Zidul Berlinului: Construirea si caderea acestuia

Zidul Berlinului a fost construit de catre guvernul comunist al RDG-ului in Berlinul de Est in 1961. Scopul zidului era sa separe Berlinul de Vest de cel de Est. Scopul era sa-i opreasca pe locuitorii Berlinului de Est sa treaca in zona de vest a orasului. Era practic simbolul perfect al “Cortinei de fier” care separa tarile democratice din vestul Europei de tarile comuniste din estul Europei in timpul Razboiului Rece.

Locuitorii Berlinului de Vest intr-un protest asupra construirii Zidului Berlinului
Locuitorii Berlinului de Vest intr-un protest asupra construirii Zidului Berlinului

Cum a inceput „uneltirea” pentru construirea Zidului Berlinului?

Dupa al doilea razboi mondial, Germania  a inceput sa se divida in doua tari complet separate. Germania de Est  a devenit o tara comunista sub controlul Uniunii Sovietice, iar Germania de Vest  o tara democratica sub umbrela tarilor din Vest: Marea Britanie, Franta si Statele Unite ale Americii. Planul initial a fost ca Germania cea Mare sa se reuneasca, dar nu s-a intamplat lucrul acesta pentru lung timp.

Orasul Berlin

Berlinul era pe atunci capitala Germaniei, precum este si in zilele noastre. El era situat in partea de est a tarii, si era controlat de patru mari puteri: Uniunea Sovietica, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si  Franta.

Dezertarile

Timpul trecea, iar locuitorii din Germania de Est incepeau sa-si dea seama ca nu este de locuit in zona controlata de Uninea Sovietica. (mai ales pe fondul ca  Germania a fost mereu o tara independenta, iar locuitorii acesteia nu stiau traiul altfel). Asa ca ei au inceput sa plece din partea de Est a Germaniei in partea de vst. Acestia si-au luat numele de “dezertori”, din partea  statului RDG (Germania de Est).

De-alungul timpului din ce in ce mai multi oameni plecau. Uniunea Sovietica si Germania de Est au inceput sa se ingrijoreze ca pierdeau foarte multi oameni. Pe parcursul a 10 ani, intre 1949 si 1959, peste 2 milioane de oameni plecasera din tara in partea de Vest. Numai in anul 1960, in jur de 250,000 de oameni au “dezertat”.

Desi statul Germaniei de Est incercau sa stopeze plecarea oamenilor, nu prea aveau ce face pentru ca orasdul era controlat de toate cele 4 puteri.

Construirea Zidului Berlinului

In sfarsit, Uniunea Sovietica si liderii Germaniei de Est s-au saturat. Pe data de 12 si 13 August 1961 au construit un zid in jurul Berlinului pentru a nu mai lasa oamenii sa plece. La inceput zidul Berlinului era de fapt doar un gard de sarma ghimpata. Mai tarziu s-a reconstruit cu blocuri de beton de 3.6 metri inaltime si 1.4 metri latime.

Zidul a fost doborat

In 1987 presedintele Statelor Unite ale Americii, Ronald Reagan, a tinut un discurs in Berlin unde i-a propus pe un ton sa spunem..”imperativ” liderului Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, sa “Darmati acest zid!”

Discursul lui Ronald Reagan in Berlin
Discursul lui Ronald Reagan in Berlin

In aceeasi perioada Uniunea Sovietica incepea sa se destrame. Ei isi pierdeau controlul in Germania de Est.

Cativa ani mai tarziu in 9 Noiembrie 1989 anuntul a fost facut: oamenii puteau sa se deplaseze nestingheriti intre Germania de Est si Germania de Vest, deci automat si intre Berlinul de Est si cel de Vest. Marea majoritate a zidului a fost doborat chiar de locuitorii orasului. In noaptea cu anuntul oamenii au venit cu baroase, picamere si alte unelte de cioplit sa darame la propriu Zidul Berlinului. Pe 3  Octombrie 1990 Germania a fost reunita.

De tinut minte despre Zidul Berlinului

  • Guvernul Germaniei de Est numeau zidul: “Protectia anti-fascista”. Germanii din Vestse refereau la zid ca: “Zidul Rusinii”
  • In jur de 20% din populatia Germaniei de Est a plecat din tara in anii ce au urmat dupa construirea zidului.
  • Germania de Est a fost denumita oficial: Republica Democrata Germana (RDG)
  • De-a lungul zidului erau de asemenea foarte multe turnuri cu soldati. Soldatilor le era ordonat sa traga in orice vrea sa treaca zidul.
  • Se estimeaza ca in jur de 5000 de persoane au scapat sarind peste zid sau pe sub acesta (prin tunelu). In jur de 250 de oameni au fost ucisi in incercarea de trece zidul.