A fost descoperit un coridor secret in piramida de la Meidum

Cel de-al optulea congres internațional al egiptologilor a constituit un minunat prilej, pentru echipe de arheologi din întreaga lume, să anunţe remarcabilele descoperiri pe care le-au Făcut în ultima perioadă. Astfel, arheologii conduşi de Jean Leclant au scos la lumină rămășițele de 4000 de ani ale unei piramide situate în Sakkarah la 32 de kilometri sud de Cairo.

Piramida de la Meidum
Piramida de la Meidum

Demn de evidentiat faptul că această piramidă constituie mormântul unei regine: Ankh-sn-Pepi, soţia faraonului Pepi I, şi că în ea se află o lespede pe care sunt gravate rugăciuni speciale, care au funcţia de a îi ocroti pe morţi în viaţa de dincolo.

Până în prezent, aceasta este singura piramidă închinată unei regine în care au fost descoperite astfel de rugăciuni, care constituiau mai ales apanajul faraonilor, deci al bărbaţilor. De ce Ank-hsn Pepi a beneFiciat de un asemenea „tratament” special nu se ştie încă.

Arheologii egipteni au avut şi ei o surpriză de proporţii când au descoperit un mormânt pictat în zona numită „Deşertul de vest”.

Zahi Hawass, conducătorul lucrărilor de excavare din complexul Gizeh, a declarat că acest mormânt a fost construit în anul 600 T.H. de membrii unei populaţii care exporta vin în Valea Nilului.

El cuprinde o cameră mortuară de patru metri lungime în care este depus un sarcofag. Cercetările ulterioare vor arăta dacă sarcofagul conţine o mumie sau nu si dacă a rezistat jafurilor atat de frecvente în aceste situri arheologice. Mormântul este situat în Valea Mumiilor de Aur, la circa 340 de kilometri de Cairo.

Valea mumiilor de aur
Valea mumiilor de aur

O a treia descoperire anunţată la această conferinţă a fost cea efectuată de o echipă mixtă de arheologi (francezi şi egipteni), care a găsit două camere un coridor secret în piramida de la Meidum.

Aceasta este situată la 90 de kilometri sud de Cairo şi a fost construită în anul 2600 i.e.n.. Dr. Gaballa, liderul echipei de cercetători, afirmă că încăperile respective au fost observate doar cu ajutorul unui endoscop, un tub lung de 30 de metri care a fost introdus printre lespezile de piatră.

Scopul în care au fost construite cele două camere nu este deocamdată cunoscut.