Făpturile de foc ce au mistuit orașul Chicago în anul 1878

Despre „făpturile de foc”, termen consacrat deja în literatura de specialitate, s-a vorbit şi s-a scris mult la un moment dat. Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri este cel petrecut în anul 1871 la Chicago. Incidentul care a mistuit mai mult de un sfert din oraș a fost pus pe seama ciudatelor făpturi coborâte din văzduh. 

Marele incendiu din Chicago (1871)
Marele incendiu din Chicago (1871)

Versiunea oficială

Versiunea oficială a fost următoarea: incendiul a început într-un grajd, unde o vacă a răsturnat lampa de gaz cu care era iluminată încăperea. Deşi circulau şi alte versiuni, care mai de care mai ciudate, la vremea respectivă a fost acceptată cea oficială pentru a nu face prea mare vâlvă în jurul cazului.

Acest lucru nu a împiedicat martorii oculari să povestească reporterilor ceea ce au văzut. Și ceea ce văzuseră ei era mai mult decât straniu. Oricum, ceea ce declaraseră autorităţile referitor la cauzele tragediei nu se putea susţine prin argumente valabile. Grajdul respectiv, considerat punctul de unde s-a întins focul, era la mare depărtare de alte construcții şi incendiul ar fi putut stăvilit prin simpla aruncare a câtorva găleţi cu apă.

În cazul acesta, însă, deşi fuseseră mobilizate toate trupele de pompieri ale oraşului, nici un loc atins de foc nu a putut fi salvat, pentru simplul fapt că flăcările nu au putut fi stinse indiferent ce s-ar fi aruncat pe ele. 

Ce spun martorii

Dar ceea ce spun autorităţile nu se potriveşte deloc cu declaraţiile martorilor, declaraţii consemnate şi ele în documentele vremii.

În ziua de 8 spre 9 octombrie 1871, deasupra oraşului Chicago a fost văzut un disc zburător de culoare roşie şi parcă incandescent, care, după ce s-a rotit de câteva ori, a intrat în picaj şi s-a prăbuşit pe grajdul care a fost desemnat mai târziu ca punctul de unde a început focul.

Cei aflaţi la faţa locului povestesc că din flăcări au văzut ieșind câteva forme asemănătoare unor creaturi umane, numai că mult mai mari şi foarte strălucitoare. Aceste forme au bântuit locul mai mult de un sfert de oră, pînă la apariţia trupelor de pompieri, iar apoi au dispărut pur şi simplu în văzduh. Pe porţiunea unde au umblat „giganticele creaturi de foc”, cum le-au numit toţi cei prezenţi la faţa locului, focul s-a întins şi avea o culoare roşie aibăstrie, cu mult diferită de ceea ce văzuseră ei până atunci. 

Explicațiile autorităților sunt neconvingătoare

Temperatura era foarte ridicată, în jur de 12000 de grade Celsius, incat totul se topea în jur. Nu numai grajdul, casele din jur, mașinile și vegetatia au fost cuprinse de foc. Pe locul respectiv, din nici unul din obiectele atinse de flăcările rosii-albastre nu a mai rămas nicio urma. Până și pietrele s-au topit cu totul.

Mulţi ani după incendiu, pe locul acela nu a mai crescut nici măcar un fir de iarbă, iar povestirile despre „făpturile de foc” au continuat să circule deşi autorităţile le-au dezminţit energic.

La un moment dat au fost instituite chiar amenzi „pentru comploturii unor asemenea poveşti menite să stârnească panică în rândul populaţiei” (citatul este extras din monitorul oficial al Californiei, din perioada respectivă).

Şi, o perioadă, oamenii s-au ferit să mai amintească ciudatul fenomen cu rezultate atât de tragice (mai mult de 100 de persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul din 1871). Cu toate acestea, oficialii oraşului şi, mai târziu, cercetătorii care s-au ocupat cu studierea acestui caz nu au putut să ofere nici o explicaţie plauzibilă.