Himera – o creatura mitologica ce simbolizeaza grotescul

Himera era o creatura infricosatoare din mitologia greaca, care putea sa scuipe foc pe gura, si era o combinatie de 3 animale ce formau o singura bestie. Corpul principal al himerei era de leoaica, avand viteza si puterea unei leoaice. Himera avea un cap de capra in mijlocul spatelui, si o coada de sarpe, cu un cap de sarpe in varful acesteia.

Himera - tablou de Jacopo Ligozzi  (1590-1610)
Himera – tablou de Jacopo Ligozzi (1590-1610)

Himera nu numai ca arata infricosator si hidos, dar in mitologia greaca era considerat un dusman periculos in lupta. Avand abilitatea sa scuipe foc prin capul de leoaica, himera era o bestie ce ataca de la distanta, tinand la distanta atacatorul datorita respiratiei de foc. Caldura arzatoare generata de focul scuipat era atat de mare de putea topi armura luptatorilor, precum si armele acestora. Aceste abilitati facea din himera un dusman periculos pentru oricine se incumeta sa o atace.

Membrele de leoaica erau atat de puternice incat avea capacitatea sa rupa in bucati dusmanii cu ghearele, exact ca si felinele uriase. Himera avea o viteza iesita din comun, alergand mai rapid decat orice om. Ca sa poata scapa de ea, sau dupa caz sa o ajunga din urma, eroul trebuia sa fie calare pe un armasar care sa aiba viteza mai mare ca un leu.

Coada de sarpe a himerei era conceputa pentru a injecta un venin foarte otravitor, care paraliza dusmanii inainte ca acestia sa fie sfasiati. Orice vietate ce se afla in lupta cu himera, trebuia sa aiba in vedere aceste trei abilitati ale monstrului si sa fie pe faza in orice moment al bataliei.

Himera: Localizare si origini

In mitologia greaca este precizat ca himera a fost nascuta din focurile Muntelui Chimaera din vechea Licia la sud de Turcia: “Pe muntele Chimaera unde flacarile sunt scuipate, se spune ca s-a nascut Himera”.

Mitologia himerei

In mitologia greaca este precizat ca himera a fost nascuta din focurile Muntelui Chimaera din vechea Licia la sud de Turcia: “Pe muntele Chimaera unde flacarile sunt scuipate, se spune ca s-a nascut Himera”.

Mitologia greaca ne spuna ca himera era de fapt femela, desi la prima vedere, coama ce o are in jurul capului ar fi de leu. Faptul ca este femela reiese din faptul ca urechile nu ii erau acoperite de coama (asa cum se intampla la lei).

Himera era cunoscuta sub numele de Chimaera, ce in limba greaca inseamna “Capra”. Legendele ne spun ca himera si-a gasit sfarsitul, fiind ucisa de Belerofon, un erou grec, ce tot apare in legende ca prieten a lui Perseu. Belerofon era considerat un ucigas de monstri ce a fost rugat de regele Iobates al Liciei sa scape de Himera  data pentru totdeana. Ca sa aiba abilitatile necesare pentru a dovendi in lupta Himera, Belerofon calarea un Pegas (cretura mitica – cal cu aripi).

Belerofon ucigand himera (tablou de  Peter Paul Rubens)
Belerofon ucigand himera (tablou de Peter Paul Rubens)

Termenul de “himera” este folosit si in zilele noastre pentru creaturi fantastice si oribile, pentru a defini grotescul animalului.