Hainele Moderne ale lui Tutankhamon

Arheologii din oraşul suedez Boras au deschis recent o expoziţie care cuprinde mai multe elemente vestimentare care reproduc îmbrăcămintea faraonului Tutankhamon.

Echipa de experţi care a participat la acest experiment a fost condusă de cercetătorii Rinaldo si Vogelsang-Eastwood, de la „Stitching Textile Research Center” din Leiden (Olanda). Ei au încercat să reconstituie cat mai fidel hainele pe care le-a purtat faraonul acum 3300 de ani, pornind de la tunicile jachetele găsite sarcofagul lui.

Tutankhamon

Toate veşmintele sunt făcute din in ţesut în casă, urmandu-se în detaliu metodele folosite acum trei mii de ani, în Egipt, pentru realizarea hainelor. Rinaldo afirmă că maşinile moderne nu au fost capabile să reproducă fineţea firului de in tors în casă, dar problema a fost rezolvată cu ajutorul unor specialişti italieni.

O echipă de experţi japonezi a reprodus culoarea indigo folosită pe vremea lui Tutankhamon, dar nu a avut acelaşi succes în cazul culorii roşu, astfel că specialiştii au fost nevoiţi să folosească vopsele sintetice. Expoziţia prezintă, în final, 36 de piese de îmbrăcăminte, considerate cele mai reprezentative dintre veşmintele găsite în mormantul faraonului.

Tip de imbracaminte purtata de faraoni
Tip de imbracaminte purtata de faraoni

Specialiştii au rămas uimiţi, după ce s-a încheiat complexul şi delicatul proces de reconstituire, de modernitatea hainelor purtate de Tutankhamon. „Este atat de aproape de zilele noastre, încat nu ne vine să credem. Este atat de modern! Sunt aproape aceleaşi tehnici pe care le folosim şi noi astăzi”, declară încantaţi, Rinaldo şi Vogelsang-Eastwood.

Experţii au fost, de asemenea, mulţumiţi de faptul ca au reuşit să demonstreze că „Tutankhamon nu reprezintă doar o mască mortuară, el a fost o persoană vie”, după cum a declarat directoarea expoziţiei, Giliian Vogelsang.