Crăciunul care a oprit războiul

Aceasta întâmplare a avut loc în ziua de Crăciun a anului 1914 în timpul Primului Război Mondial. Este o întâmplare adevărată regăsită în analele istoriei. Înainte de a povesti aceasta întamplare sa recapitulam puțin întâmplările din acea perioadă:

Primul Război Mondial a început în august 1914 și a durat până în noiembrie 1918. În decembrie 1914, luptele dintre aliați (forțele britanice și franceze) și Germania deveniseră din ce în ce mai dure. Când a început războiul, mulți oameni din Marea Britanie au crezut ca se va sfârși până la Crăciun. Cu toate acestea, luna decembrie a venit și războiul era încă în desfășurare.

Ce s-a întâmplat de Crăciun?

Mulți dintre soldați, de ambele părți, au vrut un armistițiu (să se oprească luptele) în ziua de Crăciun. Cu toate acestea, generalii britanici nu au fost de acord cu acest lucru și au dorit să oprească aplicarea acestui armistițiu.

Ce a început armistițiul de Crăciun?

Târziu în ajunul Crăciunului, se auzeau cântece de colinde de la trupele germane. Trupele britanice au putut vedea, de asemenea, brazi mici și felinare ce decorau tranșeele germane. Așa ca fără arme, câteva zeci de soldați britanici au început să înainteze spre mijlocul frontului de luptă. Santinele germane au observat ca cei ce se apropiau nu aveau nicio intenție de luptă, așa că s-au apropiat și aceștia, fără arme, iar britanicii și germanii si-au strans mâna.

Soldații britanici alături de cei germani strângându-si mâna și făcând schimb de cadouri

Ce s-a întâmplat în „Ținutul nimănui”?

“Ținutul nimănui” era numită zona de mijloc a câmpului de luptă unde soldații în mod normal se razboiau. Dar de data aceasta s-au întâlnit pentru a cânta colinde de Crăciun. Bărbații chiar și-au dat cadouri reciproc. Britanicii au dat ciocolată soldaților germani, iar nemții au dat cârnați britanicilor. A avut loc și  o slujbă funerară pentru acei soldați care au murit și i-au îngropat unul lângă celălalt.

În ziua de Crăciun chiar a avut loc un meci de fotbal între trupele germane și britanice. Ideea de meci  început când un soldat britanic a dat un șut la o minge din tranșeul său către un coleg. Soldații germani s-au alăturat și meciul a început. Se spune că în acel meci Germania a câștigat meciul cu 3-2!

De ce s-a încheiat armistițiul?

Generalii și comandanții responsabili de ambele trupe erau foarte supărați de acest armistițiu. La miezul nopții, în ziua de Crăciun, o flacără a fost aprinsă pentru a arăta că armistițiul s-a încheiat, iar soldații au trebuit să înceapă din nou să lupte. Deși mulți sperau că războiul se va termina până la Crăciun, acesta a continuat încă trei ani și jumătate, milioane de soldați și mulți civili fiind uciși.

Aceasta este o lecție de viață, care ne arată clar, că omul prin definitia sa, este iubitor și pașnic, și poate conviețui fără probleme alături de “dușmanul de moarte” creat la propriu și la figurat de către lideri și interesele lor politice.