Unul dintre cele mai interesante mituri ale Greciei antice este mitul Minotaurului din insula Creta. Regele Minos a fost unul dintre cei trei fii ai lui Zeus și al zeiței Europa. Când tatăl lor vitreg, regele Asterion a murit, Minos s-a declarat rege și l-a numit pe fratele sau Sarpedon ca legiuitor al tuturor insulelor.
Sarpedon a pus sub semnul întrebării autoritatea fratelui sau, dar Minos a spus ca este voia zeilor ca el să devină rege. Drept dovada, el a sacrificat un taur zeului Poseidon și apoi i-a cerut zeului să trimită un nou taur în același scop. Poseidon a ascultat cererea sa, și a trimis un taur mare alb din adancurile marii. Regele Minos – precum și cetățenii din Creta – a fost impresionat și, deoarece taurul era atât de frumos, Minos l-a eliberat și a sacrificat un taur diferit.
Minos a fost căsătorit cu zeița Pasiphae. Când Poseidon și-a dat seama că Minos nu a sacrificat taurul alb, el la determinat-o pe Pasiphae să se îndrăgostească de animal. Pasiphae – disperată de dragostea ei pentru taur – a cerut ajutorul sculptorului și inginerului Dedal. Dedal i-a construit o vaca de lemn goala. Era atat de frumoasa incat taurul alb a fost pacalit si s-a îndrăgostit de vaca de lemn. Pasiphae a intrat apoi în vaca de lemn și s-a iubit cu taurul alb. Rezultatul acestei uniri a fost Minotaurul, o ființă puternică cu corp uman și capul unui taur.
Cand Minos a văzut bestia, s-a înfuriat și l-a rugat pe Dedal să construiască un labirint cu coridoare și celule nelimitate în care Minotaurul putea fi ținut captiv. Asta a făcut Dedal, a construit un mare labirint din care Minotaurul și oamenii care au intrat în el nu au putut ieși niciodată. Labirintul este considerat a fi cel găsit în Knossos, Creta.
Mai târziu, când fiul lui Minos, Androgeus, a fost ucis de atenieni, Minos a declarat război împotriva Atenei și a câștigat. Ca pedeapsa, el a obligat Atena să trimita 7 bărbați tineri și 7 femei tinere pentru a fi sacrificate Minotaurului la fiecare 9 ani.
Moartea Minotaurului a fost provocată de eroul grec Tezeu, fiul lui Egeu, rege al Atenei, cu ajutorul fiicei lui Minos, Ariadne, care se indragosteste de Tezeu.
Este interesant sa vedem din nou implicarea zeilor în treburile omului și pedeapsa pe care aceștia o aplica atunci cand oamenii nu sunt ascultători. Minotaurul este un simbol al ceea ce se întâmplă atunci când omenirea încearcă să-și ia frâiele vieții în propriile mâini, fără acordul zeilor. Pur și simplu egoismul unui om poate pune mii de alți oameni în mizerie.