Enigma Dinastiei Rothschild

„Aceasta este o dinastie internaţională de bancheri — simbolul bogăţiei, puterii şi acţiunii. Numele Rothschild a devenit sinonimul puterii şi banilor în măsura în care nu a ajuns nicio dinastie” — scria ziarul Daily Telegraph. Nimeni nu ştie exact cât de mari sunt bogăţiile familiei Rothschild, iar ele cresc mereu.

emblema-rotschildIn timpurile noastre, poţi deveni bogat foarte repede. Bill Gates — unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă — a devenit foarte bogat doar în câţiva ani, creând cea mai mare corporaţie din lume, Microsoft Corporation. Warren Buffett a reuşit să ajungă miliardar, incepându-şi activitatea de om de afaceri chiar de la vârsta de 6 ani; acum, el este unul dintre primii pe lista celor mai bogaţi oameni din lume. Primii miliardari din secolul al XIX-lea au ajuns bogaţi mai greu, efectuând de mai multe ori diverse combinaţii care să le aducă venit.

Noul val de întreprinzători i-au înghesuit niţel pe cei din familia Rothschild, cea mai veche dinastie de miliardari, însă chiar şi efectuând nişte calcule aproximative, în anul 2002, averea sumară a familiei era mai mare de 15 miliarde de dolari. Până în prezent, multe detalii din viaţa acestor oameni par de domeniul fantasticului. Capitalul celebrului clan de bancheri şi businessmani numit Rothschild işi are începuturile la mijlocul secolului al XVIII-lea. Fondatorul acestei dinastii este considerat Amschel Mayer Rothschild, fiul cămătarului Amschel Moses.

Mayer Amshel Rotschild
Mayer Amshel Rotschild, intemeietorul dinastiei (1744-1812)

Tânărul Mayer locuia în ghetoul de evrei din Frankfurt-pe-Main. După moartea tatălui său, întemeietorul celei mai bogate dinastii a găsit o sursă de venit la groapa de gunoi: printre gunoaie, el găsea monede vechi, medalii, steme vechi. Curăţindu-le şi lustruindu-le, pentru a le da aspect comercial, Mayer prezenta aceste obiecte colecţionarilor şi adesea se întâmpla ca aceştia să i le cumpere la un preţ bun. După câţiva ani, pe banii câştigaţi de la groapa de gunoi, Mayer a deschis un anticariat, iar când s-a mai maturizat, a continuat afacerea tatălui său, devenind un cămătar respectat de oamenii din împrejurimi. În acea perioadă, Mayer Amschel era deja cunoscut cu numele de Rothschild. Acest nume de familie a fost preluat de el de pe stema familiei căreia îi aparţinuse mai înainte casa în care locuise Amshel Moses în Frankfurt. Pe stemă, era reprezentat un vultur roman de aur pe un scut roşu. Mai târziu, Mayer Amshel a hotărât să-şi ia numele de „Scutul Roşu” — „Rotschield”.

Viaţa lui Mayer se îmbunătăţise, dar el gea de minune că nu se va îmbogăţi cu adevărat, dacă nu se va rupe din ghetoul evreiesc, iar pentru aceasta el avea nevoie de nişte relaţii. În acea perioadă, existau deja magazine anticariat în tot oraşul Frankfurt. Odată, a venit la Mayer însuşi prinţul Wilhelm, un împătimit colecţionar de obiecte vechi. Acest fapt a constituit un noroc de neimaginat pentru anticar. Colecţia lui Mayer i-a plăcut într-atât de mult tânărului monarh, încât a vrut s-o cumpere pe toată, însă Mayer nu i-a vândut-o, ci i-a dăruit-o. De atunci, Rothschild a căpătat dreptul de a vinde la curtea regelui obiecte vechi şi alte mărfuri. Pe frontispiciul magazinului său, a apărut o stemă cu coroană şi o inscripţie: „Furnizor la curtea Majestăţii Sale”. În afară de aceasta, Rothschild a devenit bancherul principal al lui Wilhelm, fiind responsabil de toată averea prinţului. Astfel, Mayer a rămas fără colecţie, dar s-a rupt din ghetoul evreiesc şi a căpătat acces la un capital cu mult mai mare, pe care-l putea folosi, pentru a-şi aduna propriul capital.

nathan-mayer-rothschild
Nathan Mayer Rothschild

Fiind un investitor înnăscut, Rothschild, pur şi simplu, nu putea să rateze o asemenea posibilitate. El spunea: „Tocmai banii fac bani”. Afacerea tatălui au continuat-o cei cinci fii ai săi: Amshel, Salomon, Nathan, Calmann şi James. Fraţii au început să-şi dezvolte afacerea în cinci centre importante ale Europei. Amshel, fiul mai mare, dirija treburile familiei în Frankfurt, Nathan s-a stabilit în Anglia şi se ocupa în Manchester cu exportul stofelor de bumbac, produse în Anglia, apoi a căpătat cetăţenie engleză şi şi-a deschis propria bancă. James, Salomon şi Calmann au plecat la Paris, însă după un timp, Salomon s-a mutat la Viena, iar Calmann şi-a deschis o bancă în Neapole. Războaiele lui Napoleon au devenit una dintre sursele principale de imbogăţire a fraţilor Rothschild. Ei cumpărau aur din Anglia, Austria, Italia, Spania şi chiar de la Vatican, oferindu-le în schimb acestor ţări bani.

În acea perioadă unul din fraţii Rothschild  a spus celebra frază: „Cel care stăpâneşte informaţia, acela este stăpânul lumii”. În 1815, Europa, speriată de o revanşare a lui Napoleon, aşteaptă ingrozită încheierea luptei hotărâtoare de lângă Waterloo.

Mosia Waddesdon in Buckinghamshire, Anglia. Resedinta familiei Rothschild pana in 1957
Mosia Waddesdon in Buckinghamshire, Anglia.
Resedinta familiei Rothschild pana in 1957

Moşia Waddesdon în Buckinghamshire, Anglia. Reşedinta familiei Rothschild pând în 1957 Imediat ce s-a convins că Napoleon va pierde lupta, Nathan trimite fratelui său o pereche de porumbei ca să-i ducă această ştire, iar el însuşi pleacă de urgenţă la Londra. Ajungând spre dimineaţă la bursa din Londra, el vorbeşte încântat despre succesele lui Napoleon şi îşi vinde în grabă acţiunile sale. Alertaţi, alţi deţinători de acţiuni emit imediat hârtii de valoare engleze, austriece şi prusiene, pe care le cumpărau agenţii fraţilor Rothschild. Despre faptul că Napoleon a pierdut lupta cei de la bursă au aflat doar peste o zi; mulţi posesori de hârtii de valoare şi-au luat zilele, iar Nathan a avut de câştigat 40 de milioane de lire sterline.

În anii 70 ai secolului al XIX-lea, averea clanului era fantastică pentru acele vremuri: circa un miliard de dolari. Niciuna dintre marile realizări ale acelei perioade nu a fost posibilă fără contribuţia familiei Rothschild. Pe banii lor s-au construit căi ferate în Europa, s-au dezvoltat minele de diamante în Africa de Sud, au fost cumpărate pământuri pentru construirea Canalului Suez. Banii puternicului imperiu Rothschild conduceau lumea. Odată, bătrânul Rothschild a fost întrebat în ce constă enigma bunăstării sale. Drept răspuns, el a spus fraza care a devenit deviza dinastiei: „Cumpără mai ieftin şi vinde mai scump”. Însă atunci când a fost rugat să dea nişte explicaţii mai amănunţite, el a răspuns: „Eu şi aşa v-am divulgat cel mai mare secret al succesului”.