Conspiraţia Cardinalilor

Epoca Renaşterii nu a fost deloc senină, din contra, a fost o perioadă foarte zbuciumată Întotdeauna s-au găsit oameni care doreau a se imbogăţi cu orice preţ. Regretabil, dar şi în mediul papal se urzeau intrigi. Cardinalul Alfonso Petrucci, un om avid de putere, se străduia, prevalându-se de orice mijloc, să pună mâna pe coroana papală.

Scara Regala din Palatul Apostolilor din Vatican
Scara Regala din Palatul Apostolilor din Vatican (gravura de E.Challis, 1835)

Totul a început în martie 1513, când   Giovanni Medici, fiul suveranului Florenţei, a devenit papă, cunoscut sub numele de Leon al X-lea. El s-a dedicat, din tinereţe, slujirii Domnului, acordând mult timp studiului teologiei şi legilor bisericeşti. Ca învăţători a avut numai savanţi celebri şi umanişti, apreciaţi în Epoca Renaşterii. Este interesant faptul că, numai după ce a fost ales papă, tânărul Medici a fost hirotonit preot, apoi — episcop şi, în sfârşit, i s-a pus coroana de papă.

Alegerea lui Medici a fost primită, peste tot, cu bucurie. Tinereţea, inteligenţa, abilitatea gândirii, gradul de instruire al noului papă, toate insuflau încredere pentru o conducere indelungată şi înţeleaptă. Dar vai! Papa Leon al X-lea s-a aruncat atmosferă de desfrâu, pe care o încuraja şi o intreţinea el insuşi la curtea papală. „Să ne bucurăm de privilegiul papalităţii, pe care ni l-a dăruit Domnul”, i-a scris Leon al X-lea fratelui său îndată după ce a fost ales papă. Insăşi ceremonia de incoronare s-a desfăşurat cu un fast deosebit şi nu amintea cu nimic de austeritatea pe care o propovăduia înaltul cler.

Trebuie să menţionăm că, în timpul pontificatului lui Leon al X-lea, s-au dezvoltat, cu succes, ştiinţele, artele şi literatura. Rafael, Michelangelo, Corregio, Ariosto şi alte nume de prestigioşi artişti au dat epocii o strălucire nemaiîntâlnită. Acesta însă nu a fost meritul papei, talentele amintite erau cunoscute înainte ca Giovanni de Medici să fi urcat pe tronul papal. Meritul lui a fost că a ştiut şi a putut să le atragă de partea sa.

Monument dedicat Papei Leon al X-lea
Monument dedicat Papei Leon al X-lea. Roma

În ceea ce priveşte religia şi politica, pontificatul lui Leon al X-lea nu a fost prea strălucit. Giovanni Medici visa să redea familiei sale dreptul de a fi suverană în Florenţa, pentru că adepţii reformatorului religios Savonarola alungaseră familia Medici din oraş, tocmai pentru trădarea idealurilor republicane. Leon al X-lea avea un mod de viaţă dezordonat şi costisitor. În timpul lui, s-au vândut multe averi ale bisericii, banii curgând în vistieria papală.

Organiza mese copioase, unde se pregăteau cele mai alese bucate si de-licatesuri; de exemplu, o prăjitură din care işi luau zborul păsări vii; era însoţit peste tot, de un pitic bufon, care distra lumea cu glume deşuchiate.

În necugetatele şi risipitoarele sale acţiuni, papa era susţinut intotdeauna de cardinalul Alfonso Alberto Petrucci. Acesta era incânrat de papă, dar mai ales de bogăţiile sale. De aceea, uneori, îl deranjau  actiunile lui Leon al X-lea. Nu atât faptul că papa a inceput să aloce mulţi bani pentru întreţinerea şi continuarea războiului cu ducele Urbino, cât afectarea intereselor de familie.

Când papa l-a înlocuit pe fratele lui Petrucci pe tronul din Siena, cardinalul a înţeles că a venit timpul să treacă la acţiuni decisive. Cardinalul Petrucci ştia bine că papa suferea de o boală de stomac, care îl chinuia de mult, şi că acesta se gândea să se trateze. Medicul papei era florentinul Battista Vercelli. Cardinalul l-a căutat pe medic şi l-a mituit. În timpul operaţiei, Vercelli urma să-i introducă otravă lui Leon al X-lea. Agenţii papei şi-au amintit că, din neatenţie, Petrucci s-a exprimat cândva că îl va omorî pe Leon al X-lea. Atunci, au trecut la un control secret al scrisorilor şi notiţelor cardinalului şi astfel conspiraţia a fost dată în vileag. Papa, infuriat, a ordonat să fie arestat doctorul si l-a condamnat la o moarte chinuitoare.

Papa Leon al X-lea desemnand cardinalii
Papa Leon al X-lea desemnand cardinalii. G. Vasari 1556-1559

Descoperindu-se că rolul principal în această conspiraţie aparţinea cardinalului Petrucci, l-a condamnat şi pe acesta la moarte. La conspiraţie au mai participat câţiva cardinali, care însă au fost amnistiaţi de papă. În acest mod deplorabil s-a incheiat viaţa unui om care a iubit prea mult banii şi a fost orbit de setea de putere.