vremii au fost de așa natură încât l-au propulsat în fața înregistrărilor istorice.

Om misterios, cu un talent și o inteligență ieșite din comun, Contele de Saint Germain nu putea fi ignorat de contemporanii săi din Europa și nici de cercetătorii moderni.