Pe ce scriau stramosii nostri in antichitate

Ăstăzi, noi scriem pe hartie, pe ecranul calculatorului sau al smartphone-ului, proiectandu-ne gandurile în lumea virtuală a Internetului. Predecesorii noştri însă aveau alte mijloace de scriere, fiind foarte inventivi. De la scrieri pe argila umeda si tablite de bambus, la coaja de mesteacan si chiar pe foite de cupru.

Pe ce scriau babilonienii

Scriere babiloniana pe argila umeda
Scriere babiloniana pe argila umeda

Babilonienii antici foloseau pentru scris tăbliţe de argilă umedă. După ce cuneiformele erau imprimate pe tăbliţe, acestea erau lăsate la soare, pentru a se usca.


Pe ce scriau chinezii

Scriere chinezeasca pe tablita de bambus
Scriere chinezeasca pe tablita de bambus

Înainte de a se stabili la hartie, chinezii foloseau tăbliţe din bambus, iar mai apoi foi din deşeuri de mătase.

Pe ce scriau indienii

Scriere indiana pe coaja de mesteacan
Scriere indiana pe coaja de mesteacan

În India, pentru scris erau utilizate coaja de mesteacăn şi frunzele de palmier.

Pe ce scriau tibetanii si birmanezii

Scriere birmaneza pe foita de cupru
Scriere birmaneza pe foita de cupru

Pentru anumite inscripţii magice tibetanii foloseau oasele femurale de capră, in timp ce birmanezii scriau pe foi de cupru.

Pe ce scriau egiptenii

In Egipt, foile pentru scris erau făcute din tulpini de papirus, o plantă răspindită în Delta Nilului. Trestiile de papirus erau denumite „byblos”, după numele portului Byblos, unde au fost găsite pentru prima dată. Tot de aici vine şi denumirea Bibliei. Fişii din tulpini de papirus erau împletite între ele (perpendicular), apoi erau umezite, netezite şi uscate. Egiptenii le rulau după ce scriseseră pe ele, obţinand un fel de „volum” uşor de purtat şi de depozitat. Papirusul egiptean a fost repede adoptat şi de Imperiul roman.

Scriere egipteana pe papirus
Scriere egipteana pe papirus

După cum spune legenda, pergamentul sau velumul a fost creat de regele Eumene al II-lea (197-159 î.e.n.), care conducea Pergamul. Cand rivalul său, Ptolemeu al Vl-lea, regele Egiptului, nu a vrut să-i mai furnizeze papirus, el a descoperit o nouă metodă de curăţare şi de întindere a pieilor de oi şi de capre. Se putea scrie pe ambele părţi ale acestui material, care a fost denumit pergament, după numele Pergamului. „Vellum” era numele unui pergament extrem de fin, făcut din piele de viţel.