Corăbii misterioase colindă oceanele

Deși la prima vedere par niște născociri pentru a scoate în evidenta un supernatural în care doar unii cred, se pare ca aceste corăbii-fantomă au tot fost observate de diferite personaje în diverse colțuri ale lumii. Nu putem sa spune cu mâna pe inimă că aceste apariții sunt reale, dar putem spune că cel puțin sunt interesante.

Vas fantoma

Apariții stranii pe coasta Madagascarului

Astfel, este remarcabilă strania periodicitate a apariţiei navei „Philippe le Noir” dispărută în anul 1791, în apropiere de Costa Alba din Madagascar. Fantoma acestei nave îşi face apariţia în ziua de joi a fiecărei săptămâni, începând din anul 1992. Ea devine vizibilă timp de 3 minute cu aproximaţie, pentru ca apoi să se stingă încet, estompîndu-se într-o stranie ceaţă care o învăluie de la început. Dar aparitia navei într-o zi nu pare deloc a fi întâmplătoare. Astfel, Philippe le Noir (Filip cel negru) a fost un celebru şef de piraţi, ucis cu pietre într-o zi de joi de către indigenii terorizaţi de piraţii conduşi de el. Piraţii supravieţuitori au construit o altă navă, căreia i-au dat numele căpeteniei moarte. Dar această navă a dispărut de la prima cursă a sa şi nu a mai fost revăzută în apele Oceanului Indian.

După 200 de ani, ea „revine” la 300 de metri de ţărm, în locul unde a fost ucis conducătorul piraţilor, iar fantoma sa devine vizibilă ziua şi la ora când a avut loc întâmplarea respectivă.

O corabie-fantomă cu lumini aprinse 

O altă întâlnire neobişnuită cu o corabie-fantomă a fost relatată de Hadley Doty, îmbarcat pe nava „Cyrus Field”, în primăvara Iui 1946, într-o operaţie de aşezare a cablului submarin. Vasul se afla 15 mile de largul coastelor Floridei, în cursul unei nopţi luminoase. Deodată, s-a auzit glasul marinarului de cart, ce avertiza asupra schimbării imediate a direcţiei vasului pentru evitarea unei coliziuni. Văzuse o corabie cu pânzele pătrate, ce traversa marea în faţa provei lor.

Corabie fantoma intr-o  noapte luminoasa

Nu zărise pe nimeni la bordul vasului-fantomă, care avea însă luminată cabina comandantului. Corabia apăruse brusc, ca răsărită din ocean, dispăruse apoi tot atât de neaşteptat. Manevra executată de timonier a fost trecută în jurnalul de bord.

Sosiţi la New York, au raportat incidentul la paza de coastă. Dar acolo le-au fost aduse la cunoştinţă mai multe întâlniri similare, întotdeauna în cursul nopții, care au avut loc între Florida și insula Bimini din arhipelagul Bahamas. Nici cei de la Paza de Coastă nu au fost capabili să ofere o explicaţie fenomenului.

Unele corăbii-fantomă radiază o strălucire spectrală care însă este repartizată uniform pe întreaga velatură și corpul vasului. La vasul văzut de Hadley Doty şi marinarul de cart exista lumină într-o cabină. Care este sursa acelei lumini pe o corabie-fantomă? În căutarea unui răspuns facil, s-ar putea invoca posibilitatea producerii unui miraj.

Undersea Hunter, o „fantomă” de lux

O întâlnire tot atât de extraordinară a fost relatată de W. H. Prosser în „National Fisherman”. Acesta pilota un vas de cercetări „Undersea Hunter”, navigând spre Florida, din direcţia St. Croix. Deşi vasul era prevăzut cu radar, pe ecranul acestuia nu se vedea nicio ţintă între vas şi insula Obaco. Deodată a fost orbit de o puternică lumină ce venea dinspre tribord. Aceasta era radiată de o imensă colină strălucitoare. Încercând să evite coliziunea cu gigantica apariție, el a dat vasului său un curs paralel pe direcţia de înaintare a acestuia. Dar, instantaneu, emisfera radiantă şi-a schimbat poziţia cu 45 de grade, trecând la tribord prova lui Undersea Hunter. De acolo, a dispărut subit, fiind înghiţită de întunericul nopţii ca şi cum sursa de lumină fusese întreruptă brusc.

vapor fantoma

Potrivit descrierii făcute de Prosser, nu era vorba de o navă de tip cunoscut. Era o construcţie de mari proporţii, ce putea fi asemuită cu un hotel de lux, având câteva niveluri, dotată cu largi balcoane şi bazine de polo. Dar cei mai surprinzător este faptul că acest dom plutitor şi-a schimbat poziţia fulgerător, înainte ca Undersea Hunter să fi terminat executarea manevrelor de evitare, ca şi cum cineva de la bordul ciudatei ambarcaţiuni ar fi anticipat operaţia ce urma a fi efectuată de celălalt vas. Acel „cineva” avea, probabil, abilităţi telepatice și contracarase intenţia navigatorului, aşa cum la jocul de şah neutralizezi dinainte mutarea iminentă a unei piese a adversarului, găsind soluţia optimă printr-o analiză a tuturor variantelor pe care le are la dispoziţie.

Experimentul Philadelphia

O altă serie de apariții ale unor corăbii-fantomă devin sursa unor controversate interpretări. O asemenea corabie-fantomă a apărut în larg Ia câțiva kilometri de Miami Beach, vizibilă de-a lungul a 18 minute. Totuşi, câteva minute mai târziu, o corabie asemănătoare a fost văzută la peste 300 km distanţă, lângă Clearwater Beach, situat pe coasta de vest a Floridei. Acolo s-a menţinut în raza vederii a sute de înotători aproximativ 10 minute, ca să dispară apoi subit.

Prezenţa aproape simultană, în două locuri diferite, a unui vas-fantomă, aminteşte de mult comentatul caz al dispariţiei distrugătorului american USS Eldridge D-173, în cursul experimentului Philadelphia. Distrugătorul se afla în octombrie 1943 în docurile Philadelphia Navy Yard, unde era supus unor câmpuri de forţă cu ajutorul cărora se urmărea invizibilitatea sa. Dacă operația dădea rezultatele scontate, devenea posibilă camuflarea perfectă a vaselor aliate ce erau scufundate masiv de submarinele inamice.

USS Eldridge D-173

La un moment dat, după ce distrugătorul fusese învăluit de o ceaţă densă, vâscoasă, ce se rotea în jurul corpului navei, aceasta a dispărut. Totuşi, se vedea în apă forma bine conturată lăsată de vas, asemeni unei umbre. Pe durata dispariţiei vasului din docul de la Philadelphia, timp de cateva minute eI a fost zărit de nenumăraţi martori apărând brusc la Norfolk, aflat la 400 de km distanţă.

Fenomene ciudate pe coasta Africii și în America

În septembrie 1990 o corabie-fantomă a fost zărită lângă ţărmul Africii de Sud. Dar, a doua zi, corabia şi-a făcut din nou apariţia navigând în Cape Town, la o distanţă de 140 de km de locul unde fusese văzută anterior.

Prezenţa repetată a unor corăbii-fantomă navigând spre Capul Bunei Sperante poate fi pusă în legătură cu legendele „Olandezului Zburător”. Dar nu numai fantoma „Olandezului Zburător” bântuie mările în alte locuri decât capul Bunei Sperante. Mai circulă legenda potrivit cărei corabia căpitanului Kidd patrulează de-a lungul coastei Noii Anglii, bătrânul pirat încercând să-și recupereze comorile.

Un alt vas-pirat ce încrucişează apele unde a dispărut este cel al lui Jean Lafitte. Vasul acestuia, scufundat în 1820, este semnalat uneori în largul portului Galveston din Texas, corabia-fantomă ce revine perseverent în locul unde și-a încetat activitatea piraterească.

În secolul XVIII, a dispărut pe mare corabia americană „Mirian Ill”. Fantoma acestei corăbii revine adeseori în port spre a recupera sufletele celor din familiile membrilor echipajului, după moartea acestora.

După cum se poate presupune din cazurile descrise, unele corăbii-fantomă se reîntorc uneori în locurile unde s-au scufundat sau au fost dematerializate. Astfel, corabia-fantomă ce este văzută adeseori în zona Capului Bunei Speranţe ar putea fi într-adevăr fantoma „Olandezului Zburător”, corabie care colindă apele „celor 7 mări”, potrivit legendelor.