Steaua lui David – Povestea din spatele simbolului

Deși majoritatea oamenilor au impresia ca Steaua lui David, este un simbol evreiesc din cele mai vechi timpuri, se înșeală, acesta fiind un simbol relativ nou. Magen David, așa cum se numește în ebraică, este tradus literal ca Scutul lui David. David era fiul cel mai mic al păstorului Ieseu din tribul lui Iuda. Era cunoscut pentru abilitățile sale atât în scrierea de psalmi, cât și ca un războinic neînfricat.

Steaua lui David
Steaua lui David

Când era un băiețel, a început să-și ajute tatăl ca și păstor. Și avea o viață liniștită ajuntându-si tatăl și cântând la harpă. Dar toate acestea s-au schimbat când regele Saul, care l-a chemat pe David să cânte pentru el la palatul său. I-a plăcut interpretarea și l-a păstrat pe David ca muzician personal.

Prima manifestare a curajului lui David a apărut atunci când, tânăr, s-a confruntat cu gigantul Goliat din Gath înarmat doar cu un băț și câteva pietre. A stat să-i facă față lui Goliat, când timp de 40 de zile soldați experimentați au fugit la simpla vedere a uriașului. Cu o praștie pe care și-o făcuse singur și invocând numele lui Dumnezeu, a aruncat o piatră și l-a ucis pe uriaș. Atunci Saul l-a numit pe David comandant al trupelor sale.

David după ce l-a doborât pe uriașul Goliat
David după ce l-a doborât pe uriașul Goliat

În ciuda faptului că regele Saul l-a făcut comandantul trupelor sale, succesul lui David în lupta împotriva filistenilor a stârnit gelozia lui Saul față de el, o gelozie care l-a făcut pe Saul să încerce să-l omoare pe acesta. A încercat să facă pace cu Saul, dar când a văzut că regele nu se gândea la pace, a fugit. În perioada în care a fost plecat, a adunat 600 de oameni și, la un moment dat, asteptandu-l cu aceștia într-o peșteră, l-a înconjurat pe regele Saul și pe garda acestuia.

Nu l-a ucis pe rege. În schimb, l-a confruntat. Saul a recunoscut că David va fi într-o zi rege și a cerut milă pentru urmașii săi, pe care David a promis că nu se va atinge de ei. 

Mai târziu, David s-a alăturat regelui filistean al Gat-Achiș, sub al cărui steag a atacat așezările nomazilor ce hărțuiau evreii. Toate prăzile pe care le-a câștigat din acele raiduri le-a dat oamenilor lui Iuda, care, în recunoștința lor pentru curățarea lui David de hărțuitorii lor din deșert, și-au adus aminte de el, ulterior numindu-l pe David rege.

După 7 ani și jumătate de domnie asupra evreilor, David a devenit rege peste tot Israelul și prima sa acțiune a fost cucerirea a ceea ce este acum cunoscut sub numele de Orașul lui David din Ierusalim. El l-a fortificat și și-a construit un palat. După ce și-a asigurat tronul, a vrut să-i construiască un templu lui Dumnezeu, dar profetul Natan i-a spus că nu poate construi templul pentru că era un războinic și vărsase sânge, iar fiului său îi revine construirea templului.

Pe măsură ce se lupta cu vecinii Ierusalimului și regatul său creștea, el a îmbătrânit și a venit timpul ca fiul său Solomon să domnească peste tot Israelul. Solomon a împlinit visul tatălui său de a construi un templu pentru Dumnezeu. Cunoscut și în zilele noastre sub numele de Templul lui Solomon.

Ce reprezintă Steaua lui David?

Steaua lui David intr-o sinagogă
Steaua lui David intr-o sinagogă

Steaua lui David este simbolul pe care mulți îl consideră a fi forma scutului său, sau simbolul pe care l-a folosit pentru a decora scuturile pe care le-a purtat în luptă. Nu există nicio înregistrare istorică care să arate că această presupunere este corectă. Unii cărturari acordă Stelei lui David o semnificație teologică profundă, deoarece spun că triunghiul superior arată în sus spre Dumnezeu, iar celălalt triunghi arată în jos către lumea reală.

Alții spun că cele trei laturi ale Stelei lui David reprezintă cele trei tipuri de evrei: koheni, leviți și israeliți. Oricare ar fi semnificația Stelei lui David, aceasta a protejat personajul biblic într-un mod foarte puternic și pozitiv în cele mai importante provocări ale sale de viață. Prin urmare, evreii l-au adoptat și ei. În secolul al XVII-lea, Steaua lui David era un mod popular de a identifica sinagogile, casele de cult evreiești, care aveau simbolul plasat la intrarea din față.

Steaua lui David a devenit un simbol oficial pentru iudaism în 1897. Mișcarea sionistă a adoptat-o ca o emblemă, dar simbolul a fost controversat mulți ani după aceea. Chiar și atunci când Israelul modern a fost fondat, au existat dezbateri îndelungate dacă să se folosească steaua lui David pe drapelul său sau nu.

Evreii credincioși din ziua de azi au impresia că purtând steaua lui David, vor fi protejati de Dumnezeu și vor avea parte de energia pozitivă care l-a binecuvântat pe David cu o viață minunată și împlinită.