Persoane Celebre Dispărute

Adolf Hitler, Glenn Miller, Amelia Earhart, Raoul Wallenberg… Numele acestor celebrităţi le cunoaşte fiecare. Despre versiunile şi ipotezele dispariţiei lor s-ar putea scrie o enciclopedie întreagă, chiar şi mai mult… Despre soarta acestor oameni continuă circule legende incredibile, deoarece plecarea lor din viaţă a fost însoţită mistere.

Prima pagina a ziarului de pe front al armatei americane de pe 2 Mai 1944
Prima pagina a ziarului de pe front al armatei americane de pe 2 Mai 1944

Se cunoaşte versiunea oficială privind circumstanţele mortii lui Hitler. Că ar fi înghiţit otravă, apoi s-ar fi impuşcat cu revolverul. Această explicaţie le convine tuturor istoricilor oficiali, dar până în anul 1948 Stalin avea o atitudine destul de sceptică privind această versiune, fiind mai sigur de adevărul celor raportate de către spionii săi. Conform informaţiilor oferite de aceştia, la 1 mai 1945, prin unul dintre sectoarele Diviziei de Gardă 52, a răzbit un grup de tancuri germane. Tancurile se deplasau spre nord cu o viteză mare. Acestea au fost distruse, însă, printre tancuri, au fost observate automobile civile mari, care au reuşit să dispară într-o direcţie necunoscută.

Se zice că, în unul dintre ele, se afla Hitler şi acoliţii săi. Conform unor date, acest coridor a fost planificat şi organizat din timp. După informaţiile obţinute de la foştii nazişti, Adolf Hitler a murit în anul 1971, la o bază din Antarctida. Locul unde Hitler a trăit, în Antarctida, constituia un secret de stat al S.U.A. şi U.R.S.S. Păstrarea vieţii lui era favorabilă ambelor ţări. Se spune că Hitler dispunea de multe materiale deconspiratoare şi de aceea nu indrăznea să-l atingă nimeni. Alte surse afirmă că fuhrer-ul a trăit până în anul 1982 şi a efectuat doar o singură călătorie, la Cairo.

Expertiza osemintelor lui Hitler şi ale Evei Braun a fost efectuată în grabă şi neatent. Există mărturii că agenţii sovietici au falsificat deliberat datele. Principala dovadă de „autenticitate” a osemintelor arse ale lui Hitler si ale soţiei lui au fost protezele dentare. Americanii, însă, afirmă că agenţii NKVD au pus ei înşişi protezele în cavitatea bucală a Evei Braun. Mai târziu, s-a aflat că, deşi acestea fuseseră confecţionate special pentru Eva, ea nu reuşise să se folosească de ele. Presupusele oseminte ale lui Hitler şi Braun au fost inmormântate localitate de lângă Leipzig. În anul 1972, la ordinul lui Andropov, ele au fost scoase din morminte şi incinerate. De ce s-a procedat aşa? Ştiinţa se afla la un asemenea nivel, încât se putea face fără dificultăţi analiza genetică, dar aceasta n-a fost făcută… Ulterior, în ziare, au apărut articole în care se spunea că osemintele lui Hitler au zăcut uitate, un timp îndelungat, cutie de încălţăminte, aflată într-un loc din Piaţa Liubeanka din Moscova…

Disparitia lui Glenn Miller

Glenn Miller
Glenn Miller în timpul serviciului în forţele aeriene ale S.U.A

Mai există un exemplu de dispariţie misterioasă. Ce credeţi, putea oare să dispară fără urmă, ziua în amiaza mare, un om admirat de toţi, care, pe deasupra, era considerat norocos? Din ce motiv putea să dispară celebrul muzician american Glenn Miller? În anul 1944, cunoscuta orchestră a trupelor aeriene ale S.U.A., condusă de Glenn Miller, se afla în plin avânt creator. Se planificase un turneu la Paris. Glenn a decis să zboare puţin mai devreme; el dorea  să se cazeze în linişte şi să se pregătească cu toată responsabilitatea de concert. La 15 decembrie, Miller s-a urcat la bordul micului său avion. Martorii povestesc că îi era teamă să zboare şi chiar a întrebat dacă la bord există paraşute. Avionul a decolat şi… a dispărut pentru totdeauna. Ce s-a întâmplat cu avionul? O catastrofă aviatică?

Au trecut 40 de ani si, deodată, au apărut informaţii de la fratele mai mic al maestrului. El a declarat că Glenn nu a murit catastrofă aviatică, ci de cancer la plămâni şi că avionul în care se afla el a aterizat după 30 de minute de zbor. Pacientul Miller a fost dus imediat la spital, unde a şi murit. Fratele lui afirmă că muzicianul a vrut să moară eroic, nu ca un om bolnav. Această versiune este verosimilă, pentru că în ultimii ani de viaţă Glenn arăta, într-adevăr, rău, suferind de dureri permanente în piept. Oare această boală să fi fost motivul morţii sale? Aceasta este întrebarea al cărui răspuns nu-l avem.

Disparitia Ameliei Earthart

Earhart in cabina avionului Electra
Earhart in cabina avionului „Electra” – 1936

Amelia Earhart, aviatoare americană, una dintre primele femei pilot care a survolat Oceanul Atlantic, a dispărut şi ea subit. În anul 1937, Earhart a vrut să facă înconjurul Pământului şi s-a pierdut în timp ce zbura deasupra Oceanului Pacific. Se presupune că ea a murit pe o insulă nelocuită a Republicii Kiribati. Aceasta este opinia cercetătorilor din grupul internaţional de căutare a avioanelor dispărute.

Unii sunt convinşi că ea a fost spioană, de aceea se bănuieşte că ar fi căzut prizonieră la japonezi, murind acolo. Alţii cred că Amelia nu a murit în nicio catastrofă aviatică, dar a revenit acasă şi a devenit casnică. În pofida tuturor controverselor existente, faptul rămâne fapt: ea a murit, iar locul morţii ei se crede a fi o mică insulă de corali, numită Nikumaroro. S-a comunicat că în anul 1940, un ofiţer al Serviciului Britanic al Coloniilor, Gerald Gollager, a găsit acolo nişte fragmente ale unui schelet, care însă au fost pierdute. Nu departe de schelet, au fost găsite o gheată de damă, o sticlă şi un aparat de măsurare a înălţimii unghiulare. De ce totuşi s-a pierdut o parte din schelet? Poate că osemintele au fost târâte în apă de imenşii crabi, amatori de nuci de cocos… Dar şi asta este una dintre versiuni, aşa că răman în continuare acoperite de mister circumstantele mortii temerarei aviatoare.

Amelia Earhart lângă avion
Amelia Earhart lângă avionul Lockheed L-10E Electra NR. Anul 1937

Disparitia lui Raoul Wallenberg

raoul-gustaf-wallenberg
Raoul Gustaf Wallenberg

Raoul Wallenberg este omul care a avut o contribuţie imensă la salvarea evreilor de lagărele de concentrare fasciste. Folosindu-se de statutul său de diplomat, el a făcut rost multor evrei de paşapoarte suedeze. Nemţii ştiau bine că Wallenberg face parte dintr-o familie foarte bogată din Suedia, având cu aceasta relaţii comerciale. Deodată, Wallenberg a dispărut… Ciudata întâmplare s-a petrecut la Budapesta, după eliberarea oraşului de nemţi de către trupele sovietice. Există documente din care reiese clar că Wallenberg a fost dus, în secret, la Moscova, unde a şi murit. Mai târziu, s-a descoperit că, în anul 1947, Raoul mai era incă în viaţă, iar actul cu privire la decesul lui a fost fabricat. Conform acestuia, Raoul a murit de infarct. Este clar că această notă a fost făcută de medic la ordinul cuiva. Există mărturii conform cărora Wallenberg a relatat că, el însuşi a fost obligat să alcătuiască, un astfel de document. Există si un act nu mai puţin interesant: „A fi incinerat fără a-i face autopsia”…

Paşaportul suedez al lui Wallenberg
Paşaportul suedez al lui Wallenberg

Conform altor opinii, la dispariţia lui Wallenberg a putut contribui şi Stalin. Odată, el l-a întrebat pe consulul suedez dacă nu ar vrea să rezolve o problemă importantă. Se putea bănui că această problemă avea tangenţă cu soarta lui Raoul. Consulul a dat un răspuns diplomatic că, după opinia lui, Wallenberg a fost victima unui accident în Budapesta şi că el este convins că guvernul sovietic nu cunoaşte amănunte despre soarta acelui om. O astfel de discuţie insemna că Wallenberg trebuia să fie dat uitării definitiv. Reacţia lui Stalin, după o astfel de discuţie, o putem doar presupune…

Cercetătorii independenţi, care au dorit să verifice veridicitatea mărturiilor despre locul unde s-a aflat Wallenberg în U.R.S.S., au prezentat rezultatele lor mult mai târziu. Pe baza cataloagelor de la inchisoarea din Vladimir, ei au creat un gen de realitate virtuală, care a permis să determine cine dintre deţinuţi din personalul inchisorii a putut să-i vadă pe deţinuţii „secreţi”. Fosta asistentă medicală a închisorii l-a indicat într-o poză pe Wallenberg, însă într-o altă poză nu l-a recunoscut.

Aceste dispariţii enigmatice ale unor oameni de prestigiu au rămas o taină până, în zilele noastre…