Gradina Edenului – Existenta si locatie

Biblia spune ca Dumnezeu a creat barbatul si femeia, si ca i-a pus intr-o locatie ideala pentru acestia: Gradina Edenului. Dupa ce au pacatuit, Adam si Eva au fost alungati pe vecie din Gradina. Asa ca trebuie sa presupunem ca aceasta gradina exista la propriu? Ca are o locatie exacta? Daca da.. Atunci unde este locatia acesteia?

Gradina Edenului

Locul fizic al Gradinii Edenului

Din Biblie reiese clar ca Gradina Edenului are o locatie exacta, si nu este doar o locatie mitica. Locatia este asociata cu patru rauri ce sunt amintite in textul biblic. Acestea sunt: Eufrat,  Tigru (Hiddekel), Pison si Gihon. Tigru si Eufrat sunt doua rauri extrem de cunoscute, care si in ziua de azi curg de-alungul Iraqului. In biblie ele sunt precizate ca aveau curs in Asiria, si anume Iraqul de astazi.

Harta rauri Tigru si Eufrat
Harta rauri Tigru si Eufrat

Locatia gradinii prin excludere

Locatia exacta pentru Gihon si Pison nu este cunoscuta. Gihonul este asociat cu pamantul lui Cus, care este o locatie din nord-estul golfului Persic. Asa ca avand niste delimitari, insemana ca Gradina Edenului se afla pe undeva in Mesopotamia.

Gradina Edenului inca mai exista?

Daca Gradina Edenului este un loc la propriu, atunci ar trebui gasita si in ziua de azi intr-o stare buna? Nu! Locul acesta perfect ne este prezentat in biblie, inainte ca pacatul sa intre in Univers, adica inainte ca Adam si Eva sa cada in pacat. Influenta pacatului a fost simtit in Gradina Edenului, la fel ca si in orice alt loc de pe Pamant. Din moment ce raurile Gihon si Pison au o locatie necunoscuta, inseamna ca schimbari geografice majore au avut loc in timpul dintre Adam si Moise.

Adam si Eva cazand in pacat
Adam si Eva cazand in pacat

Pamantul a fost alterat

Datorita caderii omului in pacat si  dupa Marele Potop, se pare ca au avut loc schimbari majore. Asa ca nu prea se poate cauta Gradina Edenului pentru ca schimbarile  geografice ce au alterat intregul Pamant, au alterat si zona cu pricina.

Structuri ramase dupa care sa ne ghidam?

Nu ar trebui sa ne asteptam sa gasim probe arheologice legate de Gradina Edenului pentru ca Scriptura nu a indicat ca Adam a construit vreo structura sau ca a creat vreo unealta atat timp cat a stat in gradina.

Autorul Genezei stia?

Este interesant totusi ca scriitorul Genezei descria raurile ca avand locatii clare pe timpul acestuia. Indica clar ca aceste rauri ii sunt cunoscute. Ceea ce rezulta ca cel putin o parte din Geneza a fost scrisa inainte de Marele Potop.

Sumar

Am putea spune ca Gradina Edenului a existat la un moment dat, dar nu poate fi localizata astazi datorita caderii umanitatii in pacat, precum si Marele Potop care a alterat Pamantul. De asemenea precum am precizat, nu reiese de nicaieri din Biblie ca ar exista structuri create in Gradina. Dar in acelasi timp se pare ca imprejmuirea Gradinii Edenului de cele 4 rauri a fost cunoscuta. Desigur, ca sa aiba sens existenta Gradinii, si implicit acest articol, trebuie sa consideram ca ceea ce se spune in Biblie este adevarat si nu doar o legenda.