Sfinxul in diferite culturi si simbolistica acestuia

Desi toata lumea stie ce este acela un sfinx, si cei mai multi oameni au auzit macar de sfinxul din Egipt sau al nostru sfinx local creat de mama natura: Sfinxul din Bucegi, in lume se pare ca exista mai multe tipuri de sfincşi, fiecare avand legenda lor in spate cu o simbolistica anume.

Sfinxul din Egipt

Cel mai renumit Sfinx a fost construit în Egiptul Antic, la Gizeh, în apropierea mormintelor regale. El are aspectul unui leu asezat, capul fiind al unui om cu privire enigmatică. Monumentul pare că veghează somnul de veci al faraonilor. Potrivit ipotezei egiptologiior, aceste făpturi ciudate ar purta capetele faraonilor simbolizand puterea şi autoritatea vechilor suverani care au dominat în timpul scăldat de apele Nilului.

Sfinxul din Egipt
Celebrul sfinx din Egipt

Datorită chipului păros Sfinxul este considerat un monarh sau un zeu solar care are toate atributele leului. Posedand si aspectul regelui animalelor, Sfinxul este şi simbolul forţei. Prin poziţie şi trăsături el evocă sentimentul de siguranţă, dar şi misterul.

Sfinxul grecesc

În mitologia greacă sunt intalnite făpturi cu trup de leu şi cap de femeie. De regulă, creaturile fantastice aveau aripi şi gheare de vultur. Conform unei vechi legende, drumul către cetatea Teba era străbătut de un asemenea Sfinx care era aşezat pe o stancă. El era fiul monstrului, Tifon şi al viperei Ehidua şi teroriza ţinutul.

Sfinxul grecesc
Sfinxul grecesc

Sfinxul avea obiceiul să le pună trecătorilor întrebări viclene. Deoarece nemuritorii nu răspundeau corect, fiara îi ucidea, le scotea inima, iar apoi îi devora. Singurul care a reuşit să rezolve enigma propusă dihanie a fost Oedit fiul regelui Tehan. De cum tanărul a rostit ultimele cuvinte, de ciudă monstrul s-a umflat si a plesnit, iar Oedit folosind lancea l-a zvarlit în prăpastie. In acest caz Sfinxul simbolizează perfidia care este învinsă numai de forţele inteligente.

Spre deosebire de Sfinxul egiptean, făptura din miturile greceşti este emblema vanităţii distructive.

Sfinxul tibetan

Potrivit istorisirilor tibetane, în timpurite străvechi, oamenii şi animalele comunicau şi lucrau împreună. Pisica era considerată animalul perfect din punctul de vedere al puterii şi inteligenţei. In acele vremuri îndepărtate omul era socotit, tot un animal. Din acest motiv cioplitorii în pictură au realizat un idol uriaş, cu o înfăţişare ciudată, jumătate felină (emblemă a puterii şi răbdării) jumătate femeie.

Sfinxul tibetan
Sfinxul tibetan

Capul sculptat reprezintă chipul unui om, evocandu-se astfel inteligenta şi raţiunea. Sanii Femeii amintesc de faptul că între om si animal exista de hrană, spirituală şi materială. Sfinxul tibetan este considerat si simbolul fatalităţii.